Eνα ημιτελές κλειστό γυμναστήριο στη Λυκόβρυση επί 21 χρόνια… αλλά και το καυτό θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκπόνηση σχεδίων τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων – μεταξύ αυτών και η δημιουργία Πράσινων Σημείων (ειδικοί χώροι σε κάθε Δήμο με στόχο τη διαλογή στην πηγή που θα συμπεριλαμβάνουν και τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, όπως καναπέδες, στρώματα κ.λπ.), δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Η αντιπαράθεση έγινε εντονότερη όταν στα τέλη του προηγούμενου έτους το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο. Πρόκειται για οικόπεδο σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, 5,2 στρεμμάτων (5.148,09) όπου το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο «δεσμεύει» τα 1.500 τ.μ. (1.504,35 τ.μ. για την ακρίβεια), ιδιοικτησίας του Καλλικρατικού Δήμου. Διαθέτει ειδική άδεια για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη /ΒΙΟΠΑ όπου και δεν επιτρέπεται η δημιουργία αθλητικών χώρων. Την ίδια στιγμή, οι επαφές του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη με τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο δημιούργησαν ένα «γκρίζο σύννεφο» πολιτικής αντιπαράθεσης στην πόλη, καθώς λόγος έγινε για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού Πράσινου Σημείου. «Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει» επισημαίνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Τ. Μαυρίδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι: «Με τον Γ. Θωμάκο επισκεφθήκαμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Κηφισιάς με σκοπό τη συνεργασία για τα πράσινα κλαδέματα ώστε να μην καταλήγουν στη χωματερή. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί».
Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου στη Λυκόβρυση αλλά και στη δημιουργία Πράσινου Σημείου στον ίδιο οικοπεδικό χώρο, αν και απαιτούνται μια σειρά από διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τη χωροθέτηση του Πράσινου Σημείου, σε κεντρικό επίπεδο όπως για όλους τους Δήμους, τόνισε ο Τάσος Μαυρίδης.
Η Ευρώπη, τώρα, σύμφωνα με Οδηγία της (2/12/2015) προσανατολίζεται σταθερά στην κυκλική οικονομία, μάς εξήγησε μετά η Μαρία Λοϊζίδου για να τονίσει την αξία των Πράσινων Σημείων σε αυτή τη στρατηγική. Όσο για τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε.; Ενα Πράσινο Σημείο ορίζεται σε 2-3 στρέμματα, ενώ προβλέπονται εντός κάθε πόλης μικρότερα Πράσινα Σημεία με την τοποθέτηση κοντέινερ περίπου 100 – 200 τ.μ. Η καθηγήτρια του Πoλυτεχνείου εκτιμά ότι οι Δήμοι έχουν να αποκομίσουν σειρά από οφέλη ακολουθώντας τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας: κερδίζουν από το κόστος που σήμερα καταβάλλουν ανά τόνο απορριμάτων που κατευθύνεται σε χωματερές, κερδίζουν σε διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών οχημάτων και σε κόστη μεταφοράς. Ταυτόχρονα, εάν παραδίδουν τα υλικά καθαρά στα κέντρα διαλογής υλικών (όπως στα ΚΔΑΥ) τότε έχουν αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη!

Μιλήσαμε σχετικά με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσο Μαυρίδη: «Η πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το κλειστό γυμναστήριο Λυκόβρυσης, ενώ είναι σαφές, παρά τα αντίθετα που ειπώθηκαν στην πόλη, ότι η δημοτική Αρχή δεν σκοπεύει να δεσμεύσει το οικόπεδο αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Σε ένα χώρο πέντε στρεμμάτων, όπως είναι ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης, μπορούμε να βρούμε μια καλή λύση και μια καλή ισορροπία και για τα δύο. Φυσικά αυτά, με την προϋπόθεση να μας δοθεί και η αντίστοιχη αδειοδότηση για το οποιοδήποτε πιθανό Πράσινο Σημείο. Ταυτόχρονα, η σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε διάφορα μικρά πράσινα σημεία – κυψέλες, με κοντέινερ, ώστε να μην υπάρχει γενικότερη επιβάρυνση στην πόλη. Θα συνεχίσουμε παράλληλα τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης των μπλε κάδων, ενώ σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να δούμε το θέμα της κομποστοποίησης. Αυτά όμως είναι μόνο… αρχικές σκέψεις. Έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, η Ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο είναι σε μερικές ημέρες και το ζήτημα οφείλει να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο», ολοκλήρωσε ο Τάσος Μαυρίδης.