– Ποια είναι η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τους δημόσιους φορείς και τον Δήμο;
Η συνεργασία που έχουμε με τους δημόσιους φορείς είναι σε πολύ καλό επίπεδο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα συνεργαστήκαμε:
Α) με διάφορα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΥΔ-ΕΠΑΝΑΔ) και της Υπηρεσίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στις διάφορες φάσεις των υποβολής δικαιολογητικών για εγκρίσεις όπως διαχειριστικής επάρκειας, προγράμματος, αυτεπιστασίας, δικαιολογητικών πληρωμών κλπ
Β) την υπόλογο της Διεύθυνσης Οικονομικού του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που έλεγξε και διεκπεραίωσε ταχύτητα τα δικαιολογητικά για την πρώτη δόση
Γ) στελέχη του ΑΣΕΠ
Δ) στελέχη του ΟΑΕΔ Αμαρουσίου, όπου φάνηκε ότι είμαστε ο μόνος φορέας με έδρα στην περιοχή δικαιοδοσίας τους που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα «ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ».
Η συνεργασία με τον Δήμο είναι επίσης επιτυχημένη, μια και διεκπεραιώνονται οι υποχρεώσεις του δηλ. η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η υπογραφή από τον κ. Δήμαρχο του Μνημονίου Συνεργασίας που προτείναμε, ο έλεγχος προόδου του έργου και τέλος η συνεργασία με την κ. Νικολαροπούλου και τον κ. Νικολιδάκη στην παραχώρηση των χώρων που προέβλεπε το Μνημόνιο και στην πρόσκληση πολιτών για συμμετοχή.
Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε, όπως ανέφερα και στην δεύτερη ερώτηση σας, είναι ότι δεν φάνηκε να υπάρχει υπηρεσιακή υποδομή στον Δήμο για επεξεργασία και συντονισμό τέτοιων προγραμμάτων.
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι για τα προγράμματα αυτά υπήρξαν δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, που μεταφέρθηκαν και σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να υπάρξει κάποια επιφυλακτικότητα από τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης.
Η σχετική απόφαση του Συλλόγου μας είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκλαΐκευση των δυνατοτήτων και του θεσμικού πλαισίου της συμμετοχής σε τέτοια προγράμματα.
– Ποια οφέλη αποκομίζει ο Σύλλογος από τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους προγράμματα;
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακούστηκε πως το κίνητρο των φορέων που συμμετέχουν είναι το 5% του προϋπολογισμού που καλύπτουν τα γενικά έξοδα.
Αυτά όμως πρέπει να καλύπτονται με παραστατικά και να μην αντιστοιχούν σε πάγιες ή άσχετες με το πρόγραμμα δαπάνες του φορέα.
Στην περίπτωσή μας, και λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, το ποσό εξανεμίστηκε α) στο λογιστικό κόστος που υποχρεώνει το πρόγραμμα, β) στο κόστος της δημοσιοποίησης της προκήρυξης του ΑΣΕΠ στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και γ) σε μέρος μόνο από τα έξοδα σε γραφικά είδη.
Η κύρια συνεισφορά του Συλλόγου μας είναι η εθελοντική εργασία που κάναμε για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της Διαχειριστικής Επάρκειας και του Προγράμματος, την σύνταξη και υποβολή των διαφόρων εγγράφων, την συνεργασία με τους δημοσίους φορείς και τον Δήμο και την παρακολούθηση του έργου.
Συνήθως οι Σύλλογοι δρουν μέσω εθελοντικής προσφοράς. Η εθελοντική δράση μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην άντληση και διαχείριση χορηγιών ή χρηματοδοτήσεων σε μη κερδοσκοπική βάση, ή μπορεί να γίνει κύτταρο μη κερδοσκοπικής παραγωγής υπηρεσιών ή προϊόντων.
Η εθελοντική προσφορά και η μη κερδοσκοπική δραστηριότητα αποτελούν την λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία».
Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, έχουν αποφασίσει ότι η ανάπτυξή του στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας είναι μια από τις προτεραιότητές μας.
Η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα, κατ’ αρχή μας δίνει την ικανοποίηση της προσφοράς στο ουσιαστικό αντικείμενο τους, που όπως είπαμε στο συγκεκριμένο έργο είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας με κοινωφελή δραστηριότητα.
Επιπλέον αποκτούμε τις εμπειρίες, την οργάνωση και την θεσμική κατοχύρωση που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της «Κοινωνικής Οικονομίας».
Μια και αυτό είναι το πρώτο χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό έργο που αναλάβαμε, τελική συνισταμένη των παραπάνω είναι η προσπάθειά μας να λειτουργήσει ο Σύλλογός μας, μακροπρόθεσμα, στα πλαίσια των καταστατικών του δυνατοτήτων, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, και σαν φερέγγυος φορέας «κοινωνικής οικονομίας», ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των μελών μας και των συμπολιτών μας.