Με ξεχωριστή επιτυχία και ιδιαίτερη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» πρόσφατα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου «Μανώλης Αναγνωστάκης» στην Πεύκη. Mέλη, φίλοι του Συλλόγου και φορείς του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και έδωσαν για ακόμη μία φορά δυναμικό «παρών».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γαζεπίδης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το δυναμικό «παρών» που έδωσαν στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου.
Ακολούθησε η αναφορά για την τελευταία «Ελεύθερη Πρωτοχρονιά του 1922 από τον κ. Γαζεπίδη «Τελευταία πρωτοχρονιά της Μικράς Ασίας, την πρωτοχρονιά του μοιραίου έτους 1922, ας στρώσουμε τη θύμηση της με ροδανθούς και υάκινθους, αφήνοντας τη φαντασία να μας σεργιανίσει σε Παραδείσους Χαμένους αλλά όχι Ξεχασμένους: το Αϊβαλί, τα Αλάτσατα, το Αδραμύτιο και το Αίδίνι∙ τα Βουρλά, το Δικελί, την Έφεσο και τον Τσεσμέ∙ τη Μενεμένη και τα Μουδανιά∙ το Μαρμαρίσι και τα Μοσχονήσια∙ την Προύσα, την Πάνορμο και την Πέργαμο∙ τη Σινώπη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα∙ τις Φώκιες και τη Σμύρνη, το “Διαμάντι της Ανατολής”, το “Στέμμα της Ιωνίας” την “πόλη του θρύλου και του πόνου”…» τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και πρόσθεσε «Μα πάντα να θυμόμαστε λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει… και φυσικά οι Αλύτρωτες Πατρίδες της Μνήμης συνθέτουν ένα δέντρο που πρέπει να ριζώνεται βαθιά πολύ βαθιά στη συνείδηση και το υποσυνείδητο όλων των Ελλήνων, για να μην ξεριζώνεται από καμία ανεμοθύελλα.»
Η εκδήλωση άνοιξε μελωδικά με Μικρασιάτικα και Παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας.
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. καΣμαρώ Ηλιοπούλου διάβασε Έθιμα της Πρωτοχρονιάς και Μικρασιάτικα Κάλαντα.
Τέλος ακολούθησε Χορευτικό με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς από το ΠΕΑΠ και την κα Μαρία Μπαφαλούκου.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όσους τίμησαν με την παρουσία τους, Μικρασιάτες, την Χορωδία και την Χορευτική Ομάδα, τον Σεβασμιότατο Πατέρα Δημήτριο από την Ενορία Αγίου Παντελεήμονα, τον Σεβασμιότατο Πατέρα Ευστράτιο από την Ενορία Αγίων Αποστόλων, την Πρόεδρο του ΠΕΑΠ κα Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, τους Αντιδημάρχους Πεύκης – Λυκόβρυσης κο Παναγιώτη Πανταζή και κο Ευάγγελο Παπανικολάου, τον Πρόεδρο ΚΟΙΠΑΠ κο Νίκο Γκαραβέλα, τον τέως Δήμαρχο Πεύκης κ. Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, τους Δημοτικούς Συμβούλους κο Μανώλη Πάγκαλο, κο Προκόπη Μπελεχρή και κο Γιώργο Καρίμπα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ένωση Μικρασιατών Θήβας» κο Απόστολο Δαγδελένη, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και υπεύθυνο του δικτύου www.mikrasiatis.gr κο Δημήτρη Παντέλα, την Πρόεδρο του Συλλόγου «Πευκιώτικες Ρίζες» κα Ζωή Πιπερίγκου, από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης – Λυκόβρυσης κα Έλλη Μήτση, τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων & Πρόεδρο του 2ου Λυκείου Πεύκης κο Διονύση Μανιάτη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Αριστοτέλης» κο Ελευθέριο Γιαννουλόπουλο, την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πεύκης – Λυκόβρυσης και μέλος του Συλλόγου μας κα Παπαρούπα Χριστίνα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Αναγέννηση» κο Γιώργο Κουτσικάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Πεύκη» κο Βασίλη Μήκα, από τον Ποντιακό Σύνδεσμο Αμαρουσίου τον κο Κοσμίδη Δημήτρη, τη Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πεύκης κα Ιωάννα Κουραμπέα, εκπροσώπους από την «Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού» και τον Σύλλογο Γυναικών Λυκόβρυσης – Πεύκης και τέλος τους συγγραφείς μικρασιατικών βιβλίων κο Χρήστο Χρήστου, κα Σαριτζιώτου Μαρίτσα και κο Σταυρίδη Νίκο.
Ο Σύλλογος Μικρασιάτών εύχεται Χρόνια Πολλά και το νέο Έτος να φέρει σε όλους Ευτυχία, ευημερία και αισιοδοξία!!!
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τα προσφυγικά κάλαντα καθώς και πρωτοχρονιάτικα έθιμα από την κα Σμαρώ Ηλιοπούλου Αντιπρόεδρο του Συλλόγου.
«Στη Σμύρνη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνήθιζαν να στολίζουν ένα τραπέζι με ξηρούς καρπούς και γλυκίσματα για να κεράσουν τον Αγιο Βασίλη, όταν θα επισκεπτόταν το σπίτι. Η νοικοκυρά ράντιζε το σπίτι με ξηρούς καρπούς κι έλεγε «Κάλαντα και καλού σκαίρα και πάντα και του χρόνου».
Το πρωί όλη η οικογένεια πήγαινε στη λειτουργία. Ο πατέρας έπαιρνε ένα ρόδι στην τσέπη του ν’ αγιαστεί. Μόλις επέστρεφαν σπίτι, έσπαζε το ρόδι πίσω από την πόρτα λέγοντας «Καλημέρα, έτη πολλά».
Το ρόδι έπρεπε να είναι γερό και τα σπυριά του τραγανά, γιατί αν ήταν σάπιο κάτι κακό θα τύχαινε. Στη Σμύρνη χτυπάγανε με δύναμη το ρόδι να σκορπίσει. Έκαναν ποδαρικό πατώντας ένα σίδερο, λέγοντας: σίδερο πάνω, σίδερο κάτω, σίδερο οι άνθρωποι που είναι μέσα, σίδερο η μέση μου, σίδερο η κεφαλή μου.
Ο νοικοκύρης έκανε το σταυρό του, σταύρωνε με το μαχαίρι τρείς φορές την πίτα και έκοβε τόσα κομμάτια όσα ΄και τα μέλη της οικογένειας. Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού, μετά της Παναγίας, του Αη Βασίλη, του σπιτιού και του φτωχού.
Χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν το φλουρί της βασιλόπιτας με το οποίο δοκίμαζαν την τύχη τους. Σε όποιον έπεφτε το φλουρί, αυτός θα ήταν ο τυχερός κι ευνοούμενος της νέας χρονιάς.
Κομμάτια της βασιλόπιτας οι νοικοκυρές άφηναν, μαζί με ξηρούς καρπούς και γλυκά στις δημόσιες βρύσες της πόλης, για τους περαστικούς και τους φτωχούς. Μετά επέστρεφαν στο σπίτι αμίλητες, με το νερό της βρύσης για να «τρέχουν» τα αγαθά στα σπίτια τους.
Για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν συνήθως κόκορα κοκκινιστό στην κατσαρόλα, κεμπάπ με ρύζι και γενικά φαγητά με ρύζι, για να είναι γεμάτος ευτυχία ο νέος χρόνος. Παραμονή του Νέου Χρόνου στις ετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού για όλη την οικογένεια και τα παιδιά έβγαιναν στις γειτονίες και έλεγαν τα κάλαντα.