«Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου σε σχέση με την υπόθεση της “αλλοδαπής κατασκόπου”, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές από τη διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρεται στην υπόθεση κατασκοπίας που αποκάλυψε η ΕΥΠ στο πρόσωπο της Ρωσίδας που είχε λάβει το ονοματεπώνυμο «Μαρία Τσάλλα» και δρούσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, την τελευταία πενταετία στη χώρα μας.
Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν γνωστή στην Ελλάδα, βρέθηκε στη χώρα μας το 2018 και συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα.
Αφού νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η «Μαρία Τ.» ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική. Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη της στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας για δράση ξένων στην Ελλάδα και εντόπισε ανακολουθία στα έντυπα και ηλεκτρονικά της στοιχεία. Από την έρευνα που έγινε στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες και τις είχαν αντικαταστήσει με άλλες, που είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.
Η γυναίκα εμφανιζόταν παντρεμένη με έναν Ρώσο, ο οποίος φαίνεται να δρούσε επίσης ως κατάσκοπος στη Βραζιλία! Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της διατηρούσαν σχέσεις στις χώρες όπου είχαν σταλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία γυναίκα μορφωμένη, η οποία μιλάει τέσσερις γλώσσες. Οι γείτονές της την περιγράφουν ως απόμακρη και φειδωλή, ενώ φέρεται να μην έχει καμία επικοινωνία με τη ρωσική πρεσβεία στη χώρα μας, καθώς δεν ήθελε να κινήσει υποψίες και λειτουργούσε αυτόνομα. Στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A.S.». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, η διαδικασία μεταμόρφωσης της Ρωσίδας Irina σε Μαρία Tσάλλα στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ!
Το νήμα της αποκάλυψης ξεκίνησε να ξετυλίγεται με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών της συγκεκριμένης χώρας με τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».
Η αρχή του τέλους για τη δράση της, ξεκίνησε πριν δύο μήνες όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφο της. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των «illegals» ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν. Η ίδια λέει στους γνωστούς της ότι φεύγει για δουλειές και ότι θα επιστρέψει σε έναν μήνα, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ έκλεισε τα προφίλ της στα social media, αλλά και το site του καταστήματός της και τα ίχνη της εξαφανίζονται.
Οι ελληνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια ήταν η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη χώρα μας, καθώς είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα με την κάλυψη της φωτογράφου να μπορεί ανενόχλητη να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να κινεί την προσοχή και να δημιουργεί υποψίες για τη διπλή ζωή και τη δράση της.
Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Ως εκ τούτου, η δράση της κατασκόπου δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα.
Ειδήσεις από το Μαρούσι στο amarysia.gr