Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία μαέστρος και διευθύντρια επί σειράς δεκαετιών της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αμαρουσίου Τερψιχόρη Παπαστεφάνου. Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου γεννήθηκε στο Βόλο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από το Ωδείο του Βόλου. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στην Αθήνα όπου πήρε δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών από το Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Το ’52 ο Μανώλης Καλομοίρης της εμπιστεύεται τη διεύθυνση και την αναδιοργάνωση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι, δημιουργεί παιδικές και μικτές χορωδίες. Έτσι γεννιέται η Χορωδία Τρικάλων, που γίνεται γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους δίσκους που ηχογραφεί πάνω σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη διασκευασμένα χορωδιακά από την ίδια την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου.
Ήταν η πρώτη που μετέφερε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε χορωδιακή μορφή και τόλμησε να το συνοδεύσει λαϊκή ορχήστρα. Το ’66 εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου τη βρίσκει η δικτατορία και σιωπά επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτή την περίοδο αρχίζει να μελοποιεί έργα μεγάλων μας ποιητών τα οποία ηχογραφεί στη μεταπολίτευση. Τα έργα της είναι: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Πάνου Παναγιωτούνη, «Αδούλωτη» της Έλλης Παπαδημητρίου, «Άσμα ασμάτων» σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη, «Πρελούδια» ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Πόλεμος και Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και ένα ορχηστρικό «Καϋμοί στη γειτονιά».
Συλλυπητήριά Γιώργου Πατούλη
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: «Η μεγάλη μαέστρος Τερψιχόρη Παπαστεφάνου με τη σπουδαία και μακρόχρονη προσφορά της στη μουσική και στον πολιτισμό, δεν είναι πια κοντά μας. Ο πολιτισμός μας από σήμερα είναι φτωχότερος. Υπήρξε μία δραστήρια γυναίκα, πολυσχιδής προσωπικότητα, με πνεύμα ανήσυχο, οραματικό, με πρωτοπόρα σκέψη και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ελλάδα που τόσο αγάπησε. Είχε μια σπουδαία προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό.
Είχα την τιμή να συνεργαστώ δημιουργικά μαζί της ως Δήμαρχος. Το Μαρούσι τιμητικά είχε δώσει το όνομά της στη Μικτή χορωδία του Δήμου, ενώ το 2013 είχαμε τη χαρά σε μια μεγάλη γιορτή να την τιμήσουμε για τη μεγάλη προσφορά της στη μουσική ιστορία της χώρας μας. Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις περίφημες χορωδιακές διασκευές της των κύκλων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η πρώτη που μετέφερε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε χορωδιακή μορφή. Είχε συνεργαστεί με σημαντικές προσωπικότητες, μεγάλους καλλιτέχνες και σπουδαίες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου θα είναι πάντα στη σκέψη μας διότι έχει προσφέρει μεγάλο έργο και όχι μεγάλα λόγια. Της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μία υπόσχεση ότι το έργο της θα το θυμόμαστε πάντα και θα το έχουμε ως πρότυπο και φωτεινό φάρο στη ζωή μας. Ως Περιφερειάρχης Αττικής θέλω να εκφράσω στους οικείους της, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου
«Η απώλεια της μεγάλης μαέστρου και μουσικού της νεοελληνικής ιστορίας Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, μας γεμίζει θλίψη. Υπήρξε πρωτοπόρα στην μουσική παιδεία και μύησε τους Έλληνες στο χορωδιακό τραγούδι. Οι διασκευές της, των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και βράβευσης. Το Μαρούσι που τιμητικά έχει δώσει το όνομά της στη Μικτή χορωδία του Δήμου, από σήμερα πενθεί. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη: « Θα παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας μέσα από το πλούσιο και διαχρονικό έργο της»
Συλλυπητήρια για την απώλεια της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου εκφράζει η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη.
«Κάποιοι άνθρωποι στο διάβα της ζωής τους αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Και η μαέστρος Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, ταλαντούχα και πρωτοποριακή φύση, ήταν μία από τις εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που σφράγισε με τη διαδρομή της τη χορωδιακή μουσική και μελοποίηση. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για το Μαρούσι που για περισσότερα από 30 συναπτά έτη διηύθυνε τη Μικτή Χορωδία του Δήμου. Τιμή που της ανταπέδωσε η δημοτική Αρχή, το 2016, μετονομάζοντας τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου σε “Μικτή Χορωδία Δήμου Αμαρουσίου Τερψιχόρη Παπαστεφάνου” ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στον πολιτισμό και στο Μαρούσι.
Με πλούσιο ρεπερτόριο, από έντεχνο τραγούδι, δημοτικά, ελαφρά λαϊκά, ελληνικά και ξένα, εκκλησιαστική μουσική, προκλασικά και κλασικά ολοκληρωμένα έργα, η χορωδία του Δήμου υπό την καθοδήγησή της διακρίθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο της αποτελεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη μας και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στα αγαπημένα της πρόσωπα για την απώλειά της. Θα παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας μέσα από το πλούσιο και διαχρονικό έργο της».
Δείτε: Δημοτικό Συμβούλιο: Αποφάσεις για την απώλεια Τερψιχόρης Παπαστεφάνου