«Ανάσα», συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμός και σκεπτικισμός. Αυτό το αντιφατικό μείγμα συναισθημάτων που διέπει τον εμπορικό κόσμο της χώρας, μπορεί πολύ εύκολα να διακρίνει κανείς μιλώντας με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και αντιδήμαρχο Γιάννη Νικολαράκο, με φόντο τις ανοιχτές πόρτες μετά από πολύ καιρό των καταστημάτων της πόλης.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Γ. Νικολαράκος δηλώνει «μπερδεμένος» ανάμεσα στα αντιφατικά μηνύματα κυβέρνησης και επιστημόνων όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς για κάθε επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος ακούγεται και ένα υπέρ της συνέχισης του lockdown σε αυτό το έντονο κύμα της πανδημίας.
«Κατά την διάρκεια αυτής της περιπέτειας, πολύ με ρωτούν να ανοίξουν ή όχι τα μαγαζιά, να είναι με click away ή click inside, πρέπει να βγει ο κόσμος έξω ή να μείνει μέσα. Η απάντηση είναι: δεν γνωρίζω. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι από όλους “δεν γνωρίζω”, επειδή δεν είμαστε ειδικοί», αναφέρει αρχικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΜ και προσθέτει: «Ως έμπορος θα ήθελα να μην είχε κλείσει πότε η αγορά και ως άνθρωπος θα ήθελα να μην είχε υπάρξει ποτέ η πανδημία. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η πανδημία έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή και πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία πολιτική απόφαση που να μπορεί να προσπεράσει τις εισηγήσεις των ειδικών. Όταν πρόκειται για την υγεία μας, οφείλουμε όλοι σεβασμό στις αποφάσεις των γιατρών και στην τήρηση των μέτρων».
«Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο»
Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Γ. Νικολαράκος αναρωτιέται: «Τί γίνεται, όμως, όταν σεβόμαστε τις αποφάσεις, τηρούμε τα μέτρα και η υγεία μας βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;» και όταν τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει τι εννοεί, ήρθε το… ξέσπασμα: «Κλείσαμε τις επιχειρήσεις μας και βουλιάξαμε στα χρέη για να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την πανδημία. Δεν βγήκαμε στους δρόμους να φωνάξουμε ότι καταστρεφόμαστε, δεχτήκαμε τα ψίχουλα που μας πέταξαν, τα μισά εκ των οποίων τα χρωστάμε και καταφέραμε τελικά να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας με αστερίσκους και με πάνω από 4000 κρούσματα καθημερινά. Όταν όλοι οι επιστήμονες προτείνουν έλεγχο του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και καλύτερη ρύθμιση στο εργασιακό περιβάλλον, η κυβέρνηση ακούει κλείσιμο της αγοράς και των σχολείων. Αποδείχτηκε ότι τα καταστήματά μας είναι πολύ πιο ασφαλή ανοιχτά παρά κλειστά. Μία απόφαση που οδήγησε χιλιάδες εμπόρους σε αδιέξοδο χωρίς ουσιαστικό κέρδος στην πανδημία».
«Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε»
Και κάπως έτσι, με τον Γ. Νικολαράκο να εκφράζει το παράπονο και την πίεση του εμπορικού κόσμου με τον πιο εύγλωττο τρόπο, φτάσαμε στην απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πώς την υποδέχθηκε ο ίδιος; «Ανοίξαμε πάλι τις πόρτες για τους πελάτες μας για να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε όταν κλείσαμε. Χάσαμε σχεδόν όλες τις σεζόν εδώ και έναν χρόνο, τζίρο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναπληρώσουμε», σημειώνει, ενώ στην επόμενη ερώτησή μας, αν η Μαρουσιώτικη αγορά επιβιώνει και είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά υπό ασφαλείς συνθήκες, η απάντησή του δεν διέφερε από την προηγούμενη φορά που τα μαγαζιά επαναλειτούργησαν μετά από μια περίοδο διακοπής.
«Η αγορά του Αμαρουσίου είναι προετοιμασμένη για να υποδεχτεί με χαρά τον κόσμο που θα την επισκεφθεί. Τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευλάβεια μέσα στα μαγαζιά μας και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τονίζει και στη συνέχεια εκφράζει την αισιοδοξία του για την συνέχεια: «Ο καλός καιρός από δω και στο εξής πιστεύω ότι θα είναι σύμμαχός μας προκειμένου να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωράνε, ο κορωνοϊός θα γίνει μία δυσάρεστη ανάμνηση για όλους μας. Ελπίζουμε όλοι να έχει δίκιο και να μην χρειαστεί ξανά να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αν και η επόμενη ημέρα και οι δυσκολίες που μαστίζουν τον εμπορικό κόσμο από τις συνέπειες της πανδημίας θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο».