Με αποκλειστικές του δηλώσεις στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τοποθετείται στο θέμα του δάσους Συγγρού που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, στέλνοντας ξεκάθαρό μήνυμα μεν ότι «κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αγνοεί τους όρους του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού», ωστόσο την ίδια στιγμή σημειώνει ότι το κληροδότημα «δεν μπορεί να αποτελεί βολικό άλλοθι για την ουσιαστική εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια αυτού του πνεύμονα πρασίνου».
Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι το δάσος Συγγρού αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που διαφέρει από εκείνες του Τατοΐου ή του πάρκου Τρίτση, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πολύ πιο «αυτοδιοικητική» σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΙΓΕ, προσθέτοντας ότι το μεγάλο «στοίχημα» είναι «να “συνυπάρξει” το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή και παρουσία του κόσμου στο χώρο».
Δείτε: Δάσος Συγγρού: «Αγρόκτημα πόλης» με ΣΔΙΤ και «Estate / Park Management».
Ακολουθεί η άκρως ενδιαφέρουσα πλήρης απάντηση του περιφερειάρχη Αττικής στην ερώτηση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ:
Κύριε Πατούλη, προ ημερών, κατά την παρουσίαση του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο ο υπουργός Μάκης Βορίδης όσο και ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Θυμάκης παρέθεσαν, μεταξύ άλλων, σε αδρές γραμμές το σχέδιο «ανάπτυξης» του δάσους Συγγρού, το οποίο, όπως ανέφεραν, μετασχηματίζεται σε «αγρόκτημα πόλης». Παράλληλα, διατυπώθηκαν ορολογίες όπως estate/park management και εφαρμογή της μεθόδου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παραλληλίζοντας το δάσος με άλση όπως αυτό της Κηφισιάς, του Αγ. Νικολάου Νάουσας, αλλά και το Πάρκο Τρίτση και τον Εθνικό Κήπο. Επειδή όσα ειπώθηκαν δημιουργούν εύλογα την απορία αν είναι συμβατά με το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, δημιουργώντας ήδη έντονες αντιδράσεις στην Μαρουσιώτικη κοινωνία, έχει ιδιαίτερη σημασία η άποψή σας ως νέος περιφερειάρχης Αττικής (άλλωστε η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη είναι μέλος του νέου Δ.Σ. του ΙΓΕ) και, ασφαλώς, ως επί 13 συναπτά έτη δήμαρχος Αμαρουσίου.
Θέλω καταρχήν να επισημάνω ένα πολύ θετικό γεγονός. Στο σημερινό Δ.Σ. του ΙΓΕ, συμμετέχουν για πρώτη φορά με απόφαση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, καταξιωμένα αυτοδιοικητικά στελέχη, που αποτελούσε πάγιο αίτημά μας όλα αυτά τα χρόνια. Μιλώ για την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη μου δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου και συνάδελφο μου ιατρό, τον Στέφανο Τσιπουράκη. Μέλος του Δ.Σ. είναι επίσης ο Αλέκος Κόκκαλης, πρόσωπο με σημαντική εμπειρία στον τομέα πολιτικής προστασίας και στο εθελοντικό κίνημα, ενώ και ο νέος πρόεδρος, ο Νίκος Θυμάκης, υπήρξε στέλεχος του Δήμου Αμαρουσίου και γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο του. Είναι ίσως η πρώτη φορά που στο Δ.Σ. του ΙΓΕ υπηρετούν τόσα πολλά στελέχη με γνώση της ευθύνης και του αντικειμένου που αναλαμβάνουν. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέψουμε.
Όσον αφορά το ερώτημά σας, κανένα σχέδιο ανάδειξης ή «ανάπτυξης» του δάσους Συγγρού, δεν μπορεί να αγνοεί τους όρους του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού. Αλλά κι από την άλλη ούτε και οι όροι του κληροδοτήματος μπορούν πλέον να αποτελούν «βολικό» άλλοθι, για την ουσιαστική εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια αυτού του σημαντικού «πνεύμονα πρασίνου», για όλους τους πολίτες της Αττικής.
Ως δήμαρχος Αμαρουσίου τα προηγούμενα 13 σχεδόν χρόνια, έδωσα μεγάλους αγώνες για να διαφυλάξουμε το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλές φορές απέναντι ένα ουσιαστικά αδιάφορο κεντρικό κράτος αλλά κι ένα πολυδαίδαλο και γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο , που δεν μας επέτρεπε να έχουμε ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινή διαχείριση και προστασία του χώρου. Ένα είναι βέβαιο, η σημερινή εικόνα του δάσους Συγγρού δεν είναι αυτή που αρμόζει ούτε σε αυτούς που εκπαιδεύονται στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά ούτε και στους καθημερινούς επισκέπτες του.
Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρέπει να αναληφθεί επιτέλους μια συντονισμένη προσπάθεια, με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, για να αναβαθμιστεί η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου, σύμφωνα πάντα με τους όρους του κληροδοτήματος, ώστε να «συνυπάρξει» το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή και παρουσία του κόσμου στο χώρο.
Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά με τις δικές της προτάσεις, σε συνεργασία με τους όμορους στο δάσος Συγγρού Δήμους (Αμαρουσίου, Κηφισιάς- Ερυθραίας και Πεντέλης), με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης έκτασης , αφού μας παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Διοίκησης του ΙΓΕ. Πριν παρουσιασθεί το σχέδιο αυτό καλό θα ήταν να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις κι ανησυχίες , αλλά και να αποφεύγονται δηλώσεις και «προθέσεις», που απέχουν πολύ των όσων μπορούν να γίνουν. Και να αντιληφθούμε όλοι ότι το δάσος Συγγρού δεν είναι ούτε Τατόι, αλλά ούτε και πάρκο Τρίτση. Είναι ξεχωριστή περίπτωση κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Δείτε: Θ. Αμπατζόγλου: «Το Συγγρού είναι δάσος, αναμένουμε το σχέδιο του ΙΓΕ».
#Ενωμένο Μαρούσι: «Αδιανόητες προθέσεις και ορολογία για το «Συγγρού» από Βορίδη – ΙΓΕ».
Ερώτηση Μαγιάκη στη διοίκηση Αμπατζόγλου για το «Συγγρού».