«Δεν μπορώ να αφήσω κάθε επιχειρηματία να διαλύσει την οικογενειακή και κοινωνική ζωή της πόλης, για να έχει ο ίδιος κέρδος». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου σφράγισε την πολύωρη και ταραχώδη συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την εισήγηση για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο στα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, η οποία θα αποσταλεί προς τελική έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι οι πολεοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά.
Εξαίρεση από την ετήσια αναστολή αποτελούν το κτήμα Καρέλλα και η ανέγερση σχολικών δομών, με τη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, να μην περιέχεται στην αρχική εισήγηση/απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά να προστίθεται κατόπιν υπόδειξης του δημάρχου και της παρουσίας εκπροσώπου της εκπαιδευτικής δομής «Τριανέμι», η οποία επικαλέστηκε την ήδη σε εκκρεμότητα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο οικοδομική άδεια που έχει εκδώσει, υποστηρίζοντας ότι σε ενδεχόμενη νέα ετήσια αναστολή «αυτό θα σημαίνει καταστροφή για μας».
Όσο για το κτήμα Καρέλλα και απαντώντας στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Ρώτας απάντησε ότι αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμαρουσίου (με την εξαίρεση του κομματιού που διεκδικεί η Ελεήμων Εταιρεία) κι επειδή εκεί προγραμματίζεται η κατασκευή αθλητικών χώρων όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε η εξαίρεση από την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Εξήγηση, η οποία δεν ικανοποίησε τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους, όπως ο Πέτρος Κούκουζας (#ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), Νώντας Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ), Μαίρη Διακολιού (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ) και Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), οι οποίοι τόνισαν ότι το Μαρούσι δεν χρειάζεται σημειακές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, αλλά ότι πρέπει να ανοίξει συνολικά η συζήτηση της αναθεώρησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ).
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώθηκε και κατά τη συζήτηση ότι το ΤΠΣ (πρώην Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο – ΓΠΣ), παραμένει το ίδιο από το 1997 και στο μεταξύ έχουν αλλάξει δραματικά τα πολεοδομικά δεδομένα της πόλης, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται ένα ακόμη κύμα δόμησης σε επιχειρηματικό κυρίως επίπεδο, όπως είχε επισημάνει προ δύο εβδομάδων με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στο οποίο επισημαίναμε ότι δεν έχει γίνει μια συνολική συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου για τα πολεοδομικά της πόλης.
Κ. Ρώτας: «Προτεραιότητά μας το νέο ΤΠΣ»
Τοποθετούμενος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Ρώτας τόνισε ότι «η αναμόρφωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, επικαιροποιημένου στις τρέχουσες εξελίξεις και δεδομένα της πόλης, αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης», σημειώνοντας ότι το Μαρούσι εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, βάσει των απαιτήσεων του ΥΠΕΝ επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη για επίσπευση των διαδικασιών, με τις μελέτες να χρηματοδοτούνται από το ίδιο το Υπουργείο. Ο χρονικός ορίζοντας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι έως 2025 να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.
Ως προς την αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, τόνισε ότι αφορά στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου του Δήμου και περιοχές όπως «κάτω από την οδό Ευκαλύπτων (περιοχή Καρέλλα) και Νέο Μαρούσι, από Μαρμαράδικα έως Σισμανογλείου».
«Να μην γίνει Κυψέλη το Μαρούσι»
«Την εισήγηση αυτή τη φέρνουμε επειδή ο νόμος μάς δίνει τη δυνατότητα αναστολής έκδοσης αδειών εκτός σχεδίου, ώστε να μην καταστρατηγείται η γη του Αμαρουσίου, να ξέρουμε τις περιοχές δόμησης, τους χώρους για πράσινο, κατοικία, δημοτικές Υπηρεσίες, εξοπλισμό δημοτικών Υπηρεσιών κ.λπ., ώστε να μη γίνει Κυψέλη το Μαρούσι», ανέφερε ο Κ. Ρώτας, προσθέτοντας: «Μας δίνεται, έτσι, η ευκαιρία κάποια τμήματα να τα επεκτείνουμε, ώστε κάποιοι που έχουν εκεί ιδιοκτησία, να μπορέσουν να κτίσουν τα σπίτια τους. Πρώτα όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστολή έκδοσης αδειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την άναρχη δόμηση και παρεμβάσεις στο ανάγλυφο, δίχως προϋποθέσεις, προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης κ.λπ. και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι προστατευόμενη ως ΖΟΕ».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για σημειακές τροποποιήσεις στο υπάρχον ΤΠΣ, σε 5 σημεία στο κέντρο της πόλης που αντιβαίνουν με τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής, «ώστε να τακτοποιήσουμε τις “ακαταστασίες”», όπως τις χαρακτήρισε, προσθέτοντας: «Θα τις φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να κλείσουμε “παλιές αμαρτίες”, που ταλαιπωρούν την πόλη σε βάθος 25ετίας.
Με ΤΠΣ ρυθμίζονται επίσης παραρεμάτια ζητήματα, αρχαιολογικών χώρων, οι κυκλοφοριακές ροές (δίκτυα) και προσαρμογής στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχουμε ψηφίσει για την πόλη.
Διχασμένη η αντιπολίτευση
Από την πλευρά των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, το βάρος των τοποθετήσεων σήκωσαν οι Νώντας Γαρδέλης, Μαίρη Διακολιού και Κατερίνα Ψάλτη, οι οποίες στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα για συνολική συζήτηση και σχεδιασμό για το πολεοδομικό μέλλον της πόλης, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, την προ μηνών δέσμευση του δημάρχου και της διοίκησης για διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία, όπως ανέφερε ο Ν. Γαρδέλης, «ουδέποτε υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα».
Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση προς τη διοίκηση, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών να ισχύσει για ολόκληρο το Μαρούσι, μέχρις ότου να χαραχτεί μια συγκεκριμένη πολεοδομική πολιτική μέσω της αναθεώρησης του ΤΠΣ. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στη διοίκηση για τον τρόπο εισήγησης του θέματος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει ιδιοκτησίες και την καθημερινότητα της πόλης, με την Μ. Διακολιού, ωστόσο, να διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ομιλητές, συμφωνώντας με την διοίκηση στο ότι η αναστολή έκδοσης αδειών σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, «ώστε να αποφεύγονται πολεοδομικές αυθαιρεσίες». Αντιθέτως, η Κ. Ψάλτη ζήτησε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να συζητηθεί συνολικά το ΤΠΣ, αλλιώς, όπως ανέφερε, «ανοίγει ο δρόμος για εκπόνηση Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, με τεράστιες επιπτώσεις για την πόλη».
Υπέρ του σκεπτικού της εισήγησης τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (#ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) Κώστας Βλάχος, συμφωνώντας ότι η αναστολή έκδοσης αδειών θα αποτελέσει ανάχωμα στην έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη ΖΟΕ και τα εκτός σχεδίου σημεία της πόλης, εις βάρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αρνητικές ήταν οι παρατάξεις #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (πλην Κ. Βλάχου που ψήφισε θετικά), ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ (Ν. Γαρδέλης), ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Κ. Ψάλτη) και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ (Α. Φράγκου). Αρνητικά ψήφισε και ο αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ κάτω).
«Παρών» δήλωσε η παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ (Μ. Διακολιού), ενώ θετική ήταν η ψήφος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (Μ. Καρλατήρα, Ε. Σίμου).
Θεόδωρος Αμπατζόγλου «Να βάλουμε φρένο στην άναρχη δόμηση»
«Έχοντας στο μυαλό μας το συνολικό συμφέρον της πόλης, θεωρώ ότι η απόφαση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με τις όποιες αδυναμίες της, ακριβώς γιατί βλέπουμε με αστραπιαία ταχύτητα εκτός σχεδίου να υπάρχει έντονη επιχειρηματική δράση (με γήπεδα κ.λπ. και την όχληση που δημιουργούν στις γειτονιές)», τόνισε αρχικά στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Απαντώντας στο αίτημα για απόσυρση του θέματος προκειμένου να συζητηθεί συνολικά το πολεοδομικό της πόλης, αφού δέχθηκε την κριτική του Ν. Γαρδέλη για τη μη πραγματοποίηση της συζήτησης για το ΤΠΣ σε Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε προαναγγείλει, παραδεχόμενος ότι δεν υλοποιήθηκε και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην υπηρεσία Πολεοδομίας.
Ωστόσο ο δήμαρχος διαφώνησε στα υπόλοιπα. «Ζητάτε να κάνουμε 200 βήματα μαζί, αντί να πάμε βήμα – βήμα. Κλασικός τρόπος μιας αντιπολίτευσης για να ασκήσει κριτική και πίεση. Δεν δέχομαι αυτή τη λογική», τόνισε και στη συνέχεια σε υψηλό τόνο πρόσθεσε: «Με 17 πολεοδομικές ενότητες στο Μαρούσι και με όλες τις λεπτομέρειες για το σημαντικό αυτό θέμα, θα χρειαστεί τόσος χρόνος συζήτησης για να ολοκληρωθεί σοβαρά, ώστε μέχρι να καταλήξουμε κάπου δεν θα έχει γίνει τίποτα ως τότε. Με τη σημερινή απόφαση, μπροστά στον ορυμαγδό που βλέπουμε πολεοδομικά και με επιπτώσεις σοβαρές στην καθημερινότητα, ακόμη και από χρήσεις που θεωρούνται ως “ήπιες”, επιμένουμε στην πρόταση αναστολής έκδοσης αδειών για ένα έτος μόνο. Και σε αυτό το διάστημα οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες πολεοδομικές προτάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ξέρουμε τι ζουν καθημερινά οι γειτονιές από αυτόν τον εφιάλτη».
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: «Αντάρτικο» Τσιπουράκη και ένταση με τον δήμαρχο
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του αντιδημάρχου Στέφανου Τσιπουράκη από την εισήγηση της διοίκησης, ο οποίος έκανε λόγο για «εμβαλωματικά μέτρα», που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. «Ας πάει ένα δύο μήνες πίσω το θέμα, δεν ξέρω πού βαδίζω, δεν υπάρχει ενημέρωση, θα είμαι αρνητικός», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «το θέμα θα έπρεπε να τεθεί στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, γεγονός που δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά του Δήμου».
Τα αίματα, ωστόσο, είχαν ανάψει στο ξεκίνημα της συζήτησης του θέματος της αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, καθώς ο αντιδήμαρχος αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα της εισηγητικής προς το Δημοτικό Συμβούλιο απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επικαλούμενος την αδιαθεσία που ένιωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Ρώτας, με συνέπεια να αποχωρήσει και να λήξει πρόωρα η συνεδρίαση, υποστήριξε ότι δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα και μάλιστα ζήτησε το βίντεο της συνεδρίασης προς απόδειξη των λεγομένων του.
Η επισήμανση Τσιπουράκη έκανε έξαλλο τον δήμαρχο, ο οποίος ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους που είναι μέλη της Επιτροπής και βρίσκονταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής να διαβεβαιώσουν δια της υπογραφής τους ότι το θέμα, όπως άλλωστε υποστήριξαν και οι ίδιοι όταν τους δόθηκε ο λόγος, είχε συζητηθεί και είχε ληφθεί απόφαση, πριν ο Κ. Ρώτας αισθανθεί αδιαθεσία (όπως είπαν, αυτό έγινε κατά τη συζήτηση του επόμενου θέματος της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Επιτροπής).
Σημειώνεται ότι στην επίμαχη συνεδρίαση δεν μετείχε κανείς εκπρόσωπος από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Κι αυτό επειδή, όπως επισήμανε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο επικεφαλής της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Γιώργος Καραμέρος, η ώρα έναρξης ήταν 10 με 11 το πρωί, με αποτέλεσμα, λόγω της εργασίας τους, να μην μπορούν να προσέλθουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του. Ο ίδιος ζήτησε από δω και στο εξής οι συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) να πραγματοποιούνται σε ώρες που να μπορούν να παρίστανται και οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας, με τη διοίκηση να απαντά ότι ως επί το πλείστον αυτό συμβαίνει, αλλά και δεσμευόμενη να εξετάσει το αίτημα Καραμέρου.
Διαβάστε επίσης: #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ: «Ούτε με το Real Estate, ούτε με την ομηρία»
Διαβάστε επίσης: «Το τρίτο κύμα της τσιμεντοποίησης του Αμαρουσίου είναι εδώ»
Δείτε όλες τις ειδήσεις του Αμαρουσίου στο amarysia.gr