Στη σύσταση διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ
προχώρησαν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Ηρακλείου Αττικής, με αποφάσεις που έλαβαν τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια, το μεν του Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Ιουνίου και αυτό του Ηρακλείου δύο ημέρες αργότερα.
Στην περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, η απόφαση που ελήφθη αποτέλεσε τροποποίηση – επικαιροποίηση της αντίστοιχης που είχε λάβει το 2021, με τότε μοναδικό μέτοχο με αρχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ τον Δήμο Αμαρουσίου. Πλέον, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις των δύο Δήμων, το ποσό αυτό «σπάει» στα δύο, με τον Δήμο Αμαρουσίου και τον Δήμο Ηρακλείου να καταβάλλουν από 250.000 ευρώ, με τμηματική καταβολή (αρχικά θα βάλουν από 125.000 ευρώ έκαστος).
Με την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου εγκρίθηκε και η επικαιροποίηση της Oικονομοτεχνικής Μελέτης Βιωσιμότητας τoυ υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, η μετοχική σύνθεση, καθώς και το Σχέδιο Καταστατικού του Οργανισμού.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα απαρτίζεται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με μια σειρά από αντικείμενα όπως (ενδεικτικά):
• H από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,
• H ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης,
• H ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής,
• H εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης,
• H εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων
• Η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών κ.ά.
Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο»
Στην εισήγησή του προς το Σώμα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε ότι «κρίθηκε ως προτιμητέα η σύμπραξη Δήμων για Αναπτυξιακούς Οργανισμούς κι έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς είμαστε Δήμοι όμοροι με κοινά ζητήματα, αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μελετητική, αναπτυξιακή και συμβουλευτική δυνατότητά μας».
Ο Θ. Αμπατζόγλου χαρακτήρισε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ως «εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», ενώ ως έναν κύριο λόγο για τη σύστασή του επικαλέστηκε την υποστελέχωση των δημοτικών Υπηρεσιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εκπόνηση μελετών και έργων, εκτιμώντας ότι μέσα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, άρα και αποτέλεσμα.
Αρνητική η μειοψηφία
Η πρόταση της δημοτικής Αρχής βρήκε αντίθετες τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Γιαννακόπουλος, αφού αναρωτήθηκε: «Είναι ανάγκη να προχωρήσετε σε έναν τέτοιο δίαυλο χρημάτων προς τρίτους, ενώ οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν την δυνατότητα να απορροφούν κονδύλια; Θέλετε να μετατοπίσετε ουσιαστικά τις κατατμήσεις έργων και συμβάσεις προς υλοποίηση. Αγοράζετε ψήφους από σήμερα; Σε Δήμους όπως του Πύργου και της Φυλής, οι οποίοι είχαν συστήσει Αναπτυξιακούς Οργανισμούς είχαμε καταλογισμούς πολλών εκατομμυρίων από τον ΣΔΟΕ και όλη αυτή η υπόθεση μου θυμίζει περιπτώσεις όπως η ΔΕΑΔΑ και η Άθμονο Ακινήτων επί δημαρχίας Παναγιώτη Τζανίκου».
Από την πλευρά της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, η Μαρία Καρλατήρα διατύπωσε την άποψη ότι μέσω της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού «δίνεται βήμα για εμπλοκή με ακόμη μεγαλύτερη ένταση των ιδιωτών σε έργα και υπηρεσίες». Και πρόσθεσε: «Στην ουσία πρόκειται για νέα επιχειρηματικά σχήματα υπό τον μανδύα των Δήμων που θα διαχειριστούν ευρωπαϊκά αλλά και κρατικά κονδύλια, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τη συνεχιζόμενη κυβερνητική περικοπή πόρων προς τους Δήμους».
Για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης ανέφερε: «Επικαλείστε έλλειψη προσωπικού, ενώ πρώτα οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν να αποψιλώσουν τους Δήμους. Και τώρα έρχεστε να ιδρύσετε μια αναπτυξιακή εταιρεία, η οποία στην ουσία φέρνει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμων, μετατρέποντάς τους από δημόσιους φορείς σε ανώνυμες εταιρείες. Η ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού αποτελεί την επιτομή αυτής της μετατροπής, σε βάρος των πολλών και δίχως δυνατότητα ελέγχου».
Τέλος για την παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ο Κώστας Δραγάτης τόνισε: «Άλλα λέγατε το 2021 άλλα τώρα. Τότε λέγατε ότι θέλετε να έχει ο Δήμος τον απόλυτο έλεγχο και τώρα λέτε ότι κρίθηκε ότι πρέπει να συμμετάσχει και δεύτερος Δήμος. Και πρόσθεσε: «Δημιουργείτε έναν “σκιώδη Δήμο” για διαχείριση εργολάβων και έργων όπως εσείς θέλετε, δηλαδή οι δύο δήμαρχοι και κάποιοι τεχνοκράτες, δίχως κανέναν έλεγχο από τα αιρετά όργανα, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Επιτροπή».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με θετικές τις ψήφους των μελών της διοικούσας παράταξης και αρνητικούς τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ.