Τον χαρακτηρισμό σε «πολιτιστικό χώρο πολλαπλών λειτουργιών» ολόκληρου του χώρου της Κεραμικής εντός του Ο.Τ. 93-94 του Δήμου Αμαρουσίου, με την άμεση τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικού Συμβούλιο Αμαρουσίου (απείχε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την ψηφοφορία), στην 9η τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Μαΐου. Όλα αυτά την ώρα που μόλις σε λίγες ημέρες, την Δευτέρα 20 Μαΐου, εκπνέει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός του ΕΤΑΔ για την αγορά του χώρου από ιδιώτες, καθώς δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για παράτασή του έως τα τέλη του 2024, ενώ αίσθηση προκάλεσε η σημείωση ότι στο ΕΤΑΔ οφείλονται από τον Σύλλογο Κεραμιστών πάνω από 300.000 ευρώ σε μισθώματα, κάνοντας ακόμη περισσότερο επισφαλές το μέλλον του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με τον χαρακτηρισμό «πολιτιστικός χώρος» και στο υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου της Κεραμικής, εμβαδού 911,17 τ.μ., με στόχο να μειωθεί η αγοραστική αξία του ακινήτου, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς του.
Παράλληλα αποφασίστηκε η διαβίβαση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να κηρυχθεί ως διατηρητέο, τόσο το κτίριο, όσο και ο περιβάλλων χώρος, λόγω του χαρακτήρα της χρήσης.
Ο χώρος χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, η οποία επένδυσε σε αυτό, ώστε να γίνει ένας εμβληματικός πολιτιστικός χώρος. Σήμερα στους χώρους της Κεραμικής Αμαρουσίου υλοποιούνται επιδείξεις, εκθέσεις κεραμικών και γίνεται εκπαίδευση των κεραμιστών και αγγειοπλαστών ΙΕΚ, που ήδη λειτουργεί με παράλληλη ανάπτυξη καινοτομιών που βασίζονται στην παράδοση.
Θ. Αμπατζόγλου: «Εστία πολιτισμού και κεραμικής»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η ταυτότητα του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, καθώς αποτελεί τοπόσημο για τους Μαρουσιώτες, τους κεραμίστες και το σύνολο της πόλης, που συνδέεται με την αρχέγονη τέχνη της κεραμικής και αγγειοπλαστικής και συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πόλης», για να προσθέσει: «Κύριο μέλημα του Δήμου αποτελεί η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου, έτσι ώστε να παραμείνει ο χώρος της κεραμικής ζωτικός για την κεραμούπολη του Αμαρουσίου, καθώς σημαίνει πολλά για τους δημότες. Άλλωστε η συνεργασία του Δήμου και του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής είναι αδιάλειπτη και συνεχής. Στόχος είναι στον συγκεκριμένο χώρο να λειτουργεί και Βιωματικό Μουσείο, χώρος έκθεσης κεραμικής τέχνης και εν γένη να έχει χρήση πολιτισμού. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα για τη διοργάνωση δράσεων που αφορούν τις σύγχρονες εφαρμογές ανάπτυξης του κλάδου της κεραμικής καθιστώντας τον συγκεκριμένο χώρο “εστία πολιτισμού και κεραμικής τέχνης”».
Και απευθυνόμενος προς το Σώμα, ο Θ. Αμπατζόγλου κατέληξε: «Δεδομένου όλων των ανωτέρω καθώς και της αναγκαιότητας και σπουδαιότητας του ακινήτου, παρακαλούμε για λήψη σχετικής απόφασης για την προώθηση τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με τον χαρακτηρισμό πολιτιστικού χώρου και στο υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου, εμβαδού 911,17 τ.μ..»
Τ. Γιαννακόπουλος: «Να πάρουμε δάνειο για απόκτηση»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Γιαννακόπουλος, αφού υπενθύμισε ότι «η Κεραμική ήταν να αγοραστεί το 2007 ήταν στο πρόγραμμά μας (σ.σ. πρώτη διοίκηση Γ. Πατούλη, αλλά δεν προχώρησε», εν συνεχεία αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι σήμερα σίγουρος ότι το ακίνητο δεν θα χαθεί ή αν έχει ήδη χαθεί καθώς ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα με την αδράνεια δεκαετιών και την τωρινή κινητοποίηση της διοίκησης, η οποία αν χαθεί το ακίνητο θα απομακρυνθεί εν μέσω σκότους».
Αναφερόμενος στις δύο επιστολές που ο δήμαρχος είχε αποστείλει στην ΕΤΑΔ σε προηγούμενο διάστημα για την Κεραμική, ο Τ. Γιαννακόπουλος τόνισε: «Δεν βλέπω απαντήσεις από την ΕΤΑΔ στις επιστολές του δημάρχου. Δεν απάντησαν απαξιώνοντάς τον ή έχουν απαντήσει και δεν δημοσιεύετε το περιεχόμενο;».
Και κατέληξε προτείνοντας τα εξής: «Μοναδική λύση κατά τη γνώμη μας να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο που μπορεί να συγκαλέσει με το 1/3 των δημοτικών συμβούλων να υπογράφουν η αντιπολίτευση και πέραν της σημερινής απόφασης, να έρθει προς έγκριση η σύναψη δανείου για την απόκτηση του χώρου, με παράλληλη σύσταση επιτροπής που θα λύσει το θέμα».
Κ. Δράκος: «Μεθοδευμένο ξεπούλημα»
Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Κώστας Δράκος έκανε λόγο για «μεθοδευμένο ξεπούλημα που δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στο πλαίσιο της εναρμονισμένης με τις επιταγές της Ε.Ε. συνολικής κυβερνητικής πολιτικής που βλέπει τον Βόρειο Τομέα ως πολεοδομικό και επενδυτικό “Ελ Ντοράντο” – βλέπε καζίνο, εμπορευματοποίηση Πεντελικού όρους με masterplan και τις κατά καιρούς επιθέσεις στο δάσος Συγγρού».
Αναφερόμενο στην τροποποίηση ρυμοτομικού της Κεραμικής, ο δημοτικός σύμβουλοος τόνισε αφενός ότι «η παρούσα εισήγηση αποπροσανατολίζει το πρόβλημα», αφετέρου ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει «παράλληλα με τον χαρακτηρισμό του εναπομείναντος τμήματος, να πάρουμε απόφαση ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει και με αγωνιστικό τρόπο να περιέλθει στο Υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία να παραχωρηθεί στον Δήμο».
Κ. Ψάλτη: «Να τροποποιηθεί και το προαύλιο»
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κατερίνα Ψάλτη επανέλαβε τις συγκεκριμένες προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός και οι οποίες είναι οι εξής:
α) Να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σε βάθος οικοπέδου και να καθορισθούν ως χρήσεις γης για όλο το ακίνητο αυτές του Πολιτισμού. Να κηρυχθεί, επίσης, διατηρητέος ο έμπροσθεν προς την Λ.Κηφισίας αύλειος χώρος, ενώ στον υπόλοιπο χώρο του οικοπέδου να μπορεί να ανεγερθεί πολυχώρος πολιτισμού.
β) Να διεκδικηθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου ώστε να περιέλθει στον έλεγχό του με στόχο:
– τη συνέχιση της λειτουργίας των δραστηριοτήτων της Ένωσης Αγγειοπλαστών – Κεραμιστών Αμαρουσίου (μόνιμο εκθετήριο – πολιτιστικές δράσεις κ.ά.),
– την προστασία και τη μόνιμη στέγαση και λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής τέχνης που έχει ιδρυθεί και λειτουργούσε εντός του ακινήτου της Κεραμικής με σκοπό αυτή η αρχέγονη τέχνη να διασωθεί και να δημιουργήσει φυτώρια νέων αγγειοπλαστών
– τη χρήση και ανάδειξη του χώρου για ευρύτερες πολιτιστικές δράσεις απευθυνόμενες στους δημότες – κατοίκους του Αμαρουσίου και εν γένει της Αττικής, δράσεων και χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα
Μ. Διακολιού: «Να αποκτηθεί ο χώρος»
Την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για παρακολούθηση της πορείας της υπόθεσης και την απόκτηση της Κεραμικής και την απόκτηση του χώρου «για να μετατραπεί ο χώρος σε πυρήνα πρωτότυπης παραγωγής πολιτισμού, είτε με διεκδίκηση από την ΕΤΑΔ ως δικαίωμά μας επειδή ως Δήμος το έχουμε τόσα χρόνια, είτε με απαλλοτρίωση, αγορά και ενδεχομένως μέσω δανείου», πρότεινε η επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Μαίρη Διακολιού.
«Εμείς δεν συμφωνούμε με την πρόταση του δημάρχου για να μισθώσει τον χώρο ο Δήμος, αν και αυτή θα ήταν μια κάποια διευθέτηση», πρόσθεσε η δημοτική σύμβουλος και συμπλήρωσε: «Θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι ότι το ΕΤΑΔ θα επιλέξει να βγάλει σε διαγωνισμό το ακίνητο. Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Συμφωνούμε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν λύνει το πρόβλημα».