Καινοτόμες προτάσεις, εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση αποριών διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ με το επίκαιρο θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες: Ο ρόλος των Δήμων στην παραγωγή ενέργειας».
Ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, τόνισε ότι οι ενεργειακές κοινότητες βρίσκονται στον «πυρήνα» της ενεργειακής μετάβασης, του ενεργειακού μετασχηματισμού και της ενεργειακής δημοκρατίας. «Στον πυρήνα της σκέψης όσων αντιλαμβάνονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και επιθυμούν την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και στοχεύουν στην βιωσιμότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ε. Φαραντούρης εξήγησε ότι η ανάπτυξη του τομέα ενέργειας γίνεται στην χώρα μας από τα «πάνω προς τα κάτω», με επενδύσεις κυρίως σε μεγάλης κλίμακας έργα, με έργα υποδομών κυρίως σε εισαγώμενα ορυκτά καύσιμα τα οποία κατά κανόνα μπορούν να υλοποιήσουν λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στις αγορές χρήματος.
«Εμείς πιστεύουμε σε μια εναλλακτική, βιώσιμη και εφαρμόσιμη διεθνώς πρόταση χωρίς να ανακαλύπτουμε τον τροχό, από τα κάτω προς τα πάνω», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Παραγωγή ενέργειας όσο πιο κοντά στον πολίτη, με διασπορά της παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι όσοι περισσότεροι παράγουν ενέργεια, όσο δυνατόν περισσότερος πλουραλισμός τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και οι τιμές θα είναι χαμηλότερες».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βρεττός, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Electra Energy Cooperative, εξήγησε πως ιδρύεται και λειτουργεί μια Ενεργειακή Κοινότητα ενώ επισήμανε ότι στην Γερμανία η παραγωγή ενέργειας γίνεται κατά 50% από Ενεργειακές Κοινότητες.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Καραμέρος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονόμευσε το νόμο του 2018, αποκόπτοντας τις ενεργειακές κοινότητες από κάθε χρηματοδότηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φίλα προσκείμενων στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Περιφερειών και των Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμαρουσίου, αδιαφόρησαν για το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων με συνέπεια να υπάρχει στρέβλωση σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την χρήση και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η παγκόσμια τάση είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας όπου το αποτύπωμα του καθενός θα είναι μηδενικό».
Στην συζήτηση που ακολούθησε, σημαντική ήταν η πρόταση του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου Τύπου της παράταξης Βασίλη Μπούρα, ο οποίος και στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος για τις εκλογές του 2019 – που περιλάμβανε την πρόβλεψη για την δημιουργία ενεργειακές κοινότητας από τον Δήμο σε μια περίοδο που το θέμα δεν ήταν επίκαιρο – επανέλαβε την πρόταση για συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές, ώστε να δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα στο Μαρούσι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων του Δήμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
– Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής Κώστας Ζαχαριάδης.
– Ο περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Γιώργος Μπαλάφας.
– Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης.
– Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ, Κώστας Βαρλαμίτης
– Ο Διευθυντής του σχολείου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Αυλώνας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Δαμιανός
– Ο πρώην πρόεδρος της Λάρκο Μιχάλης Ρενέσης.
– Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Πέτρος Κούκουζας και Σπύρος Μπόγδανος και από την Ένωση Γονέων Αμαρουσίου ο Γιάννης Γιαννέλας
– Τα μέλη της παράταξης Χρύσα Κουτρούλη, Κυριάκος Χάγερ, Δέσποινα Μαχαίρα, Ζέτα Πολίτη, Σπύρος Σαμιακός, Χρήστος Κουρλαμπάς, Γιώτα Ντάντα, Αφροδιτη Δρίβα, Κώστας Χροναίος, Μιχάλης Χατζηαρσενίου, Βάση Κουκουβίνου, Δημήτρης Παπαευθυμίου, Διονύσης Τσούτσης κ.α
Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής.