Σε έναν «συμψηφισμό» του δάσους Συγγρού με περιαστικά άλση του λεκανοπεδίου, ο οποίος προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία από την πλευρά της μειοψηφίας, προχώρησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για τις εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού εντός του κτήματος.
Σχολιάζοντας το θέμα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για τον τρόπο και την έκταση των εργασιών εντός του δάσους, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «antinero 2» για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, αναφέροντας ότι τέτοιες εργασίες εκτελούνται και σε περιαστικά άλση του λεκανοπεδίου (Αττικό, Παγκρατίου, Τουρκοβουνίων κ.ά.). Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αυτή η «εξίσωση» του δάσους Συγγρού, «του τελευταίου περιαστικού αμιγούς και φυσικού δάσους του λεκανοπεδίου», όπως το χαρακτήρισε η Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπει το κτήμα, εκφράζοντας την ανησυχία του για περαιτέρω παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν οριστικά τον δασικό χαρακτήρα του χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Παράλληλα, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι απευθύνθηκε τόσο στην Διεύθυνση Δασών όσο και στον Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) για να λάβει απαντήσεις μετά από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για την φύση και τον στόχο των παρεμβάσεων των συνεργείων.
Όπως είπε, ο γ.γ. Δασών Αραβώσης Κωνσταντίνος Αραβώσης απάντησε ότι οι καθαρισμοί εκτελούνται από εξειδικευμένο συνεργείο στο πλαίσιο του «antinero 2», ενώ παρέθεσε την απάντηση του ΙΓΕ που έχει δημοσιεύσει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΕΔΩ.
«Η μόνη αλήθεια»
Τις παραπάνω απαντήσεις ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «την μόνη αλήθεια» για ό,τι συμβαίνει στο κτήμα, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι «εμείς πιστεύουμε ότι την ευθύνη για το Συγγρού έχουν το ΙΓΕ και το Αγροτικής Ανάπτυξη, βάσει του νόμου και του κληροδοτήματος», για να προσθέσει: «Οι Δήμοι μπορούν να συνδράμουν και να ελέγχουν, όχι όμως να καπελώνουν τους αρμόδιους, όπως στο παρελθόν που πήγε να γίνει ζημιά».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κριτική περί «γερασμένης διοίκησης» από τη μείζονα μειοψηφία, τόνισε ότι «κι εγώ θα μπορούσα να κάνω λόγο για ξοφλημένες αντιπολίτευσεις, αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία», για να καταλήξει: «Τις τελευταίες ημέρες έχω ακούσει τρέλα πράγματα για το θέμα. Τα δάση, όμως, χρειάζονται παρεμβάσεις μας για ανανέωση και βιωσιμότητα τους».
«Αλλοιώνεται ο δασικός χαρακτήρας»
Στη συνέχεια, ωστόσο, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, όπως οι Πέτρος Κούκουζας (#ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), Νώντας Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ), Μαρία Καρλατήρα (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) και Κατερίνα Ψάλτη, επισήμαναν ότι οι εργασίες έχουν αποψιλώσει όχι μόνο ξερή, αλλά και καταπράσινη βλάστηση του δάσους, σε συνολική έκταση «βαθιάς» και «ήπιας» αποψίλωσης 432 από τα περίπου 760 στρέμματα του δάσους. Όπως τόνισαν, μάλιστα, ενώ η φιλοσοφία του προγράμματος «antinero» είναι η μη αναγέννηση των κομματιών που αποψιλώνονται για λόγους πυροπροστασίας και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, αυτή είναι κατάλληλη και εφασμόσιμη μόνο σε περιαστικά άλση και όχι σε ένα φυσικό μεγάλο δάσος όπως είναι το Συγγρού, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του δασικού του χαρακτήρα, αλλά και την φυγή της πανίδας της περιοχής από τα συγκεκριμένα τμήματα.
Άπαντες, εξάλλου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν το Συγγρού από δάσος σε πάρκο, επικαλούμενοι τις διαχρονικές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν (masterplan επί δημαρχίας Π. Τζανίκου, υπαγωγή του IGE στο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί διοίκησης Γ. Πατούλη, το cluster που επιχείρησε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος επί περιφερειακής Αρχής Ρ. Δούρου και τα περί state management του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη).
Τέλος και με αφορμή την φράση του δημάρχου περί «ελέγχου» από τον Δήμο σε ό,τι γίνεται στο δάσος, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας τόνισαν ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, αφού μετέχει στο Δ.Σ. του ΙΓΕ ο αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης, εκφράζοντας την απορία αν η μελέτη για τους καθαρισμούς έχει εξεταστεί από αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, δίχως, ωστόσο, να πάρουν απάντηση.
Διαβάστε επίσης: «Συνένοχοι ο κ. Αμπατζόγλου και οι συνεργάτες του στο “έγκλημα” του δάσους Συγγρού!»
Διαβάστε επίσης: Μ. Διακολιού: «Ετοιμάζουν το δάσος Συγγρού για εμπορική εκμετάλλευση;»