Το «στίγμα» του για την κατάσταση στην αγορά της Αγίας Παρασκευής δίνει, μέσω ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών (ΕΝΕΒΑΠ), Μάκης Τάρλας. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τα καταστήματα, ο ίδιος παίρνει σαφή θέση απέναντι σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
-Πως είναι η κατάσταση στην τοπική αγορά σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας;
Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και όλα τα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό οι πρώτοι που επηρεάζονται από την ακρίβεια να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται στους μειωμένους τζίρους των τελευταίων 3 μηνών έως και 40-50%.
-Σας ικανοποιεί η έως τώρα στήριξη της Πολιτείας;
Το κράτος τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταθεί δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μην ξεχνάμε πως σηκώσαμε το μεγαλύτερο βάρος με τα συνεχόμενα lockdown που οδήγησε πολλά καταστήματα σε κλείσιμο. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι ακόμη μια θηλιά στον λαιμό, που μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου θα οδηγήσουν σε περισσότερα λουκέτα τις επιχειρήσεις.
-Τα δημοτικά τέλη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Είστε ευχαριστημένος; Έχετε την αντιμετώπιση που θα θέλατε από τη διοίκηση του Δήμου;
Συχνά ακούμε τον δήμαρχο να λέει πως έχουμε από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη της Αττικής, κάτι που ισχύει, αλλά ποτέ δεν τον ακούσαμε να κάνει την αυτοκριτική του αν είμαστε καθαρός Δήμος και αν στους δημότες της Αγίας Παρασκευής υπάρχει η ορθή ανταπόδοση των δημοτικών τελών.
Προσωπικά περίμενα να γίνει μείωση των δημοτικών τελών για δύο λόγους, ο ένας είναι πως είμαστε σε άσχημη κατάσταση από πλευράς καθαριότητας (κλαδιά, βρώμικοι & σπασμένοι κάδοι κλπ) αλλά και φωτισμού των δρόμων. Ο άλλος είναι πως έπρεπε να δώσει, έστω συμβολικά, μια μικρή οικονομική ανάσα στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών, κάτι που έκαναν αρκετοί Δήμοι.
– Αναφέρατε, όπως και στο παρελθόν την καθαριότητα. Δεν έχει αλλάξει καθόλου η κατάσταση;
Δεν έχει βελτιωθεί κάτι, όχι τώρα αλλά είναι στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον.
Αν εξαιρέσουμε την αποκομιδή απορριμμάτων που γίνεται σωστά, τα υπόλοιπα μένουν στάσιμα.
Καθαριότητα είναι ένα σύνολο προγραμματισμένων κινήσεων, που βελτιώνει την εικόνα στην πόλη.
Δεν υπάρχει αποκομιδή τα Σαββατοκύριακα σε όλα τα σημεία που χρειάζονται. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση προς τους δημότες για τα κλαδιά και γενικώς για τα ογκώδη αντικείμενα που βγαίνουν χωρίς συνεννόηση στα πεζοδρόμια. Δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός καθαριότητας. Δεν υπάρχουν προγράμματα ενημέρωσης για ανακύκλωση κλπ. στα σχολεία, κάτι που το θεωρώ απαραίτητο.
-Ζήτημα δημιουργήθηκε, το προηγούμενο διάστημα, με τα σχέδια του Δήμου για το ΣΒΑΚ. Τι στάση θα κρατήσει η ΕΝΕΒΑΠ αν η δημοτική Αρχή επιμείνει στις κυκλοφοριακές αλλαγές με τις οποίες διαφωνείτε;
Να ξεκαθαρίσω ότι ως ΕΝΕΒΑΠ, δεν είμαστε αντίθετοι σε αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πόλη, αντιθέτως τις επιδιώκουμε. Για τη μονοδρόμηση της οδού Αγίας Τριάδος θα στηρίξουμε το αίτημα των συναδέλφων μας. Στη συνάντηση που κάναμε με τον δήμαρχο και τον μελετητή, ήταν παρόντες οι 35 από τους 45 συναδέλφους που δραστηριοποιούνται εκεί και δήλωσαν την αντίθεση τους. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται από συλλόγους κλπ. είναι ψέμα, η πλειοψηφία είναι αντίθετη στη μονοδρόμηση. Εκείνη τη μέρα, ο δήμαρχος υποσχέθηκε πως το ΣΒΑΚ θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την πόλη και όχι αποσπασματικά όπως η κυκλοφοριακή μελέτη στα Πευκάκια, που κακώς συνδέεται με την Αγίας Τριάδος. Είμαστε σε αναμονή της επόμενης διαβούλευσης γιατί σύμφωνα με τα νέα στοιχεία μονόδρομουνται όλοι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν που ζει εδώ.
Προσωπικά, θα επιμείνω στην αρχική μου πρόταση να σταματήσει κάθε μελέτη για το ΣΒΑΚ και να προηγηθεί η λειτουργία της Δημοτικής συγκοινωνίας αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πρόβλημα της στάθμευσης (ελεγχόμενο πάρκινγκ και δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης) γιατί είναι σίγουρο πως θα αλλάξει όλη η κυκλοφοριακή εικόνα της πόλης. Η δημοτική Αρχή, μη έχοντας κάποιον ειδικό για το συγκεκριμένο θέμα στην παράταξη της (Συγκοινωνιολόγο, μηχανικό ή μηχανολόγο), στηρίζεται μόνο πάνω στη μελέτη, κάτι που είναι λάθος γιατί κάθε μελέτη περιλαμβάνει και λάθη. Οπότε, πρέπει να ακούσει ανθρώπους σχετικούς με το θέμα άλλων παρατάξεων αλλά και να κάνει κάλεσμα συμπολιτών μας που ξέρουν, να πουν την γνώμη τους στη διαβούλευση.
– Ήδη βρίσκεται σε ισχύ η «κάρτα κατοίκου». Έχει ανταπόκριση από τους πολίτες και τα καταστήματα; Υπάρχουν ανάλογα επόμενα σχέδια από την Ένωση;
Η κάρτα είναι ακόμη στο ξεκίνημα της και ο κόσμος την προμηθεύεται, είναι νωρίς να πούμε αν πάει καλά ή όχι. Σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη προβολή και από πλευράς του Δήμου. Το 2019 ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα χρηματικό ποσό με το οποίο η ΕΝΕΒΑΠ θα μπορούσε να κατασκευάσει μια εφαρμογή κινητών για την αγορά της πόλης στο σύνολο της. Δυστυχώς, νυν και πρώην νυν δημοτική Αρχή δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της απόφασης και δεν έδωσαν το ποσό που ψηφίστηκε. Μετά από αρκετές οχλήσεις, μας υποσχέθηκαν πως θα φτιάξει ο Δήμος την εφαρμογή, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει και δείχνει ακόμη μια υπόσχεση και τίποτε παραπάνω. Απογοητευμένος για το συγκεκριμένο θέμα από τον Δήμο που θα βοηθήσει την αγορά, δεν σας κρύβω πως έχω απευθυνθεί σε άλλον φορέα για να κατασκευάσουμε την εφαρμογή.
Ένα ζήτημα ακόμη που και γι’ αυτό πήραμε θετική απάντηση, αλλά ακόμη περιμένουμε, είναι τα γραφεία της ΕΝΕΒΑΠ. Το παλιό κτίριο του ΟΑΕΔ έχει δοθεί στον Δήμο Αγίας Παρασκευής εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά από ενέργειες της Ένωσης, με τον μοναδικό όρο να γίνει εκεί η έδρα μας και το υπόλοιπο να το χρησιμοποιήσει ο Δήμος. Ο Δήμος, ενώ έχει ένα κτίριο που με λίγα χρήματα θα είναι έτοιμο προς εκμετάλλευση, το αφήνει να ρημάζει και πολύ φοβάμαι πως ο ΟΑΕΔ θα το πάρει πίσω.
Μάλιστα πρόσφατα στην Επιτροπή Ισότητας, όπου είμαι μέλος, πρότεινα πως το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδανικό να στεγαστεί και η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.
– Από τον Δήμο τι περιμένετε την περίοδο των εορτών;
Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία γινόταν σε συνεργασία του Δήμου και της ΕΝΕΒΑΠ. Φέτος την όλη διοργάνωση την ανέλαβε ο ΠΑΟΔΑΠ, οπότε εμείς δεν έχουμε καμία ανάμιξη αν εξαιρέσουμε κάποιες προτάσεις που καταθέσαμε. Είμαστε πάντα στην διάθεση τους για όπου μπορούμε να βοηθήσουμε. Σαν επαγγελματίες περιμένουμε ωραίο στολισμό στους δρόμους και στις πλατείες, εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία και στην Αγ. Ιωάννου αλλά και στις μικρότερες αγορές της πόλης. Ελπίζουμε να καταφέρουν να φτιάξουν μια εορταστική πόλη όλο τον Δεκέμβριο και ο κόσμος να κυκλοφορήσει και να ψωνίσει στην αγορά της Αγίας Παρασκευής, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις μας.
-Με την ευκαιρία, ως γραμματέας της Καλαθοσφαίρισης Αγίας Παρασκευής (ΚΑΠ) που είστε, το πρόβλημα με το προπονητήριο έχει λυθεί;
Δυστυχώς και αυτό το θέμα παραμένει στάσιμο με ευθύνες και των δύο δημοτικών αρχών που έχουν ασκήσει διοίκηση τα τελευταία 12 χρόνια στην πόλη. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητισμό και τους ελεύθερους χώρους ώστε η πόλη να αποκτήσει χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας ενώ ο πληθυσμός της πόλης συνεχώς αυξάνεται και έχουμε και δύο σωματεία μπάσκετ που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες. Έχουμε παρακολουθήσει λίγο κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως να ακούμε ανθρώπους που έχουν ασκήσει διοίκηση εκφράζοντας τις πολιτικές τους πεποιθήσεις να μιλούν για ανοιχτά σχολεία τα απογεύματα και οι ίδιοι να τα κρατούν κλειδωμένα και τα παιδιά να πηδούν τα κάγκελα για να μπουν να παίξουν. Η ανευθυνότητα των δύο διοικήσεων έχει οδηγήσει αρκετές φορές τα σωματεία σε κόντρα με την Ένωση Γονέων κάτι που στην ουσία δεν υφίσταται γιατί τα Σωματεία αποτελούνται από παιδιά της πόλης και τα προβλήματα είναι κοινά.
Υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτούν οι προαύλιοι χωροι των σχολείων με σωστό προγραμματισμό και φύλαξη και να χρησιμοποιηθούν απ’ όλους. Πάγιο αίτημα μας βέβαια παραμένει η κατασκευή ενός τουλάχιστον προπονητήριου.
Δείτε επίσης: Πεταμένα ρούχα σε δημόσιους χώρους – Συστάσεις από τον Δήμο