Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πολλοί ήταν οι πολίτες και οι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε εντός του κτήματος Συγγρού το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, μετά από κάλεσμα του συλλόγου «Το δάσος Συγγρού ανήκει στους πολίτες», για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για της «αντιπυρικές» εργασίες αποψίλωσης που εκτελούνται στο δάσος, υποστηρίζοντας ότι «συντελείται η καταστροφή του».
Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε βρεθεί στον χώρο και στο πρώτο στάδιο των εργασιών στα τέλη Αυγούστου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή, με αποτέλεσμα την διακοπή τους, έως την επανέναρξή τους προ ολίγων ημερών.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι διοργανωτές διέψευσαν την πληροφορία ότι οι εργασίες εκτελούνται υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν επιβλέπει τις εργασίες, σύμφωνα με την σύμβαση ανάθεσης, αλλά ούτε καν έχει εγκρίνει την μελέτη του αναδόχου», για να προσθέσουν: «Είναι κρίμα να διατίθενται τόσο σημαντικά κονδύλια από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (βλ. πρόγραμμα “antinero” υλοποιούμενο από το ΤΑΙΠΕΔ) και να γίνονται εργασίες “άρπα κόλλα” που αντί να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα κι αναγέννηση του δάσους μας, να το καταστρέφουν».
Η ανακοίνωση του ΙΓΕ
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) Διονύση Κυριακόπουλο με επίκεντρο το θέμα των εργασιών, με αποτέλεσμα την επιστολή που εξέδωσε η διοίκηση του Ινστιτούτου, η οποία απεστάλη στους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς, καθώς και στον σύλλογο, εξηγώντας το σκεπτικό, την διαδικασία και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο δάσος, πάντα με επίκεντρο την πυροπροστασία του, όπως αναφέρουν.
Αναλυτικά η επιστολή με θέμα «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων του άρθρου 16 παρ. 5 του ν. 998/1979 για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων στο Κτήμα Συγγρού», αναφέρει τα εξής:
«Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών είναι ένα ιστορικό Ίδρυμα και ο κατά νόμον διαχειριστής του Κληροδοτήματος Συγγρού και του ομώνυμου κτήματος που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής. Εντός της ανωτέρω έκτασης στεγάζονται και λειτουργούν το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών καθώς το Πρότυπο Γυμνάσιο – Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων και το ΕΠΑΛ Αναβρύτων.
Περαιτέρω, το Κτήμα Συγγρού, συνολικής έκτασης 943 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 750 στρέμματα καλύπτονται από δάσος χαλεπίου πεύκης, αποτελεί χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό και για λόγους προστασίας και ασφάλειας του δάσους των κτιρίων και των επισκεπτών του, το Ινστιτούτο δέχθηκε την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, να υλοποιηθεί το υποέργο Γ του έργου του ΥΠΕΝ με τίτλο:
ΕΡΓΟ: «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων του άρθρου 16 παρ. 5 του ν. 998/1979 για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων περιμετρικά των αρχαιολογικών περιοχών χωρικής αρμοδιότητας των Δασαρχείων Πύργου, Ολυμπίας, Σπάρτης, Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, υλοτόμηση καμένων ιστάμενων δέντρων και καθαρισμοί σπασμένων κορμών – κλαδιών ιστορικού πυρήνα Τατοΐου περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Πάρνηθας και δασοκομικοί χειρισμοί – καθαρισμοί δασικής βλάστησης αλσυλίων, πάρκων και περιαστικών δασών Π.Ε Αττικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και Δασαρχείου Πεντέλης».
ΥΠΟΕΡΓΟ Γ: Τα περιαστικά δάση της Π.Ε Αττικής όπως το Άλσος Παγκρατίου, Λόφου Λυκαβηττού, του Αττικού Άλσους, την περιοχή Τουρκοβούνια, το κτήμα Συγγρού, Δασικές εκτάσεις εντός των Δήμων Κηφισιάς – Διονύσου και το Δάσος Φασίδερι αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και Δασαρχείου Πεντέλης.
Στο εν λόγω έργο περιλαμβάνονται οι εργασίες που γίνονται στο κτήμα Συγγρού. Με την από 08 / 07 / 2022 Πρόσκληση (ΑΔΑΜ: 22PROC010896914 2022-07-08) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έγινε η διαδικασία ανάθεσης του έργου.
Με την από 08-07-2022 συνημμένη Σύμβαση με ΑΔΑΜ: 22SYMV011067573 2022-08-07 του ΥΠΕΝ με την «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» εκτελούνται οι εργασίες του έργου.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου για το κτήμα Συγγρού και συγκεκριμένα για τις Δασικές εκτάσεις εντός αυτού αλλά και περιμετρικά, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν εργασίες με σκοπό την μείωση του κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς καθώς και προστασία του σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η περιοχή του έργου περιλαμβάνει πυκνή δασική βλάστηση πλησίον του οικιστικού ιστού. Τα δάση αυτά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης (σάπια και ξερά δέντρα), σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες (ισχυροί ΒΑ άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία, αέρα κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο). Επίσης, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το σύνολο των προτεινόμενων έργων χωροθετείται εντός του Κτήματος Συγγρού, Αρμοδιότητας Δασαρχείου Πεντέλης.
Οι εργασίες που εκτελούνται είναι:
1. Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις Που με βάση τις τεχνικές περιγραφές αφορά σε απομάκρυνση – αποκλάδωση
– αραίωση, συγκεκριμένα για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων θα γίνει απομάκρυνση των ξερών – σάπιων υπολειμμάτων, καθώς και του υπορόφου (όχι αναγέννηση), αποκλάδωση των δένδρων μέχρι ύψους 2,5μ απομάκρυνση της υποβλάστησης (θάμνοι), μονοβέργισμα, αραιώσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
2. Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων που με βάση τις τεχνικές περιγραφές αφορά σε θρυμματισμό των προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων και σκόρπισμα υπολειμμάτων.
Επειδή θεωρούμε ότι το κτήμα Συγγρού είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που θα θέλαμε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερος με βάσει την δασοκομική επιστήμη πιστεύουμε ότι λειτουργήσαμε με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλευόμενοι την χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και αναγέννηση, προστατεύοντας πρωτίστως το ΔΑΣΟΣ, το κληροδότημα και φυσικά τους επισκέπτες του.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αρμοδίους για την σημαντική βοήθεια που μας προσφέρουν».
«Φίλοι του Δάσους»: «Αν κάποιοι έχουν στοιχεία να τα κοινοποιήσουν»
Από την πλευρά τους, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», συνεχίζουν να τηρούν την «επιφυλακτική» στάση «εύθραυστων ισορροπιών», όπως και το περασμένο καλοκαίρι. Αφού διαψεύδουν τους αριθμούς των σκοτωμένων χελωνών που έχουν δημοσιευθεί σε σχετικές ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «κάποιες χελώνες» που έχουν πέσει θύματα των εργασιών, εν συνεχεία επικαλούνται τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΙΓΕ ότι «δεν υπάρχει κάτι σκοτεινό και ύποπτο» πίσω από τις εργασίες και ότι οι παρεμβάσεις γίνονται για την προστασία του δάσους, καλώντας όσους «έχουν στοιχεία για το αντίθετο να τις κοινοποιήσουν», προκειμένου ο σύλλογος να αντιδράσει αναλόγως.
Η ανακοίνωση των «Φίλων του Δάσους» έχει ως εξής:
«Το θέμα των εργασιών που αφορούν την πυροπροστασία του δάσους έχει πάρει πάλι μεγάλες διαστάσεις γιατί οι εργασίες που είχαν σταματήσει τον Αύγουστο συνεχίζονται υπό την εποπτεία και την άδεια του Δασαρχείου.
Όλα νόμιμα λοιπόν! Και ωφέλιμα; Αυτό μέλλει να αποδειχθεί σε 1-2 χρόνια αν το δάσος θα έχει αναζωογονηθεί όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά όχι όλοι! Δεν είναι βέβαια περίεργο που στην Ελλάδα κανένας επιστήμονας δεν συμφωνεί με τον άλλον (το έργο το έχουμε ξαναδεί!).
Ανεξάρτητα του ποια θέση παίρνει ο καθένας μας, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, το κακό είναι ότι πάλι ξεκίνησε η παραπληροφόρηση, σχετικά με τον αριθμό των χελωνών που έχουν “πολτοποιηθεί”. Ναι, έχουν, δυστυχώς σκοτωθεί κάποιες χελώνες, όχι 100 όπως ισχυρίζονται και έχουμε κάνει δριμύτατες διαμαρτυρίες γι’ αυτό. Είχαμε προτείνει μάλιστα να μπουν εθελοντές μας και να ανιχνεύουν τους θάμνους πριν γίνει η αποψίλωση, όμως δεν έγινε αποδεκτό διότι κρίθηκε επικίνδυνο.
Εμείς, ως οφείλαμε, για άλλη μία φορά, επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο του ΙΓΕ και του εκθέσαμε το θέμα τις ανησυχίες μας και τις ανησυχίες των πολιτών. Μας διαβεβαίωσε ότι οι προθέσεις τους δεν είναι ούτε σκοτεινές ούτε ύποπτες. Θεωρούν ότι το Δασόκτημα Συγγρού είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που θα θέλανε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερος, με βάση την δασοκομική επιστήμη, και πιστεύουν ότι λειτουργήσανε με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλευόμενοι την χρηματοδότηση που διατίθεται προκειμένου να εξασφαλίσουνε την βιωσιμότητα και την αναγέννηση, προστατεύοντας πρωτίστως το δάσος, το κληροδότημα και φυσικά τους επισκέπτες του.
Αν κάποιοι έχουν στοιχεία περί του αντιθέτου, καλό θα ήταν να τα κοινοποιήσουν, να τα μάθουμε όλοι, και να κινηθούμε αναλόγως».
Διαβάστε επίσης: «Συνένοχοι ο κ. Αμπατζόγλου και οι συνεργάτες του στο “έγκλημα” του δάσους Συγγρού!»
Διαβάστε επίσης: Θ. Αμπατζόγλου: Υπέρ των καθαρισμών στο Συγγρού και εξίσωσή του με τα περιαστικά άλση
Διαβάστε επίσης: Μ. Διακολιού: «Ετοιμάζουν το δάσος Συγγρού για εμπορική εκμετάλλευση;»