Ανοιχτή επιστολή προς γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με ευθεία επίθεση προς την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας, αλλά και προς τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Αμαρουσίου του ΚΚΕ.
Η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί,
Με την επιστολή μας αυτή, η Κομματική Οργάνωση Βάσης Αμαρουσίου του ΚΚΕ, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστή τη θέση μας για το Νόμο για την Παιδεία που ψηφίστηκε στη Βουλή το κατακαλόκαιρο, αλλά και τη θέση μας για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Πιστεύοντας ότι η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση των εργαζομένων, των μαζικών φορέων, όλου του λαού, σας καλούμε σε θέση μάχης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από τον κορονοϊό και για να αντιπαλέψουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις, από τα αστικά Κόμματα:
Για το Λύκειο
Για την τεχνική εκπαίδευση
Για τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο
Για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών,
που διαλύουν τα μορφωτικά δικαιώματα και ορθώνουν νέους ταξικούς φραγμούς.
Η στάση και οι επιλογές της Κυβέρνησης δείχνουν ότι έχει επιλέξει τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αρνείται να εφαρμόσει μέτρα πραγματικού ελέγχου και αποτροπής της διάδοσής του.
…Και μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, που θα μπορούσαν να είναι μια αναγκαία ανάσα, μετά από μια δύσκολη διετία, ώστε να ξεκινήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τα σχολεία, είδαμε τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής στο περιβαλλοντολογικό, υγειονομικό αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο να μαυρίζουν τη ζωή μας.
Η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη δομή και στο περιεχόμενο της λειτουργίας του σχολείου, υλοποιώντας κατευθύνσεις και επιλογές που έχουν σχεδιαστεί εδώ και 20 χρόνια από την ΕΕ και πλευρές τους έχουν υλοποιήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις.
Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Διαχωρίζει τα παιδιά σε αυτά που “παίρνουν” και σε αυτά που “δεν παίρνουν τα γράμματα», υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της μόρφωσης.
Βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν.
Αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς, μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο, να εφαρμόζουν και προωθούν αυτές τις αλλαγές.
Γενικεύονται ακόμα περισσότερο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί,
Το μέλλον που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας είναι αποκρουστικό. Η νέα γενιά, τα παιδιά μας, καλείται να ζήσει σε καθεστώς επιφανειακής μόρφωσης και εφήμερων δεξιοτήτων, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ανασφάλειας.
40.000 νέοι αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)
Οι επιλογές της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πιο ξεκάθαρες από ποτέ.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δίνουν
4 δις ευρώ κάθε χρόνο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ!
30.000.000€ για την πανεπιστημιακή αστυνομία…
Αλλά μόνο 1,7 εκατομμύρια για την πυρόσβεση πανελλαδικά!
Μόλις 30.000€ στα δασαρχεία της Αττικής για να ανοίξουν δασικούς δρόμους.
Και βέβαια ούτε 1€ για να κατακευαστεί έστω και μία σχολική αίθουσα, για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία.
Λογικά λοιπόν η ελπίδα και η προοπτική για τα παιδιά μας έρχονται σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων.
Γι’ αυτό χρειάζεται αγώνας και οργάνωση. Να απαιτήσουμε εδώ κα τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία:
Περισσότερες αίθουσες με 15 μαθητές ανά τμήμα
Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία
Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέτρα προστασίας, υλικά και υποδομές.
Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων
Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος
Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, συνδεδεμένα με τα σχολεία.
Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.
Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά!
Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!
Με τη συμμετοχή μας στους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στα Μαθητικά Συμβούλια, με την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους φορείς μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Κομματική Οργάνωση Βάσης Μαρουσιού του ΚΚΕ
Θα θέλαμε τις δικές σας εκτιμήσεις.
Για επικοινωνία: kke.amarousiou@hotmail.com