Μια διαφορετική διαπολιτισμική «γέφυρα» επικοινωνίας «χτίζεται» από το 3ο – 11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου αυτή την περίεργη εκπαιδευτική χρονιά, με έντονο το ελληνικό χρώμα. Σε αντίθεση με την επικρατούσα τάση για σύνδεση και επαφή με τη Δυτική Ευρώπης, αυτή τη φορά το άλλο άκρο της ακουμπάει στο ελληνικό στοιχείο που κρατάει ζωντανή τη «φλόγα» της σύνδεσης με την πατρίδα, σε τρεις κομβικές και ιστορικές πόλεις της Μεσογείου: Την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Η αρχική ιδέα
Πρόκειται για μια διαγενεακή «γέφυρα» που στήνεται με ισχυρά υλικά: Την πολιτιστική παράδοση και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Τα θεμέλιά της, όπως τονίζει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Ειρήνη Χαïδή, μπήκαν μετά από μια ιδέα του μηχανικού & συμβούλου Τηλεπικοινωνιών Κώστα Ελευθερίου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Η ιδέα ήταν να συνδεθούν σχολεία της χώρας με εκείνα της ελληνικής παροικίας στις τρεις αυτές σημαντικές πόλεις, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία μας και οι οποίες «διψούν» για επαφή με τη «μητέρα» Ελλάδα. Μια «δίψα» που αποδείχθηκε περίτρανα από τη θερμή ανταπόκριση του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου, και του Τοσιτσείου – Πρατσικείου Σχολείου της Αλεξάνδρειας.
Τα συγκινητικά κάλαντα
Το πρόγραμμα αφορά την εκπαιδευτική περίοδο 2020-2021, ωστόσο τα προβλήματα που δημιούργησε η

πανδημία (και) στην εκπαιδευτική διαδικασία, είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξής του, η οποία, ωστόσο, έμελλε να γίνει λίγο πριν από τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων με έναν πολύ συγκινητικό τρόπο. Οι μαθητές των μαρουσιώτικων σχολείων χόρεψαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και κάλαντα στο σπίτι τους, στέλνοντας το video στα σχολεία της ελληνικής παροικίας και προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού και συγκίνησης στους εκεί μαθητές και εκπαιδευτικούς τους! Τα σχολεία αντάλλαξαν, επίσης, ευχετήριες κάρτες για τη νέα χρονιά, με την ελπίδα όλων, φυσικά, οι συνθήκες να επιτρέψουν, το συντομότερο δυνατό, τη δια ζώσης επαφή και γνωριμία μεταξύ τους σε κάποιο εκπαιδευτικό ταξίδι, όπως αυτά που αποτελούσαν μέρος της σχολικής λειτουργίας στις προ πανδημίας ημέρες.
Η φιλοσοφία και οι στόχοι
Το πρόγραμμα με τα σχολεία της Κωνσταντινούπολης και του Καΐρου φέρει τον τίτλο «Διαγενεακή, διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας», ενώ το αντίστοιχο για την Αλεξάνδρεια ονομάζεται «Ολυμπιακά Ιδεώδη: διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας» και, εκτός του 3ου – 11ου Δημοτικού Αμαρουσίου συμμετέχουν το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίων και τα ΚΑΠΗΔήμου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μιας περιοχής με έντονη τη σύνδεση με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Σκοπός της δράσης «Ίσθμια – Κάιρο – Κωνσταντινούπολη – Μαρούσι – Νίκαια “Διαγενεακή, διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας”», είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να «συνομιλήσουν» με άτομα της ηλικίας τους, αλλά και με άτομα Τρίτης Ηλικίας, να μοιραστούν στοιχεία της κουλτούρας τους και να αναγνωρίσουν ομοιότητες και διαφορές, ώστε να εμπλουτίσουν το πολιτισμικό τους κεφάλαιο και να κατανοήσουν τη συνέχεια του ελληνισμού στον χρόνο. Μέσα από αυτή την επαφή επιδιώκεται να κατανοήσουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις που έχουν ως βάση την κοινή καταγωγή τους, αλλά και τις επιρροές από τη χώρα όπου μένουν καθώς και να αντιληφθούν την πολιτισμική πολυμορφία και τις συνήθειες του Ελληνικού Έθνους, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των απανταχού Ελλήνων.
Την ίδια στιγμή, σκοπός της δράσης «Ολυμπιακά Ιδεώδη: διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας», με την Αλεξάνδρεια, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να έρθουν σε επαφή με άτομα της ηλικίας τους και μέσα από δράσεις για τα πανανθρώπινα Ολυμπιακά Ιδεώδη, όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία, η φιλαλληλία, ο αλτρουισμός κ.λπ., να κατανοήσουν τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, τον σεβασμό και την εξοικείωση με τις πολιτισμικές ιδιομορφίες άλλων χωρών και ηπείρων, τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα, τη διαπολιτισμική προσέγγιση. Και, φυσικά, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, να μοιραστούν στοιχεία της κουλτούρας τους, αναγνωρίζοντας ομοιότητες και διαφορές, ώστε να κατανοήσουν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, οι στόχοι, οι οποίοι εξειδικεύονται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, αναπτύσσουν γνωστικές, συναισθηματικές και ειδικές δεξιότητες, ενώ οι συνομήλικοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα αποτελέσουν τον «αρμό» για τη μετάδοση της πολιτισμικής παράδοσης και σύνδεσης στους μαθητές. Η τεχνολογία αποτελεί τον πολύτιμο σύμμαχο που αίρει τις αποστάσεις και αποτελεί το επικοινωνιακό μέσο για το αντάμωμα των διαφορετικών γενεών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει αξιοποίηση εργαλείων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση για τον πολιτισμό (π.χ. παραγωγή βίντεο, ψηφιακή τέχνη, κινούμενη εικόνα).
Ενθουσιασμός στις παροικίες
Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τις ελληνικές παροικίες. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα με το Τοσίτσειο – Πρατσίκειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας θα συμμετέχει ενεργά η Ελληνική Κοινότητα της πόλης, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’» Αλεξάνδρειας και ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ), ενώ σύμφωνα με τη διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου Ειρήνη Χαϊδή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας με την αμέριστη βοήθεια του αρχιμανδρίτη Στέφανου Σουλιμιώτη.
Ενεργή συμμετοχή Ολυμπιονικών Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην ειδική συνεργασία παγκόσμιων πρωταθλητών και Ολυμπιονικών, καθώς, όπως μας αναφέρει η Ε. Χαΐδή, στα προγράμματα θα συμμετάσχουν οι παρακάτω αθλητές/αθλήτριες: Μαρία Καρπαθάκη (4άκις παγκόσμια πρωταθλήτρια Taekwondo), Δριμωνάκος Ιωάννης, παγκόσμιος πρωταθλητής Κολύμβησης, Κραβαριώτη Βιργινία, Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Νεκταρία Κωνσταντίνου, Γυμνάστρια, Μαντής Παναγιώτης, Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Καγιαλής Παύλος, Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας.
Επίσης, την προσπάθεια ενισχύουν ο (εμπνευστής της ιδέας, όπως αναφέραμε παραπάνω) Κώστας Ελευθερίου, καθώς και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Γ.Σ. Αμαρουσίου.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος και θα ενημερώνει για τις δράσεις του, θέλοντας και από την πλευρά της να ενισχύσει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που θερμαίνει τις σχέσεις και τη σύνδεση του ελληνικού στοιχείου της Μεσογείου με την πατρίδα, βασισμένη στο αμάχητο τρίπτυχο Μαθητές – Πολιτισμός – Αθλητισμός.