Με ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του συνδυασμού «Ενωμένο Μαρούσι», το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων τόνισε: «Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά την χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO σε τζαμί, αποτελεί ύβρη κατά του υψίστου συμβόλου της Χριστιανοσύνης. Βάλει δε ευθέως κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει αποδείξει πως σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και προστατεύει τα μνημεία όλων των πολιτισμών».
Ακολουθεί το ψήφισμα:
«Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος συνιστά ευθεία προσβολή έναντι του οικουμενικού χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο πολιτισμικά και θρησκευτικά, έχει πανανθρώπινη αξία και είναι ύψιστο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της γεφύρωσης των πολιτισμών και των θρησκειών. Αντιρρήσεις εξέφρασε δημόσια και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Μετά την κήρυξή της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αγία Σοφία προστατεύεται κατά το διεθνές δίκαιο από την Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς (1972). Η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου είναι προφανές ότι αποτελεί ιταμή προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων χριστιανών, λοιδορεί τον ελληνισμό , παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές πανανθρώπινων αξιών και βάλει ευθέως κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η αυτοδιοίκηση οφείλει να αρθρώνει δημόσιο λόγο όταν επιχειρείται να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και ιδίως όταν αυτή η παραβίαση αντίκειται στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.
Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου εκφράζει την αγανάκτησή του καλεί όλες και όλους να υπερασπιστούμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη των Δήμων και των Περιφερειών αποστέλλοντας κοινή επιστολή στην UNESCO, που δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα αυτόν αλλά και αντίστοιχη επιστολή στον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Επιζητούμε, τέλος, την υποστήριξή του συλλογικού μας οργάνου (ΚΕΔΕ) για το συγκεκριμένο θέμα με την αποστολή του συγκεκριμένου ψηφίσματος στα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας».
Κείμενο και από την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κείμενο ψηφίσματος κατέθεσε προς το Σώμα και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Αμαρουσίου, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση – πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί. Η απόφαση αυτή καθώς και η εν γένει προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με τις αμφισβητήσεις της σε Αιγαίο , Έβρο, Κυπριακή ΑΟΖ, την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης τις καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τις απροκάλυπτες επεμβάσεις της σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ, έχει στηρίγματα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, οι οποίοι πέρα από δήθεν καταδικαστικές ρητορείες ρουτίνας είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε αντάλλαγμα προκειμένου να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να επιβάλλουν την «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου, προς όφελος των μονοπωλίων τους. Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και η Αγία Σοφία να παραμείνει Πολιτιστικό Μνημείο της ανθρωπότητας, σύμβολο υπέρβασης και καταδίκης των εθνικισμών και του θρησκευτικού φανατισμού».
Δήλωση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης κατέθεσε την δική του δήλωση για το θέμα κατά την τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Δημ. Σύμβουλοι,
ο Εμμανουήλ Ροΐδης (εμβληματικός Έλληνας συγγραφέας του 19ου αιώνα με χαρακτηριστικό λογοτεχνικό του έργο το βιβλίο «Η Πάπισσα Ιωάννα») έλεγε: «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμό». Σήμερα 15 – 7 – 2020 κλείνουν 46 χρόνια από το πραξικόπημα και την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου από την ελληνική κυβέρνηση της χούντας των συνταγματαρχών και την ΕΟΚΑ Β΄ με πρόσχημα τον «πατριωτισμό» και τον «εθνικισμό» (δήθεν για να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα) και ως αποτέλεσμα το διαμελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχή του 36% της χώρας από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής έως σήμερα. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τις καταστροφές που μπορεί να οδηγήσει τους λαούς ο τυφλός εθνικισμός και η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παιχνίδια των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων.
Για τα συγκεκριμένα ψηφίσματα που κατατέθηκαν λέμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνουν κατά την άποψή μας τα παρακάτω:
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Ε.Ε. – Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο.
ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Ε.Ε. & Ν.Α.Τ.Ο.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
Η απόφαση του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρ. Τ. Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του ΑΚΡ να μετατρέψουν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρά σε διαζύγιο με το κοσμικό κράτος χρησιμοποιώντας με κυνισμό το φόβο, τη θρησκεία και τον επιθετικό εθνικισμό προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με τις ενέργειές του αυτές προσπαθεί να ξαναχτίσει την πολιτική διαπραγματευτική του δύναμη απειλώντας άλλες χώρες ή υποδαυλίζοντας εθνικιστικές συγκρούσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά είναι σαφές πως αυτή του η δύναμη είναι υπερβολικά περιορισμένη για να τρομάξει τις μεγάλες δυνάμεις ή ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως οι Η.Π.Α., η Ε.Ε., το Ν.Α.Τ.Ο. και άλλες, από τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν εξαρτάται με κάθε τρόπο. Άλλωστε αυτές οι δυνάμεις (Η.Π.Α. – Ε. Ε. – Ν.Α.Τ.Ο.) είναι αυτές που επιτρέπουν και φουντώνουν τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο χωρών που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοι στο Ν.Α.Τ.Ο., το οποίο φυσικά δεν εγγυάται την μεταξύ συμμάχων ασφάλεια και ακεραιότητα των συνόρων των δύο χωρών – μελών του.
Άλλωστε όλα τα παραπάνω εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών την περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και το ξαναμοίρασμα των συνόρων σε βάρος των συμφερόντων των λαών της περιοχής, οι οποίοι (λαοί) δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την όξυνση των εθνικιστικών ανταγωνισμών μεταξύ τους και την έκρηξη πολεμικών συγκρούσεων. Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων (Ν. Δ. – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) για την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αυτούς και την όξυνση των εθνικιστικών ανταγωνισμών με τις γειτονικές μας χώρες και την Τουρκία είναι τεράστιες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την εκμετάλλευση και υποδαύλιση των εθνικιστικών – θρησκευτικών συγκρούσεων και διαφορών μεταξύ των λαών της περιοχής που επιβάλλονται και ενισχύονται από τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (Ε.Ε. – Ν.Α.Τ.Ο.), γεγονός που αποτελεί θέσφατο για τις αστικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής μας είναι η έξοδος της χώρας μας από την Ε. Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο. και η οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών μας λαών μακριά από εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, αλυτρωτισμούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των λαών της περιοχής μας.
Τα θρησκευτικά μνημεία είναι οικουμενικές αξίες και θα πρέπει να είναι ανοιχτά σ’ όλη την Ανθρωπότητα. Να συντηρούνται και να προβάλλονται όπως τους αξίζει. Στην Ελλάδα και στην Τουρκία είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την αναστήλωση εκκλησιών στα μικρασιατικά παράλια και τζαμιών στα ελληνικά νησιά. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν. Δεν πρέπει να επικρατήσει κλίμα «τυφλού» εθνικισμού, που όπως επανειλημμένα έχει δείξει η ιστορία, πάντα έχει αρνητικά έως και καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς. Οι τριβές μεταξύ των αστικών τάξεων κάθε χώρας, όπως οι εθνικιστικές ή οι θρησκευτικές διαμάχες, ο ανταγωνισμός και οι επίκληση δικαιωμάτων πάνω σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, δεν μπορούν να αποτελέσουν έδαφος συζήτησης για τους προοδευτικούς ανθρώπους όλων των λαών της γης. Το να ερμηνεύουμε τέτοιες κινήσεις με την ατζέντα της αστικής κυρίαρχης τάξης κάθε χώρας θα ήταν απόλυτα παραπλανητικό. Η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, αλλά μεταξύ αντίδρασης και κοσμικότητας και για την ακρίβεια μεταξύ αστικής τάξης και εργατών.
Υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιστούμε και τώρα το δικαίωμα όλων των λαών στην πρόσβασή τους στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, όπως είναι η Αγία Σοφία που ως δημόσιο μουσείο αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία και λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε παρέμβαση στη δομή του κτιρίου που θα βλάψει την αυθεντικότητά του πράγμα που είναι οικουμενική ευθύνη».