Την «ολιστική», όπως την χαρακτηρίζει, προσέγγισή της για το μέλλον του χώρου της Κεραμικής επί της Λεωφ. Κηφισίας, ασκώντας κριτική στον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου τόσο για τους χειρισμούς του ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και ως προς τον «Οίκο Τυφλών» στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, διατυπώνει με εκτενέστατη ανακοίνωσή της η παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ.
Με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής και όσα είπε κατά την διάρκειά τους ο δήμαρχος, ο συνδυασμός, με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο Μαίρη Διακολιού αναφέρει τα εξής:
«Στις 19 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής η εκδήλωση για τα εγκαίνια της 61ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής. Σε σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η απονομή διακρίσεων στα έργα του ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής.
Η ανεξάρτητη, μη κομματική, ενωτική, δημοτική παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ παρευρέθηκε δια της επικεφαλής της, δημοτικής συμβούλου Μ. Διακολιού στην εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσει: α) τα μέλη του Συνεταιρισμού Αγγειοπλαστών & Κεραμιστών Αμαρουσίου, β) τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), γ) το προσωπικό του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, δηλαδή όσες και όσους μοχθούν καθημερινά για την διατήρηση της τέχνης αυτής με κέντρο την πόλη μας, αλλά και δ) τις καλλιτέχνιδες και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εφετινή έκθεση.
Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μίας προσπάθειας του δημάρχου, κ. Αμπατζόγλου, για να καπηλευτεί πολιτικά την πολιτιστική εκδήλωση και να ανακοινώσει προθέσεις και υποσχέσεις του, αλλά κυρίως: μία εξαρχής λάθος πολιτική, σαν το «φάρμακο» που θα λύσει όλα τα προβλήματα όσων αγωνιούν επί χρόνια για την τύχη της «Κεραμικής», του κτηρίου και της τέχνης που διασώζεται σε αυτό. Λες και ο κ. Αμπατζόγλου δεν είναι ο συνεχιστής ενός πολιτικού συνδυασμού που διοικεί την πόλη τα τελευταία 17 χρόνια, λες και ο ίδιος δεν είναι δήμαρχος στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Λες και τώρα τού ήρθε η ιδέα η «καλή», την οποία δεν είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είναι δήμαρχος, δηλαδή για το πώς θα κατοχυρώσει την «Κεραμική» και το κτήριο της στο Μαρούσι μας.
Δυστυχώς, ανακοίνωσε πρόχειρα, ευκαιριακά, καιροσκοπικά και επικοινωνιακά, την λάθος και επικίνδυνη πρόταση για την τύχη της αγαπημένης μας «Κεραμικής».
Τους λόγους τους εξηγούμε στο κείμενο που ακολουθεί.
Το παρασκήνιο πίσω από την «διακήρυξη» Αμπατζόγλου για την «Κεραμική»
Ευτυχώς, ο κ. Αμπατζόγλου κατά την ομιλία του, μόνος του αποκάλυψε πώς έγινε και του ήρθε -εφέτος – η ιδέα η «καλή» για την «Κεραμική». Στο πλαίσιο της παράθεσης των υποσχέσεων του, συνδύασε την υπόθεση της τύχης της «Κεραμικής», με το «Λασκαρίδειο» κτήριο που βρίσκεται εγκαταλειμμένο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου. Αποκάλυψε δηλαδή, ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον υπουργό οικονομικών (και βουλευτή βόρειου τομέα της ΝΔ) κ. Κ. Χατζηδάκη. Είπε ο κ. Αμπατζόγλου, ότι είχαν μια πρώτη συζήτηση με τον υπουργό, για το πώς μπορούν να έρθουν στην χρήση του Δήμου τα δύο αυτά ακίνητα.
Ο δήμαρχος, είπε ότι πρότεινε την ιδέα μίας μακροχρόνιας μίσθωσης εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου στα ακίνητα αυτά, προκειμένου έτσι, να κατοχυρώσει ο Δήμος και τα κτήρια υπέρ της πόλης.
Τί δεν είπε ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου στις 21/11:
Πριν ενάμιση χρόνο, στις 9 Ιουνίου του 2022, οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου πραγματοποίησαν μία εκδήλωση διαμαρτυρίας για την χρόνια εγκατάλειψη του κτηρίου του «Λασκαρίδειου Ιδρύματος» (σ.σ.: εκεί που στεγαζόταν ο «Οίκος Τυφλών»). Εγκληματικά στοιχεία κατά σύστημα εισέρχονταν στο συλημένο κτήριο για διάφορες «χρήσεις», ενώ στο σχετικά μεγάλο κτήμα του η βλάστηση είχε αφεθεί πυκνή και ξερή, με κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα στο κέντρο της γειτονιάς.
Σε εκείνη την εκδήλωση είχε παρευρεθεί εκπρόσωπος της παράταξής μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ. Κατέγραψε τις τοποθετήσεις των κατοίκων. Άκουσε τις κενές περιεχομένου (τότε) θέσεις αποφυγής των κατοίκων από την εκπρόσωπο της δημοτικής διοίκησης Αμπατζόγλου. Στην ουσία, ο κ. Αμπατζόγλου είχε στείλει την δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού του, κ. Βουρλάκη, ώστε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση των κατοίκων μεν, χωρίς να έχει καμία απολύτως πρόταση πολιτικής για να την μεταφέρει εκ μέρους του στους κατοίκους δε.
Την επόμενη ημέρα, 10 Ιουνίου 2022, η παράταξή μας δημοσιοποίησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετική ανακοίνωση με συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτικής για το «Λασκαρίδειο» κτήριο.
Μετά από λίγες ημέρες, στις αρχές Ιουλίου 2022, η παράταξη μας τύπωσε την πολιτική πρότασή της σε τετρασέλιδο έντυπο το οποίο διένειμε στα σπίτια της γειτονιάς του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου.
Η πρώτη πρόταση πολιτικής που περιείχε η ανακοίνωσή μας ήταν ο Δήμος Αμαρουσίου να προβεί άμεσα (σ.σ.: «χθες», γράφαμε) σε μακροχρόνια μίσθωση του χώρου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στης οποίας την ευθύνη έχει περάσει το ακίνητο του «Λασκαριδείου», λόγω μνημονίων, προς «αξιοποίηση».
Ασφαλώς, καλώς έσπευσε ο κ. Αμπατζόγλου – έστω και ενάμισι χρόνο μετά, στις 19/11/23 στα εγκαίνια της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής- να αξιοποιήσει την δημόσια πρόταση πολιτικής της παράταξής μας του Ιουνίου 2022. Ασφαλώς, δεν μας πειράζει που δεν ανέφερε στην ομιλία του στην εκδήλωση της «Κεραμικής» το γεγονός ότι την πολιτική πρόταση την είχε καταθέσει η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ.
Γνωρίζουμε άλλωστε το πόσο …άβολα αισθάνεται, επειδή συχνότατα αναγκάζεται να εναρμονίζει την πολιτική του με τις παρατηρήσεις μας ή ότι αναγκάζεται να ματαιώνει λάθος επιλογές του, εξαιτίας των δημόσιων παρεμβάσεων με τεκμηριωμένη κριτική και προτάσεις που τού κάνουμε. Γνωρίζουμε επίσης, ότι δια του δημοτικού ταμείου, επιβάλλει άμεσο και έμμεσο «σιωπητήριο» σε κάποια εξαρτημένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να μην προβάλλονται οι πολιτικές μας προτάσεις στην κοινωνία της πόλης μας. Τα γνωρίζουμε αυτά καλά, όσο και ίδιος γνωρίζει ότι είμαστε λίγο πιο «παλιοί» από αυτόν, για να ξέρουμε άλλα «μονοπάτια» και έτσι, να μην έχουμε καμία ανάγκη την διαπλοκή, για να μεταδώσουμε τις θέσεις μας.
Τί δεν κατάλαβε ο κ. Αμπατζόγλου:
Όμως, αυτήν την πρόταση, (σ.σ.: που ούτε καν είχε διατυπώσει ποτέ, πουθενά, η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου, καίτοι διαχειρίζεται τον Δήμο ήδη τέσσερα χρόνια) η παράταξή μας δεν την δημοσιοποίησε σαν πανάκεια, δηλαδή το φάρμακο που θεραπεύει όλες τις «αρρώστιες», ούτε και αποσπασμένη από ένα συνολικό σχέδιο. Και αυτό, διότι δεν μπορεί μία διεκδικητική τακτική να εφαρμόζεται επιτυχημένα για το «Λασκαρίδειο» της συνοικίας του Αγίου Νικολάου, και να κάνει η ίδια τακτική και για το κτήριο της Κεραμικής που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, εφαπτόμενο στο Κέντρο της πόλης.
Συγκεκριμένα:
Για το «Λασκαρίδειο» προτείναμε την άμεση μίσθωσή του από τον Δήμο του Αμαρουσίου ως πρώτο βήμα πολιτικής, διότι έπρεπε να βρεθεί ένας άμεσος τρόπος: α) να καθαριστεί ο αύλειος χώρος και να διαμορφωθεί σε πάρκο που να χρησιμοποιείται από την γειτονιά, β) να αρχίσουν εργασίες για την προστασία της γειτονιάς και των παιδιών της από το εγκαταλειμμένο κτήριο και αργότερα, την ανακατασκευή του.
Επιπλέον, δεν προτείναμε αυτό το μέτρο απομονωμένο. Το προτείναμε σε συνδυασμό με την παράλληλη έναρξη διαδικασίας μεταφοράς του ακινήτου στην πλήρη ιδιοκτησία του Δήμου με ανάληψη ευθύνης να εξυπηρετούνται οι όροι του κληροδοτήματος από τον ίδιο σε τμήμα του.
Όμως, προσοχή:
Το «Λασκαρίδειο» βρίσκεται σε μία ωραία γειτονιά που το περικλείει. Έχει κατοίκους που επιθυμούν να αναπλαστεί το κτήριο και η αυλή και να λειτουργήσει σε όφελος τους. Με λίγα λόγια, υπάρχει πληθυσμός για να σταθεί στο πλευρό της εκάστοτε δημοτικής διοίκησης, του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου, που θα θελήσουν να το διεκδικήσουν και να το πάρουν από το Κράτος, για να ανακατασκευαστεί και να λειτουργεί ως δημοτικό.
Τέλος, το «Λασκαρίδειο» προσφέρεται για να γίνει μία πολυτελής βίλα ή έδρα ενός ιδρύματος. Δεν προσφέρεται για να το διεκδικήσουν ιδιώτες για επένδυση άμεσης απόδοσης ή έδρα γραφείων και εμπορικών χρήσεων. Συνεπώς, διατρέχει σημαντικά λιγότερους κινδύνους από ιδιώτες.
Με λίγα λόγια, η πολιτική ραθυμία και αδιαφορία της παρούσας δημοτικής αρχής στο σύνολο των 17 ετών που διοικεί την πόλη είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει περιέλθει το «Λασκαρίδειο» στον Δήμο Αμαρουσίου και τους κατοίκους του.
Η «Κεραμική» είναι μία άλλη περίπτωση…
Δεν ισχύουν τα ίδια για το ιστορικό κτήριο της «Κεραμικής». Αποτελεί μεγάλο λάθος του δημάρχου, κ. Αμπατζόγλου, η ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της εφετινής Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στις 19/11, ότι τάχα θα λύσει το πρόβλημα διασφάλισης του εν λόγω κτηρίου για την πόλη μας με το να κάνει δεκτό το αίτημα ενοικίασης του ακινήτου από τον Δήμο, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.
1. Καταρχάς, η παράταξή μας θεωρεί αναξιόπιστο πρόσωπο για να εμπιστευτεί κανείς μία τέτοια διεκδίκηση ακινήτου του δημοσίου με σκοπό την κοινωφελή, δημοτική χρήση, τον αρμόδιο υπουργό, κ. Χατζηδάκη. Είναι γνωστή και καταγεγραμμένη η θρησκευτικού τύπου εμμονική προσήλωσή του στην εκποίηση αξιών του δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα.
2. Το ακίνητο της «Κεραμικής» βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, σε έναν πολεοδομικό τομέα που δεν υπάρχουν πλέον τόσο μεγάλα ακίνητα. Συνεπώς, έχει μεγάλη ζήτηση ως ακίνητο από εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και κατασκευαστικές εταιρείες.
3. Η θέση του κ. Αμπατζόγλου, όπως διατυπώθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στις 19/11, ότι τάχα η χρήση που έχει το ακίνητο: «κτήριο πολιτισμού» το διαφυλάσσει από την κατασκευαστική «λαιμαργία» είναι παντελώς αστήριχτη και ανιστόρητη. Αποτελεί πολιτική επιπολαιότητα να επενδύει ο δήμαρχος και τυχόν άλλοι/ες σε αυτήν την πολεοδομική πρόβλεψη. Θυμίζουμε ότι το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, όταν μπήκε στο στόχαστρο συμφερόντων, αποχαρακτηρίστηκε και επαναχαρακτηρίστηκε επί τα χείρω, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Συμμετείχε σε αυτήν την διαδικασία υφυπουργός που υπηρετεί και σήμερα στην παρούσα κυβέρνηση, ένας αγαπητός συνάδελφος του κ. Χατζηδάκη.
4. Το ακίνητο της «Κεραμικής» μπορεί να εξαγοραστεί από ιδιώτη και να του αποφέρει κέρδη, ακόμη και αν είναι μακροχρόνια ενοικιασμένο, ακριβώς, διότι το επιτρέπει η πολεοδομική του θέση. Επίσης, εφόσον περιέλθει σε ιδιωτικά συμφέροντα, υπάρχουν τρόποι να αποβληθεί νόμιμα ο οιοσδήποτε ενοικιαστής έχει τυχόν εισέλθει, πριν την πώληση.
5. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η γειτονιά του Κέντρου και ο πληθυσμός της έχει τον επαρκή αριθμό για να υποστηρίξει έναν αγώνα της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή του Δημοτικού Συμβουλίου, για να περιέλθει στον Δήμο Αμαρουσίου το ιστορικής σημασίας κτήριο, σε μία «σκληρή» διεκδίκηση με το Κράτος. Η Κηφισίας διαθέτει ήδη κτήρια εταιρειών υπερτοπικής χρήσης. Δεν υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα κινητοποιηθούν, αν χτιστεί ακόμη ένα.
Συνεπώς…
Κατά την γνώμη της παράταξής μας, «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», η πολιτική μίας απλής, άτυπης, μονοπρόσωπης επικοινωνίας, με έναν πλήρως «ακατάλληλο» υπουργό, για ένα τέτοιο ζήτημα, στο πλαίσιο μίας μακρόχρονης ενοικίασης, είναι μία επισφαλέστατη και ίσως καταστροφική πολιτική επιλογή.
Εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν για να εξασφαλιστούν οι κεραμιστές, ο συνεταιρισμός τους, η Πανελλήνια Έκθεση και για να περιέλθει το ιστορικό κτήριο στην ιδιοκτησία του Δήμου Αμαρουσίου.
Η παράταξή μας έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το θέμα. Δεν είναι σκόπιμο να το δημοσιεύσουμε στην παρούσα φάση, παρά μόνο σε όσες/ους επιθυμούν να εργαστούν από κοινού για την κατάκτηση των κοινών στόχων.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση προτείνουμε:
α. Την δημιουργία με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ειδικής διαπαραταξιακής επιτροπής, με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων που εμπλέκονται στην λειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής σήμερα, καθώς και φορέων των πολιτών, τουλάχιστον του κέντρου της πόλης.
β. Την άμεση συνεδρίασή της Επιτροπής, για την συζήτηση του «οδικού χάρτη πολιτικών πράξεων» με στόχο την επίτευξη του σκοπού να περάσει το ακίνητο της «Κεραμικής» στην ιδιοκτησία του Δήμο Αμαρουσίου, με την σημερινή του χρήση και σκοπό λειτουργίας. Να κατατεθούν σ’ αυτό το όργανο προτάσεις όλων, όπως το σχέδιο της δικής μας παράταξης.
Να τηρηθούν πρακτικά, να αναληφθούν ευθύνες και να γίνουν άμεσα πράξεις».