Γράφει ο Παναγιώτης Ιατρίδης: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Είμαστε Μαρούσι» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Ρώτα.
Ο Δήμος μας με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε από ένα μικρό χωριό σε ένα μητροπολιτικό κέντρο των βορείων προαστίων. Έχει χωριστεί, με φυσικό όριο από την λεωφόρο Κηφισιάς, σε Ανατολικό και Δυτικό, καθώς και από την Αττική Οδό, σε Βόρειο και Νότιο τομέα. Συνολικά περιλαμβάνει τουλάχιστον (17) δεκαεπτά περιοχές – γειτονιές, όπου η καθεμία έχει ξεχωριστά ζητήματα προς αντιμετώπιση. Ενώ η εξέλιξη της πόλης μας είναι σημαντική στην πάροδο των ετών, εμποδίζεται από την ατελείωτη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα την αποξένωση του δημότη από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισότητες στον τρόπο ανάπτυξης της κάθε περιοχής, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν έργα προβολής έναντι έργων πραγματικών υποδομών.
Κατά την άποψη μου, ο πραγματικός στόχος της νέας διοίκησης στον Δήμο Αμαρουσίου πρέπει να είναι η επιστροφή του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της πόλης μας. Κομβικό σημείο αλλαγής είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ώστε να γίνει η γραφειοκρατία δίαυλος εξυπηρέτησης αντί για αποτρεπτικό στοιχείο επικοινωνίας με τον δημότη. Επιπλέον, η διεύρυνση του ρόλου των ΚΕΠ καθώς και η αύξηση του αριθμού τους, είναι μια αναγκαία ενέργεια η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (π.χ.www.ermis.gov.gr) για την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, θα επιτευχθεί ταχύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Μια ακόμα σημαντική προσθήκη σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης είναι η λειτουργία μιας γραμμής βοηθείας προς τον πολίτη, με σκοπό την ενημέρωση και καθοδήγηση για κάθε θέμα που αφορά τη σχέση του πολίτη με τον δήμο.
Στο συνολικό πλαίσιο βελτίωσης, η ασφάλεια της πόλης μας είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη κάθε γειτονιάς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, ως επικουρικό ελεγκτικό σώμα. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίος ο έλεγχος φωτισμού σε κάθε περιοχή του δήμου μας και η ενίσχυσή του, ώστε να αποτρέπονται κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές. Επιπρόσθετα, η συντήρηση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων θα κάνει τη μετακίνηση του κάθε πολίτη ευκολότερη και ασφαλέστερη. Τέλος η ανάπτυξη και σωστή συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πλημμύρας.
Ένα ακόμα σημαντικό σημείο, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η καθαριότητα. Αποτελεί βασικό δείγμα πολιτισμού αλλά και σεβασμού προς τον δημότη. Αυτό μας επιβάλλει να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο των απορριμματοφόρων, αλλά και να προχωρήσουμε σε πιο τακτική συντήρηση τους. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός της ανακύκλωσης στον δήμο μας, μέσα από δυο βασικές ενέργειες. Την επαναλειτουργία του κέντρου ανακύκλωσης απορριμάτων (επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου) και την ενίσχυση της διαδικασίας στην συνείδηση του δημότη με σκοπό την καλύτερη διαλογή απορριμμάτων, αλλά και τη μείωση της επιβάρυνσης των ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Ένας ασφαλής και καθαρός δήμος λοιπόν είναι απαραίτητο να έχει προσβασιμότητα για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του. Οι αυξημένες ανάγκες της εποχής επιτάσσουν μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την αποσυμφόρηση των δρόμων. Χρειάζεται ταυτόχρονα διάνοιξη δρόμων, αλλά και λειτουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση της κίνησης των αυτοκινήτων και μείωση των ρύπων. Συνδυαστικά, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των οχημάτων της δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και σε επέκταση των δρομολογίων τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, βάσει των αναγκών που έχουν οι γειτονιές της πόλης μας. Η προσβασιμότητα όμως, αφορά εκτός από τα αυτοκίνητα, την καλύτερη, πιο εύκολη και κυρίως ασφαλέστερη μετακίνηση των πεζών στο σύνολο των περιοχών του δήμου μας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των πεζογεφυρών που ήδη υπάρχουν αλλά και η κατασκευή νέων και σε άλλα σημεία.
Πέραν όλων των παραπάνω, κύριο σημείο αναφοράς της νέας διοίκησης πρέπει να είναι η κοινωνική συνεισφορά, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε νέες κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά μέσα από την αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους. Επιπλέον, είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν περισσότερα δημοτικά ακίνητα είτε ως δημοτικοί παιδότοποι είτε ως χώροι διαφόρων δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους.
Στην εποχή μας είναι πλέον επιτακτική η έντονη δραστηριοποίηση των δημοτικών κέντρων καριέρας. Ο δήμος Αμαρουσίου, μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη νέα γενιά στην ένταξή της στον εργασιακό βίο, αλλά και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην επανένταξη των άνεργων δημοτών του. Τέλος, είναι καιρός να δράσουμε σύμφωνα με πρότυπα που έχουν δοκιμαστεί ήδη στο εξωτερικό και λειτουργούν προς όφελος όλων. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον δήμο Αμαρουσίου, ώστε να δημιουργηθεί μια ώθηση στην προτίμηση πρόσληψης δημοτών μας, εφόσον βέβαια καλύπτουν τα κριτήρια των θέσεων εργασίας.
Ασφαλώς, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας είναι γνωστά σχεδόν σε όλους μας, είτε ασχολούμαστε με τα κοινά είτε όχι. Για αρκετούς βέβαια αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, επιβαρύνοντάς την σημαντικά. Θα μπορούσαμε να πούμε επίσης ότι και οι λύσεις είναι γνωστές σε όλους. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει βαθιά γνώση, διάθεση, θέληση και κυρίως συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων, ώστε το σχέδιο να γίνει επιτέλους πράξη.