Πυρά κατά του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ΧΕΥ του Δήμου εξαπολύει ο δημοτικός σύμβουλος (και επανεκλεγείς με τον συνδυασμό #Ενωμένο Μαρούσι) Πέτρος Κούκουζας, επικαλούμενος το παράδειγμα του γειτονικού Δήμου Χαλανδρίου, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει τον ΧΕΥ 9 που βρίσκεται εντός των ορίων του.
Αναλυτικά, ο Πέτρος Κούκουζας αναφέρει τα εξής:
«Με την Υπουργική απόφαση που καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, στο Χ.Ε.Υ. 7 Λ. Κηφισίας, ο απερχόμενος Δήμαρχος με κροκοδείλια δάκρυα, δηλώνει πως θα «προβεί στην άσκηση κάθε νόμιμου μέσου προς την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας». Άραγε μπορεί να κατανοήσει ότι με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση των Χ.Ε.Υ. μόνο κακά μαντάτα μπορούν να προκύψουν για τους δημότες του Αμαρουσίου, τα συμφέροντα των οποίων πλημμελέστατα υπερασπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Όταν σε μια καπιταλιστική κοινωνία, όπου εφαρμόζονται πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου χώρου και η «αγορά», επιβάλλεται στην πολιτική, δεν νοείται ο Δήμαρχος μιας πόλης να ομολογεί ότι αιφνιδιάστηκε με την απόφαση του Υπουργού, όταν μάλιστα όλες οι εξελίξεις οδηγούσαν σε αυτή. Οι Χ.Ε.Υ. είναι οικόπεδα τα οποία αποκτήθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο με απαλλοτρίωση για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής Οδού με σκοπό μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, να αξιοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών που θα χρησιμοποιούσαν τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το μετρό κ.τ.λ.
Στα όρια του δήμου Αμαρουσίου υπάρχουν τρεις Χ.Ε.Υ.:
-1ο Πλησίον του «Τhe Μall Athens» στη οδό Νερατζιώτισσας. Στο οικόπεδο δόθηκαν με Υπουργική απόφαση ευεργετικές χρήσεις γης και όροι δόμησης τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, από τη τότε συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το δημόσιο οικόπεδο πουλήθηκε αντί πινακίου φακής από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και παρά τις προσπάθειες ενεργών πολιτών ο χώρος οικοδομήθηκε και χάθηκε ένας ακόμη πολύτιμος δημόσιος χώρος. Σημειώνω ότι η Υπουργική απόφαση «Ταγαρά» του 2015 δεν ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛΛ – Οικολόγοι Πράσινοι.
-2Ο Πλησίον της Λεωφόρου Κηφισίας, για το οποίο μόλις τον περασμένο Απρίλιο του 2019 με Υπουργική απόφαση καθορίστηκαν χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, γενικής κατοικίας, όμοιους με τις γειτονικές ιδιοκτησίες. Ο δημόσιος χώρος αναμένεται σύντομα να πωληθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα δημοσιευτεί.
3ο Στη Λεωφόρο Κύμης. Μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η Υπουργική απόφαση καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης και καθυστερεί η πώλησή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οι παραπάνω δημόσιοι χώροι με χρήσεις γης και όρους δόμησης Χ.Ε.Υ. μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Αττικής Οδού (το 2003) παρέμειναν αναξιοποίητοι επί σειρά ετών πριν αλλά και μετά τα μνημονιακά χρόνια. Ο Δήμος Αμαρουσίου δυστυχώς δεν κατάφερε να τα διεκδικήσει. Το 2011, δηλαδή οκτώ (8) ολόκληρα χαμένα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Αττικής Οδού όλοι οι Χ.Ε.Υ. μεταφέρονται στην ιδιοκτησία ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), με σκοπό την πώλησή τους με διαφορετικές – δυσοίωνες για το περιβάλλον – χρήσεις γης και όρους δόμησης. Παρά τις επικείμενες δυσμενείς εξελίξεις, σε άλλους Δήμους, εμπνευσμένες και δραστήριες δημοτικές αρχές, όπως του Δήμου Χαλανδρίου, με μέθοδο και προτάσσοντας το συμφέρον των δημοτών κατάφεραν να αποκτήσουν Χ.Ε.Υ. έστω και εντός των ασφυκτικών κανονιστικών πλαισίων του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Σε ότι μας αφορά, ως Δήμος Αμαρουσίου, ενώ ήταν γνωστή η κινητικότητα και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του Χ.Ε.Υ. «Νερατζιώτισσα» η διοίκηση του κ. Πατούλη όχι μόνο δεν έκανε καμιά προσπάθεια για την απόκτηση του οικοπέδου, αλλά όταν αυτό πουλήθηκε, η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. (Υπηρεσία Δόμησης – Πολεοδομία) του δήμου Αμαρουσίου προσέτρεξε (αν και αναρμόδια να το πράξει), να εκδώσει, για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη, άδεια δόμησης. Το τερατώδες, γεγονός πέρασε όχι μόνο απαρατήρητο από τον πολιτικό προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δόμησης, δηλαδή τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος έφερε ατελέσφορη τελικά εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδεχθεί δωρεά, του ιδιοκτήτη, ύψους 100.000 €.
Στα επόμενα μνημονιακά χρόνια, αναδείχθηκαν σκληρές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, με τη δημιουργία του Υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. της Ε.Τ.Α.Δ. (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου) στην οποία ανήκουν πλέον οι Χ.Ε.Υ. και του Τ.Χ.Σ. (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Ειδικά για τους Χ.Ε.Υ. έγινε ευδιάκριτος ο τρόπος αξιοποίησης τους στα απολύτως περιορισμένα πλαίσια διεκδίκησης τους.
Μετά την απώλεια του Χ.Ε.Υ. «Νερατζιώτισσα» η διοίκηση του κ. Πατούλη δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει το παραμικρό. Με παρεμβάσεις χωρίς σχεδιασμό που παραπέμπουν σε ευχολόγια, αρκέστηκε σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, σε ιδιόχειρες επιστολές του ίδιου του δημάρχου ξεχασμένες ωστόσο στα χρόνια του 2016 και σε δημόσιες μεγαλόστομες δηλώσεις. Ακόμα και όταν με προσωπική παρέμβαση, πριν από έξι μήνες στο δημοτικό συμβούλιο, ζήτησα να καθοριστούν τα συγκεκριμένα βήματα και η μέθοδος για την απόκτηση των δύο πλέον Χ.Ε.Υ. που εναπόμειναν αδόμητα, ο κ. Πατούλης αρκέστηκε στην υπόσχεση να σταλεί σχετική επιστολή προς την Ε.Τ.Α.Δ. που όμως παραμένει σε εκκρεμότητα αφού ουδέποτε στάλθηκε.
Δεν ενεργοποίησε ποτέ την διαπαραταξιακή επιτροπή που ο ίδιος εισηγήθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διεκδίκηση των Χ.Ε.Υ.
Δεν έκανε καμία θεσμική παρέμβαση προς τον πρόεδρό της Ε.Τ.Α.Δ., δεν οργάνωσε καμία μαζική κινητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών του δήμου Αμαρουσίου.
Δεν εκπόνησε ποτέ κανένα σχέδιο, με ρεαλιστικές προτάσεις για την απόκτηση των Χ.Ε.Υ. στα χνάρια των αποτελεσματικών ενεργειών του Δήμου Χαλανδρίου. Είναι να απορεί κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν διεκδικούνται τα Χ.Ε.Υ., αλλά «χάνονται».
Μόνο σε περίσσεια οι μεγαλόστομες αντικυβερνητικές πομφόλυγες, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Εύχομαι και ελπίζω, πως ο νέος Δήμαρχος Αμαρουσίου θα σταθεί με προσοχή στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, θα ακούσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να αναστραφεί η δυσμενής εξέλιξη για το Χ.Ε.Υ. της Λ. Κηφισίας, αλλά κυρίως να αποκτηθεί το Χ.Ε.Υ. της Λ. Κύμης για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος που λείπει από τη συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα του Ψαλιδίου. Είναι ο μοναδικός ανοιχτός δρόμος που υπάρχει εάν πράγματι επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με πράξεις ουσίας και απόλυτα συνδεδεμένες με το δημόσιο συμφέρον της πόλης του Αμαρουσίου».