Kεραυνό εν αιθρία για το κτήμα Συγγρού και ενδεχόμενο προάγγελο εξελίξεων συνιστά η επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), Στέφανος Τσιπουράκης.
Ο αντιδήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Βόρειας Αθήνας, κάνοντας λόγο για «κακοδιαχείριση» από τον πρόεδρο του ΙΓΕ Διονύση Κυριακόπουλο, κάνοντας λόγο για «προβληματική λειτουργία και εγκατάλειψη» του χώρου και ζητώντας ευθέως την άμεση αντικατάστασή του. Μάλιστα, αναφέρεται και σε «μη επαρκή νομική προετοιμασία ενόψει επικείμενου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να είναι καταστροφική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ότι αυτό συνεπάγεται»!
Η επιστολή – «σεισμός»
Η (ανοιχτή) επιστολή του αντιδημάρχου προς τον υπουργό αναφέρει τα εξής:
Κύριε υπουργέ,
Σας ενημερώνω ότι το κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, του οποίου το Υπουργείο είναι η Εποπτεύουσα Αρχή -συνολικής εκτάσεως περίπου χιλίων στρεμμάτων, μοναδικό στην Ελλάδα και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και παράγοντας ευζωίας στην περιοχή μας- βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της κακοδιαχείρισης από πλευράς του προέδρου του, η συμπεριφορά του οποίου έχει οδηγήσει σε παραίτηση μεγάλο αριθμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η προβληματική λειτουργία του, η εγκατάλειψη του χώρου και η μη επαρκής νομική προετοιμασία ενόψει επικείμενου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να είναι καταστροφική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προτείνω την άμεση αντικατάσταση του προέδρου του και την ανάληψη της υπεράσπισης του κτήματος από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου σας κατά το προσεχές δικαστήριο, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.
Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις εφόσον μου ζητηθεί.

Δεν έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ η αναφορά στο ιδιοκτησιακό ζήτημα αφορά δικαστήριο που είναι προγραμματισμένο σε 3 μήνες και το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κτήμα Συγγρού δεν έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη κατάσταση του κληροδοτήματος να τίθεται σε κίνδυνο!
Ο Στ. Τσιπουράκης επικαλείται «ανεπάρκεια» της νομικής υποστήριξης του ΙΓΕ και ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον είναι ο εποπτεύων φορέας του κτήματος, να διαθέσει τη δική του νομική υπηρεσία στη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη με το ίδιο το Κτηματολόγιο, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσμενείς ιστορικές εξελίξεις που μπορεί να ανοίξουν πόρτες σε έναν χώρο, του οποίου τα 700 στρέμματα είναι δασικά, αλλά τα υπόλοιπα 300 οικοδομήσιμα!
Συνεδριάσεις με το… μισό Δ.Σ.
Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ μας, εδώ και αρκετό διάστημα, από το δεκαμελές Δ.Σ. του ΙΓΕ δεν έχουν τοποθετηθεί 5 μέλη (!), ενώ από το Υπουργείο δεν έχει ανανεωθεί η διετής θητεία των υπαρχόντων μελών, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει! Στις συνεδριάσεις, οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε είναι σύντομες και με οριακή απαρτία, συμμετέχουν, εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιδήμαρχο Αμαρουσίου, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρόεδρος του ΙΓΕ Νίκος Θυμάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Μπαλωτής.
Οι 5 θέσεις παραμένουν κενές ουσιαστικά από την περίοδο της αντικατάστασης του προηγούμενου προέδρου Βασίλη Έξαρχου στις αρχές Απριλίου του 2021.
Συνεχείς προστριβές
Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες μας, οι προστριβές και τα προβλήματα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη είναι συχνές και έντονες, με επίκεντρο τη διαχείριση του κτήματος από τον προέδρο του ΙΓΕ, η οποία οδήγησε τον Στ. Τσιπουράκη να στείλει την ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ανησυχία να είναι μεγαλύτερη από ποτέ για το μέλλον του, παρά την πρόσφατη λαμπερή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο της Ιφιγένειας Συγγρού.
Πρόσφατα, επίσης, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε αποκαλύψει ότι ο Στ. Τσιπουράκης είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει νομικές ενέργειες από το ΙΓΕ για αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε (και) εντός του κτήματος, δίχως να έχει δοθεί άδεια, ωστόσο προφανώς η αναζήτηση νομικών ευθυνών προσκρούει στα περί «ανεπάρκειας» της νομικής υπηρεσίας του Ινστιτούτου.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η τοποθέτηση του Δ. Κυριακόπουλου στην «κεφαλή» του ΙΓΕ είναι συνολικά η 3η μέσα σε τρία χρόνια, καθώς ο Β. Έξαρχος αντικατέστησε τον Ν. Θυμάκη, πριν δώσει τη θέση του στον τωρινό πρόεδρο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοια συχνότητα στο Ινστιτούτο. Γεγονός που, αν μη τι άλλο και μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, προβληματίζει έντονα για τους χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και εμβληματικό τοπόσημο της Βόρειας Αθήνας.
Διαβάστε επίσης: Ληξιαρχείο – ΚΕΠ Δήμου Αμαρουσίου: Μετακομίσεις και καθυστερήσεις
Διαβάστε επίσης: Θ. Αμπατζόγλου: «Όχι νέα διχοτόμηση του Αμαρουσίου από την διάνοιξη της Λ. Κύμης»