Ο γενικός αρχηγός Γιώργος Ξηρός και η προπονήτρια Χριστίνα Διαμαντοπούλου μιλούν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τις προσπάθειες του συλλόγου για ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας.
Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος
Το badminton είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, με την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων να μαθαίνουν για αυτό το 2004 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ένας από τους πρώτους συλλόγους που ανέπτυξαν το άθλημα στη χώρα μας είναι ο ΑΣΕ Δούκα, ο οποίος για περισσότερα από 20 χρόνια με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα καλλιεργεί το σπορ. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στο ΔΑΪΣ και συνομίλησε με τον γενικό αρχηγό του τμήματος Γιώργο Ξηρό και την προπονήτρια Χριστίνα Διαμαντοπούλου. Οι «στυλοβάτες» του τμήματος αναλύουν τους στόχους τους και τα σχέδια τους.
Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πείτε πόσα χρόνια λειτουργεί το τμήμα badminton του ΑΣΕΔ;
Γ.Ξ. – Από το 1996 ο ΑΣΕΔ καλλιεργεί με συνέπεια το άθλημα του badminton. Όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα μας συμμετέχουν παιδιά από πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και από τα βόρεια προάστια. Δεν είμαστε ένα τμήμα που απευθύνεται μόνο σε παιδιά των εκπαιδευτηρίων. Ως σύλλογος θέλουμε αυτό το άθλημα να το προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο στην ομάδα μας δεν υπάρχουν μόνο παιδιά από τα Εκπαιδευτήρια αλλά κυρίως από την περιοχή της Αθήνας.
Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το άθλημα;
Χ.Δ. – Παίζεται σε κλειστό χώρο και το γήπεδο είναι σαν μικρογραφία γηπέδου του τένις. Υπάρχει φιλέ ύψους 1,5 μέτρου. Για μπαλάκι υπάρχει ένα φτερό το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ. Είναι ένα ιδιαίτερα γρήγορο άθλημα καθώς το φτερό αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες. Νικητής αναδεικνύεται όποιος πάρει δύο games τα οποία ολοκληρώνονται στους 21 πόντους. Παίζουν άτομα όλων των ηλικιών, παιδιά, άντρες και γυναίκες, ενώ είναι και Ολυμπιακό Άθλημα. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται τόσο Πανελλήνια όσο και σχολικά πρωταθλήματα.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τι έμεινε για το άθλημα στη χώρα μας;
Γ.Ξ. – Δυστυχώς το άθλημα δεν έχει κάνει στη χώρα μας μεγάλα βήματα για την διάδοσή του. Για αυτό και πρέπει να γίνουν προσπάθειες να γίνει πιο γνωστό. Αυτό που δεν βοηθάει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα γήπεδο μόνο για badminton. Υπάρχει μία διαρκής αναζήτηση γηπέδων για να γίνουν τα πρωταθλήματα. Επίσης στη χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετοί προπονητές που να γνωρίζουν το άθλημα.
Πόσα τμήματα καλλιεργεί ο σύλλογος και ποιοι είναι οι στόχοι του για το άθλημα;
Γ.Ξ. – Ο ΑΣΕ Δούκα έχει αγωνιστικά τμήματα. Οι προπονήσεις μας γίνονται στο κλειστό του Δήμου Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».
Έχουμε παιδιά που αγωνίζονται στις κατηγορίες u11, u13, u-15, εφήβων, νεανίδων, ανδρών και γυναικών. Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία ακαδημίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε «δεξαμενές» με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών. Μέσα από αυτές θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά το άθλημα και να τα προωθήσουμε στα μεγαλύτερα τμήματα του συλλόγου. Εμείς δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με ένα άλλο άθλημα.
Το βασικό πλεονέκτημα του ΑΣΕΔ ως ομάδα είναι οι υποδομές. Ο σύλλογος παρέχει στους αθλητές, εκτός από τα γήπεδα και τους προπονητές, γιατρό, φυσιοθεραπευτή και γυμναστήριο. Επίσης όλα τα παιδιά στην ομάδα είναι ασφαλισμένα. Οι υποδομές που προσφέρουμε είναι επαγγελματικού επιπέδου.
Χ.Δ. – Το badminton είναι μία εξαιρετική επιλογή για ένα παιδί μικρής ηλικίας, καθώς τόσο η ρακέτα όσο και το φτερό είναι ιδιαίτερα ελαφριά. Ενδεχομένως για ένα παιδί 6 ετών είναι πιο δύσκολο να παίξει μπάσκετ ή βόλεϊ. Το badminton συνδυάζει τεχνική, τακτική, δύναμη και αντοχή. Είναι ένα άθλημα που μπορείς να το δεις τόσο ως ατομικό όσο και ως ομαδικό.
Οι ώρες προπόνησης που υπάρχουν καλύπτουν τις ανάγκες σας;
Γ.Ξ. – Προπονήσεις κάνουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα Τρίτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Οι ώρες είναι αρκετές έτσι ώστε να γίνουν σωστά οι προπονήσεις. Η συνεργασία μας με τον Δήμο είναι πολύ καλή!
Κυρία Διαμαντοπούλου, ως προπονήτρια του ΑΣΕΔ ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Χ.Δ. – Στόχος είναι οι αθλητές μου να πηγαίνουν καλά στους αγώνες. Να έχουμε διακρίσεις και μετάλλια. Στην ομάδα έχουμε καλό κλίμα που θέλω να το διατηρήσουμε. Μέσα από τις προπονήσεις και την μεθοδική δουλειά πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικές διακρίσεις και στο μέλλον.
Ο σύλλογος προσανατολίζεται στο να κάνει κάποιες δράσεις για την διάδοση του αθλήματος;
Γ.Ξ. – Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλουμε να κάνουμε μία δράση στον δρόμο και όχι σε κάποιο κλειστό γυμναστήριο. Εκεί θα καλέσουμε σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά το badminton. Ίσως από αυτή την επαφή να αποφασίσουν να ασχοληθούν με το άθλημα είτε στον ΑΣΕΔ είτε σε κάποιον άλλο σύλλογο.
Χ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με πλούσιο παλμαρέ
H Χριστίνα Διαμαντοπουλού ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1999 ως αθλήτρια του Δούκα και σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν η ομάδα της πρότεινε να αναλάβει τη θέση της προπονήτριας. Το βιογραφικό της είναι ιδιαίτερα πλούσιο καθώς μεταξύ άλλων έχει σημειώσει τις παρακάτω επιτυχίες:
1η θέση πανελλήνιο απλό νεανίδων u17 το 2002
3η θέση Hellas International 2006 διπλό γυναικών
3η θέση στο Βαλκανικό ομαδικό πρωτάθλημα 2007
3η θέση στο Βαλκανικό ομαδικό πρωτάθλημα 2008
3η θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο διπλό μικτό 2008
1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών 2012 στο διπλό γυναικών
1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών 2013 στο διπλό γυναικών
3η θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα της Α1 2014
Γ. ΞΗΡΟΣ
Τι σημαίνει ο ΑΣΕΔ για μένα
«Είναι ένας αθλητικός σύλλογος με μεγάλη ιστορία και προσφορά στον χώρο όπου, με την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, μου δίνει την ευκαιρία να συμβάλλω ενεργά στην επίτευξη της αποστολής του… Οι στιγμές και οι εμπειρίες είναι μοναδικές που σου προσφέρονται και προσφέρεις (κυρίως από και προς τη γενιά του μέλλοντος) μέσα από τον αθλητισμό και ειδικότερα το τμήμα Badminton…».