Με πρωθυπουργική παρέμβαση και υπό το βάρος των καθημερινών καταγγελιών του ΣΠΑΠ, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης, με αιχμή του δόρατος τα απανωτά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, ό,τι κάηκε στο Πεντελικό το περασμένο καλοκαίρι κηρύχθηκε αναδασωτέο.
Λίγες μέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να κηρυχτεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε στο Πεντελικό (9.400 στρέμματα), η κυβέρνηση, υπό το βάρος των καθημερινών καταγγελιών του προέδρου του ΣΠΑΠ και των απανωτών δημοσιευμάτων, με αιχμή του δόρατος τα πρωτοσέλιδα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, έκλεισε οριστικά το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι ότι υπεγράφη η απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής με την οποία κηρύχτηκαν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις στο Πεντελικό.
Της ανακήρυξης είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι στην πρόταση-εισήγηση του δασάρχη Πεντέλης εξαιρούνταν αρχικά περί τα 400 στρέμματα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς όλοι σχεδόν υποπτεύονταν ότι η εξαίρεση πιθανόν να αφορούσε την έκταση-φιλέτο στον Κοκκιναρά. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι εκτός αναδάσωσης έμεναν προσωρινά σχεδόν 200 στρέμματα στην περιοχή των Μελισσίων για «περαιτέρω διερεύνηση», καθώς το δασαρχείο, επικαλούμενο φόρτο εργασίας, έλλειψη προσωπικού και μηχανοργάνωσης, δεν πρόλαβε να τα «διερευνήσει» μέσα στο τρίμηνο που ορίζει ο νόμος.
Ο δασάρχης Αλέξανδρος Ρήγας, με δηλώσεις του στην «Α» προτού εκδηλωθεί η πρωθυπουργική παρέμβαση, δήλωνε ότι η προσωρινή εξαίρεση γίνεται δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές «όταν κάηκαν δεν είχαν δασική μορφή, αλλά είχαν αλλάξει λόγω αυθαίρετης χρήσης». Και επεξηγούσε ότι «τούτο δεν σημαίνει ότι μετά τον έλεγχο δεν θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Αντίθετα, θα κηρυχτούν όχι εξαιτίας της φωτιάς, αλλά λόγω αυθαίρετης αλλαγής χρήσης», καθώς ο δασικός χαρακτήρας υφίσταται και δεν χάνεται.
«Να αντισταθούμε»
«Είναι καταστροφικό να αφήνεις εκ των προτέρων εκτός χαρακτηρισμού καμένα στρέμματα. Όλη η καμένη περιοχή πρέπει να επανέλθει χωρίς εξαιρέσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις στο περιβαλλοντικό χθες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στο τέλος θα το χάσουμε το βουνό», σχολίασε στην «Α», μόλις πληροφορήθηκε την πρόταση ο κ. Στεργίου-Καψάλης, προσθέτοντας: «Όλοι μας πρέπει να αντισταθούμε είτε λεγόμαστε Αυτοδιοίκηση είτε εθελοντικές ομάδες είτε ενεργοί πολίτες και να δώσουμε στο περιβάλλον την προτεραιότητα που του αξίζει και να οδηγήσουμε την Πολιτεία σε τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες θα στηρίζουν την προστασία του και την ανάπτυξή του».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ προανήγγειλε για άλλη μια φορά μαζικές δενδροφυτεύσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε μέσα στα καμένα και να τα φυτέψουμε θέλουν δεν θέλουν. Εάν δεν τα φυτέψουμε, είναι σαν να λέμε ευθαρσώς δυο πράγματα: Πρώτον, μας φρέναραν τα συμφέροντα και, δεύτερον, δεν λειτουργούμε ως κράτος. Για μένα αυτά έχουν αντίκτυπο στον κόσμο, ο οποίος περνά, βλέπει ένα δάσος εγκαταλελειμμένο και λέει: "Καλά, τα συμφέροντα κέρδισαν…"».
Κυβερνητική παρέμβαση