"Η παρατεταμένη ανομβρία του φετινού χειμώνα έχει επιπτώσεις και στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων", αποκαλύπτει ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Το χώμα που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο είναι στεγνό και επομένως ευκολότερα παρασύρεται και αιωρείται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα και τον άνεμο. Ειδικά στο Μαρούσι, εδώ και τρεις μήνες οι βασικοί δρόμοι έχουν γεμίσει από σωρούς χωμάτων, λόγω έργων τοποθέτησης οπτικών ινών. Απευθύνθηκα στον Δήμο, αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει μέτρα".
Τον περασμένο Δεκέμβριο η κινητή μονάδα του Ινστιτούτου βρισκόταν στην Πεντέλη, όπου και κατέγραψε στιγμιαίες κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών, που αποδίδονται σε αέρια ρεύματα τα οποία μεταφέρουν τους ρύπους στην περιοχή, από τα αυλάκια των οπτικών ινών. Όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, "ανησυχώ γιατί δεν βλέπω ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος".
Για 11 ημέρες, η Λυκόβρυση εμφανίζεται στον σχετικό κατάλογο με εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων σε τις τιμές που κυμαίνονται από 58 έως 109 μικρογραμμάρια. Άλλες 4 ημέρες η ανώτερη τιμή σημειώθηκε στην οδό Αριστοτέλους, με μετρήσεις από 66 έως 84 μικρογραμμάρια. Μία ημέρα "φιγουράρει" στον κατάλογο και το Μαρούσι με 72 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, η τιμή των 40 μικρογραμμαρίων στους ρύπους δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ο μεγάλος "πονοκέφαλος" για την πρωτεύουσα, ενώ τα όρια γίνονται όλο και αυστηρότερα και από το 2010 η τιμή των 50 μικρογραμμαρίων δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 7 φορές τον χρόνο, ενώ η μέση τιμή μειώνεται στα 20 μικρογραμμάρια.
Το πιο σημαντικό όμως είναι οι επιπτώσεις στην υγεία. Σε πρόσφατη ημερίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ecocity, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μείωση των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια κατά 20 μικρογραμμάρια στη χώρα μας θα σώσει 5.000 ζωές κάθε χρόνο. Απέδειξε επίσης ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του συγκεκριμένου ρύπου κατά 10 μικρογραμμάρια αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 0,6%.
Τάνια Κατσάνη