Τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η, εδώ και δύο μήνες λειτουργία του τσίρκου στον δημοτικό χώρο δίπλα από το ΟΑΚΑ στον Άγιο Θωμά.
Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» δημοσιεύει επιστολή που απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου 2008 η οικολογική οργάνωση «Αρκτούρος» προς τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, διαμαρτυρόμενη για την κακομεταχείριση των ζώων, σημειώνοντας ότι σε πολλές πόλεις της Ελλάδα, αλλά όλο και τον κόσμο έχουν απαγορεύσει την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του τσίρκου.
Στην επιστολή της, η οργάνωση αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε, Δημοτικό Συμβούλιο,
Με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι φιλοξενείτε στον Δήμο σας το τσίρκο MASSIMO. Το τσίρκο αυτό χρησιμοποιεί ζώα. Στο παρασκήνιο τσίρκο σημαίνει βία, αιχμαλωσία, εγκλεισμός, βασανιστήρια, δίψα, πείνα, ξύλο και τρόμος για τα ζώα που είχαν την ατυχία να αιχμαλωτιστούν από λαθροθήρες ή να γεννηθούν στην αιχμαλωσία.
Στο τσίρκο:
Τα ζώα εκτός του ότι στερούνται το φυσικό τους περιβάλλον, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Είναι συνέχεια δεμένα ή μέσα σε κλουβιά και η διατροφή τους ή η κτηνιατρική περίθαλψη από κακή έως ανύπαρκτη.
Μεταφέρονται συνέχεια από πόλη σε πόλη και ταλαιπωρούνται ατελείωτες ώρες κλεισμένα μέσα σε κοντέινερ.
Οι εκπαιδευτές τους για να τους μάθουν τα κόλπα για την παράσταση, τα χτυπούν άσχημα, πολλές φορές μέχρι θανάτου. Άλλες φορές τα αφήνουν μέρες ολόκληρες χωρίς τροφή και νερό για τιμωρία. Συνήθεις μέθοδοι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο με σιδερολοστούς του καθηλωμένου με αλυσίδες ζώου. Σ αυτή τη φάση πάρα πολλά ζώα εξοντώνονται με ή χωρίς τη θέλησή τους (μη φυσική αντοχή τους στους βασανισμούς, στρες από τον εγκλεισμό ή εθελούσια άρνηση τροφής). Στο επόμενο στάδιο, που είναι και η κύρια εκπαίδευση, το ζώο «μαθαίνει» να κινείται στην πίστα κυκλικά (μέθοδος: τάπητας με αναμμένα κάρβουνα) βρίσκοντας καταφύγιο στα σκαμνιά. Τα σημάδια από το κάψιμο στις πατούσες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της τακτικής αυτής.
Την ώρα που κάνει το νούμερό του ένα ζώο μπορεί να πονάει, αλλά δεν τολμάει να μην το κάνει γιατί έχει μάθει πολύ καλά τι το περιμένει. Η θέα του μαστιγίου ή του μπαστουνιού με τις κορδέλες, που κρύβει τον γάντζο ή το καρφί λειτουργεί ως «υπενθύμιση» των μαρτυρίων που προηγήθηκαν και το ζώο ενεργεί με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά: εκτελεί αυτόματα πλέον τις κινήσεις που πρέπει, ώστε να αποφύγει την επανάληψή τους.
Τα ζώα δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να τα κάνουν όλα αυτά! Είναι ενάντια στη φύση τους και φύση τους είναι η ζούγκλα, όχι το κλουβί!!!
Θα μπορούσαμε να απολαύσουμε το ίδιο μια παράσταση χωρίς ζώα. Οι ζογκλέρ, οι κλόουν, οι ακροβάτες, οι ταχυδακτυλουργοί κ.ά., είναι πιο διασκεδαστικοί.
Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει στην περιοχή τους την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα!
Ζητάμε να κάνετε το ίδιο και ακυρώσετε τις προγραμματισμένες παραστάσεις ώστε να βοηθήσετε κι εσείς να σταματήσει αυτό το μαρτύριο των ζώων. Ας εξηγήσουμε στον κόσμο, στα παιδιά ότι είναι προτιμότερο να πάνε στην παιδική χαρά ή μια εκδρομή από το να δούνε μια παράσταση στο τσίρκο, βασισμένη στον πόνο και τη δυστυχία των ζώων.
Αγαπητέ Δήμαρχε, τα άσχημα ποτέ δεν τα δείχνουν! Τα ζώα αισθάνονται, πονάνε, χαίρονται και λυπούνται όπως και οι άνθρωποι. Ο πόνος είναι ίδιος για όλους.
«…μένουν μόνο δύο εβδομάδες να ετοιμαστούμε για ν΄ ανοίξουμε το τσίρκο. Έπρεπε να δουλέψουμε γρήγορα για να ετοιμάσουμε τους ελέφαντες. Η Σάντη ο νεότερος ελέφαντας ήταν πολύ φοβισμένη. Μια μέρα την είχαμε στη σκηνή για εκπαίδευση. Δεν μπορούσε να εκτελέσει τα «κόλπα της» και έφυγε από τη σκηνή φοβούμενη για τιμωρία.
Την πιάσαμε, την φέραμε πίσω, την ρίξαμε στο πάτωμα και αρχίσαμε να την τιμωρούμε που φέρθηκε τόσο ανόητα. Ξαφνικά σταματήσαμε και κοιταχτήκαμε. Καθόταν στα πλάγια, δάκρυα έτρεχαν στο προσωπό της και λυγμοί βασάνιζαν το κορμί της……».
Απόσπασμα από το βιβλίο «παγίδα ελεφάντων» του εκπαιδευτή ζώων τσίρκο Τζορτζ Λιούις.
Τα τσίρκο μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα μέσο διασκέδασης των ανθρώπων, αλλά οι πρωταγωνιστές τους να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ. Μπορεί να είναι άνθρωποι: ακροβάτες, κλόουν κλπ.
Έτσι, και διασκέδαση θα αποτελούν για τους θεατές, αλλά και δεν θα χρειάζεται να υποφέρουν και να πεθαίνουν ζώα εν ονόματι της… διασκέδασης!!!
Ας μη διδάξουμε τα παιδιά μας τον εξευτελισμό ενός περήφανου πλάσματος, τα κάγκελα και το μαστίγιο!».
Καταγγελία και από τους Οικολόγους Πράσινους
Ανακοίνωση κατά της λειτουργίας του τσίρκου και της κακομεταχείρισης των ζώων εξέδωσε και το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι, στην οποία αναφέρονται τα εξής: