Η δημοτική αρχή να προχώρησε πρόσφατα σε ασφαλτόστρωση της οδού Άλσους, σε μια προσπάθεια να απαντήσει με έργα στις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Συλλόγου Παραδείσου περί εγκατάλειψης. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται…
Ο λόγος είναι ότι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο της ασφαλτόστρωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζει ούτε την προστασία δέντρων που βρίσκονται στο παρακείμενο με την οδό δάσος Μιμηκόπουλου, αλλά ούτε και τις κατοικίες από τον κίνδυνο έντονων βροχοπτώσεων.
Ο σύλλογος της περιοχής, αλλά και οι περίοικοι ζήτησαν επίμονα από τα συνεργεία του Δήμου που εκτελούν τις εργασίες να φροντίσουν να δώσουν ελαφριά κλίση στον δρόμο προς την πλευρά του δάσους, κατασκευάζοντας, παράλληλα, ένα τσιμεντένιο χαντάκι, το οποίο όχι μόνο θα έπαιρνε όλα τα νερά και τα χώματα που κατεβαίνουν από το δάσος και το οδόστρωμα, αλλά θα προστάτευε και τα δέντρα που βρίσκονται στην άκρη του δάσους από διάβρωση εδάφους και ρίζας, που ενέχουν ως κίνδυνο την πτώση τους στα απέναντι σπίτια ή αυτοκίνητα.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στον τόπο των έργων, μερικές μόνο ημέρες μετά από δυνατή βροχόπτωση που είχε προηγηθεί, ενώπιον αγανακτισμένων κατοίκων, των οποίων το υπόγειο, οι αποθήκες και το φρεάτιο του ασανσέρ είχε γεμίσει με νερό που αφαίρεσαν με αντλία τα δημοτικά συνεργεία τα οποία έσπευσαν επιτόπου.
Παράλληλα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε και τις εργασίες ασφαλτόστρωσης, οι οποίες, πράγματι δεν περιλαμβάνουν την κατασκευή χαντακιού, αλλά ούτε και την ελαφρώς επικλινή διαμόρφωση του οδοστρώματος που ζητούν επίμονα οι κάτοικοι. Όπως μας είπαν, μάλιστα, έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί τόσο στους εργάτες όσο και στους πολιτικά προϊστάμενους του Δήμου Αμαρουσίου, «δίχως, όμως, να μας ακούσουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Αποσύρθηκε η περίφραξη
Στο μεταξύ, και μετά από εξίσου έντονη αντίδραση του συλλόγου, η δημοτική αρχή απέσυρε από πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα των παρεμβάσεων ανάπλασης στο δάσος Μιμηκόπουλου, με κύρια εργασία την περίφραξή του, όπως είχε ανακοινώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης.
Η φράση «για τους όρους επίσκεψης του άλσους διαμορφώνει ο Δήμος ήδη συγκεκριμένη πρόταση», η οποία περιλαμβανόταν στην εισήγηση, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των μελών του συλλόγου, πάγια θέση των οποίων είναι ότι η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεύθερη στο δάσος για όλους. Εν τέλει, η δημοτική αρχή, κατόπιν προτροπής του δημάρχου, αποφάσισε να αποσύρει την εισήγηση, προκειμένου να έλθει εκ νέου και υπό διαφορετική μορφή ενώπιον του Σώματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που προγραμματιζόταν να δαπανηθεί για τις συγκεκριμένες εργασίες ανερχόταν στα 600.000 ευρώ, προκαλώντας απορίες για το αντικείμενο του έργου, το οποίο, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν απαιτεί τη δαπάνη τόσων πολλών χρημάτων.
Η εισήγηση του Δήμου
Η «Α» παραθέτει το περιεχόμενο της αρχικής εισήγησης της δημοτικής αρχής για τα έργα ανάπλασης του δάσους Μιμηκόπουλου, η οποία τελικά αποσύρθηκε:
«Είναι έντονο το πρόβλημα της φύλαξης του άλσους Μιμικόπουλου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, και πραγματική η ανησυχία των κατοίκων για επικείμενη, πρακτικά προδιαγεγραμμένη η καταστροφή του άλσους από εξωγενείς παράγοντες. Σαν εξωγενείς παράγοντες αναφέρονται οι ρίψεις αποβλήτων, η χρήση του δασικού χώρου για στάθμευση αυτοκινήτων, η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών, η χωρίς έλεγχο διέλευση από το άλσος και η συνεχείς προσπάθεια καταπάτησής του.
Ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2008 τις ενέργειες ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου. Με παρέμβασή του επανέφερε τον χαρακτηρισμό ‘‘δασική έκταση’’ στο συγκεκριμένο άλσος (με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης ο συγκεκριμένος χώρος είχε χαρακτηρισθεί ‘’χωρίς χρήση’’). Εκπόνησε σχέδιο ανάπλασης του άλσους που περιλαμβάνει ενίσχυση της βλάστησης, περιποίηση – διαμόρφωση των φυτών, αφαίρεση των φερτών υλικών τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς και εμποδίζουν τη φυσική ανάπλαση του άλσους, εγκατάσταση αυτόματου δικτύου ποτίσματος, τοποθέτηση δικτύου φωτισμού, καθώς και συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς.
Το σύνολο του δάσους θα περιφραχθεί, ενώ παράλληλα με κατάλληλες εισόδους θα δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να το επισκεφτεί. Για τους όρους επίσκεψης του άλσους διαμορφώνει ο Δήμος ήδη συγκεκριμένη πρόταση. Από την πρόταση καθίσταται προφανές ότι η όποια εργοληπτική εταιρεία αναλάβει τo έργο θα πρέπει να διαθέτει εξειδίκευση στα συγκεκριμένα έργα και να έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει το έργο με την έννοια του κατεπείγοντος. Η ανωτέρω μελέτη κατατέθηκε αρμοδίως στο Δασαρχείο, από όπου και λάβαμε την αρχική έγκρισή της και αναμένεται η τελική έγκριση από τη Δασονομία και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η καθυστέρηση αυτή στη λήψη των κατάλληλων αδειοδοτήσεων , παρά την έγκυρη κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής, έχει αφαιρέσει από τον Δήμο το χρονικό περιθώριο να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό είναι και η τελική υπογραφή της σχετικής άδειας από τον αρμόδιο υπουργό.
Η δημοτική αρχή, έχοντας σαν στόχο να υλοποιήσει το έργο, το αργότερο την άνοιξη του 2009, θέλοντας να αποφύγει την επανάληψη των θλιβερών γεγονότων του εμπρησμού το καλοκαίρι του 2008 και της συνεχούς προσπάθειας καταπάτησης του άλσους, ζητά από το Σώμα την άδεια να κάνει επίκληση του Ν. 1418/84 και ειδικά της παραγράφου γ’ άρθρο 4. Σε αυτή ορίζεται ότι ο διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και εφαρμόζεται μόνο όταν συντρέχει μία από τις εξαιρέσεις του άρθρου 86 του ΝΔ 321/69 ΦΕΚ 205/Α, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 83 του 2362/95 και ισχύει κάθε φορά σε περιπτώσεις σοβαρού επικείμενου κινδύνου και μοναδικότητας του κατασκευαστή.
Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα διαμορφωθεί μετά και την έγκριση από το Δασαρχείο των μελετών πυρόσβεσης και αυτόματου δικτύου ποτίσματος και της μελέτης ηλεκτροφωτισμού».
Γιάννης Μπεθάνης