Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε τον Δήμο Αμαρουσίου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, που αποκτά, πλέον, κεντρικό ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη δομών που διασφαλίζουν υγεία για όλους.
Η ένταξη του Δήμου Αμαρουσίου στον φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επικυρώθηκε από το Διευθυντή Αστικής Υγείας και Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του ΠΟΥ Ευρώπης Άγη Τσουρό, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο Αμαρουσίου και συνυπέγραψε το σχετικό κείμενο με τον δήμαρχο και πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, Γιώργο Πατούλη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Μαρούσι ανήκει πλέον στο πυρήνα μιας μικρής ομάδας 80 πόλεων, από την Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ, που δεσμεύονται και αναλαμβάνουν πολιτικές υγείας. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Δικτύου από την Ελλάδα είναι η Αθήνα και το Μαρούσι.
Διεθνή στάνταρ
«Στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα προς όφελος των πολιτών, βασιζόμενοι σε διεθνή στάνταρ, τα οποία αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ατομική υγιεινή», τόνισε ο κ. Πατούλης και επισήμανε ότι οι έγκριτες επιστημονικές απόψεις για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών θα επιβάλλονται μέσω των φορέων που διαχειρίζονται τις τύχες των πολιτών.
Το Δίκτυο των Υγιών πόλεων, όπως εξήγησε ο κ. Τσουρός, ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από μερικά χρόνια, με σκοπό να κάνει προγραμματισμό προαγωγής υγείας μέσα στις πόλεις.
Ο ΠΟΥ, μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας του, προτείνει στις πόλεις αυτές μέτρα, προγράμματα και πολιτικές με σκοπό η υγεία να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των πολιτικών που αναλαμβάνει ο Δήμος, είτε αυτές αφορούν την πολεοδομία, είτε το περιβάλλον, είτε τις μεταφορές, είτε την εκπαίδευση.
Οι πόλεις που ανήκουν στο Δίκτυο έχουν καθήκον να μεταδώσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχεται από τον ΠΟΥ, στα Εθνικά Δίκτυα Δήμων Υγείας των χωρών τους.