Την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου που αποβλέπει στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης στο 4ο Διεθνές Συνέδριο, που διοργάνωσε το περιοδικό RE+D (Real Estate and Development) σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ και υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, του ΕΟΤ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΚΑΠΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (ICSC).
«Η προστασία και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο Αμαρουσίου», τόνισε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άξονες έργου στο Δήμο Αμαρουσίου -πρόσθεσε- στοχεύουν:
• Στη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, στην προσέλευση κατοίκων και επιχειρήσεων, μέσα από έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος, εργασίας, διαβίωσης αναψυχής και κατοικίας υψηλών απαιτήσεων.
• Στη συνολική αναβάθμιση της πόλης μέσω της εκτέλεσης σειράς έργων και ενεργειών για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
• Στην υιοθέτηση ενός μοντέλου αστικών μετακινήσεων, τουλάχιστον μέσα στα όρια της πόλης όπου για τις μετακινήσεις τους οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη Δημοτική και Διαδημοτική Συγκοινωνία, το ποδήλατο ή ακόμη και τα πόδια για τις κοντινές μετακινήσεις.
• Στην υλοποίηση μιας σειράς έργων στον τομέα της ενίσχυσης και αναβάθμισης του αστικού πρασίνου της πόλης μας.
• Στην προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, στην εισαγωγή της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην υλοποίηση προμηθειών ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.
Επιπρόσθετα επιμέρους στόχοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα κυριότερα προβλήματα και παράλληλα αξιοποιούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου ανθρώπινου υπερτοπικού κέντρου αποτελούν:
• Η ανάπτυξη μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας του αέρα, της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, του θορύβου και της ρύπανσης.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η παράλληλη προστασία των οικοσυστημάτων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.
• Ο έλεγχος της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και η ενίσχυση της βαδισιμότητας του οδικού δικτύου.
• Οι παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας σε δημόσια κτήρια ενεργειακής και όχι μόνο φύσεως.
– Η προστασία και βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και η επέκταση των χώρων του αστικού πρασίνου.
• Η αξιοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την εξασφάλιση βιώσιμου πολεοδομικού και φυσικού περιβάλλοντος.
• Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσεγγίσεων διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος γύρω και μέσα στον αστικό ιστό.
• Η προστασία του φυσικού αδόμητου περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα τα οποία υλοποιούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίτευξη των παραπάνω στόχων:
Στον τομέα της ενέργειας:
• Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης το οποίο έχει υποβάλει ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ» 875,04 ΜεγαΒατώρες ( mwh) και μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 756,66 τόνους, σε ετήσια βάση.
• Έγκριση πριν από λίγους μήνες από την Επιτροπή Χρηματοδοτικού Χώρου (ΕΟΧ) της πρότασης που είχε υποβάλει ο Δήμος με θέμα την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Αμαρουσίου.
• Έγκριση από το ΕΣΠΑ του έργου «Διαδρομές Ζωής – Πνοή Περιβάλλοντος στο Μαρούσι» συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων, διαπλατυσμένων πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, το οποίο διέρχεται από συγκεκριμένους οδούς και συνδέει χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην περιοχή της Κοκκινιάς.
• Στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) εκπόνηση μελέτης ενεργειακού ανασχεδιασμού των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου στο συγκρότημα των εργατικών πολυκατοικιών με εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ έχουν γίνει ενεργειακές επενδύσεις σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια μέσω της υποκατάστασης των συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο.