Τη μετατροπή της οδού Μητροπόλεως από Σαλαμίνος μέχρι Β. Σοφίας σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, και την ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας (αντί της Κασταλίας που είχε προταθεί αρχικά), αποφάσισε με τη μορφή του κατεπείγοντος και κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 το απόγευμα.
Το θέμα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ουσιαστικά ως αποδοχή απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου που τροποποιήθηκε βασισμένη πάνω σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε θέμα την «ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αμαρουσίου» και η οποία πρόκειται να εκτελεστεί από τη Νομαρχία Αθηνών μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτής και του Δήμου Αμαρουσίου.
«Ριζική ανάπλαση» ύψους 7,6 εκατ. ευρώ
Για την ιστορία, αναφέρεται ότι το έργο ύψους 7,6 εκατ. ευρώ προέβλεπε «ριζική ανάπλαση» και διαμόρφωση του δικτύου πεζοδρόμων για τους δρόμους Ερμού, Μητροπόλεως, πλατεία Κασταλίας, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διάμεση και Διονύσου.
Όπως αναφέρει όμως η εισήγηση του αντινομάρχη Χ. Πασβαντίδη, ο Δήμος Αμαρουσίου τροποποίησε τη μελέτη του έργου, ώστε να πληροί τις αρχές βιοκλιματικής σχεδίασης σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σανταμούρη και σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμογής, η παρέμβαση περιλαμβάνει:
Α. Ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων, που αποτελείται από τους δρόμους Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα και Διονύσου, οι οποίοι «είναι χαρακτηρισμένοι ως πεζόδρομοι και φέρουν φθαρμένη δαπεδόστρωση με παρωχημένο αστικό εξοπλισμό».
Β. Ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας σε αντικατάσταση της πλατείας Κασταλίας και των οδών Διάμεση και Παναθηναίων, η οποία πλατεία θα διαμορφωθεί ώστε να αποτελεί είσοδο του ιστορικού κέντρου από τη λεωφόρο Κηφισιάς.
Γ. Τις οδούς Γαρδέλη (από λεωφ. Κηφισιάς μέχρι Σαλαμίνος) και Σαλαμίνος (από Μητροπόλεως μέχρι Γαρδέλη) και
Δ. Ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως (από λεωφ. Κηφισιάς μέχρι Β. Σοφίας), που θα περιλαμβάνει την ανακατασκευή και διαμόρφωσή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με οδόστρωμα από βιοκλιματικά υλικά.
Συνοψίζοντας, η εισήγηση της Νομαρχίας αναφέρει ότι «η παρέμβαση αφορά έκταση περίπου 16.000 τ.μ. όπως προβλεπόταν στην αρχική μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου παραμένει ο ίδιος», αλλά στη μελέτη εφαρμογής «έχουν αφαιρεθεί οι δευτερεύοντες οδοί Παναθηναίων, Διάμεση και η μικρότερη πλατεία Κασταλίας και έχουν προστεθεί η Αγίας Λαύρας και τα πεζοδρόμια των οδών Γαρδέλη και Σαλαμίνος».
Η Μητροπόλεως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας
Επίσης, η εισήγηση υπενθυμίζει ότι η συντήρηση της οδού Μητροπόλεως έχει ανατεθεί στη Νομαρχία και αναφέρει ότι για να διαμορφωθεί σε ήπιας κυκλοφορίας, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ζητήσει τη συναίνεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού «εδώ και ενάμιση χρόνο η οδός Μητροπόλεως χρησιμοποιείται σαν δρόμος ήπιας κυκλοφορίας» και τονίζει ότι η προτεινόμενη διαμόρφωση δεν θα απαγορεύει τη διέλευση οχημάτων «αλλά θα διαμορφώνει ένα δρόμο ελεγχόμενης κυκλοφορίας στον οποίο ανάλογα με τις συνθήκες θα επιτρέπεται η ευχερής διέλευση οχημάτων άμεσης ανάγκης και ιδιωτικών οχημάτων».
Με βάση αυτά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο (και εν όψει της συνεδρίασής του της 19/1/2010) ενέκρινε τη μετατροπή της Μητροπόλεως σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας από Σαλαμίνος μέχρι Β. Σοφίας και τροποποίησε το αντικείμενο του έργου, έτσι ώστε περιληφθεί η πλατεία Αγίας Λαύρας, αντί της πλατείας Κασταλίας και υπέβαλε την απόφασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο για τυπική έγκριση.
«Προχειρότητα» καταλογίζει η μειοψηφία
Κατόπιν τούτου, επόμενο ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να στραφεί γύρω από τα ερωτήματα «γιατί να κριθεί επείγον το θέμα αφού το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν πρόκειται να σταματήσει να συνεδριάζει» και «γιατί τα μέλη της μειοψηφίας δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για άλλη μια φορά και τους μοιράστηκε το cd λίγο πριν από τη συνεδρίαση», όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Ραγκούσης, ο οποίος, όπως είπε, θα προτιμούσε «το κονδύλι γι’ αυτό το έργο βιτρίνας να είχε διατεθεί για την περιφέρεια της πόλης».
Επίσης, επισημάνθηκε «η προχειρότητα της διοίκησης, που προκαλεί δυσπιστία και καχυποψίες», όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Συκαμιώτης, υπενθυμίζοντας ότι «η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη από 16 μόνο συμβούλους την ημέρα του debate των πολιτικών αρχηγών, όταν είχε διακοπεί η συνεδρίαση και επαναλήφθηκε αιφνιδιαστικά» και τονίζοντας επιπλέον ότι «για όλα τα θέματα της διοίκησης απαντά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι».
Παράλληλα, τονίστηκε και το υπερβολικό κόστος του έργου, «που είναι πενταπλάσιο από τα καθιερωμένα βιοκλιματικά έργα», όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, για να συμπληρώσει ο κ. Ραγκούσης ότι «το 93% του προϋπολογισμού του έργου των 7,6 εκατ. ευρώ είναι για βιοκλιματικά υλικά και μόνο 53.168 ευρώ για πράσινο», ενώ δεν έλειψαν και οι βολές του Κώστα Ρώτα για «αδιαφάνεια, επιπολαιότητα, αναρμοδιότητα των υπηρεσιών, έλλειψη μελέτης για τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα του έργου» και καταγγελία ότι οι τροποποιήσεις αυτές υποβλήθηκαν στη Νομαρχία μετά από την απόφαση που λήφθηκε την ημέρα που διεκόπη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε πει και ο Γ. Συκαμιώτης.
«Μόνο οι 16 παρόντες από τους 33 δημοτικούς συμβούλους έχουν εγκρίνει αυτή την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ρώτας και κατέληξε: «Κι όμως, λέτε στο κόσμο ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα».