Τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ στους τομείς της κοινωνικής ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής ανέπτυξε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΤΕΔΚΝΑ και του Διαδημοτικού Δικτύου Γιώργος Πατούλης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου.
Η ημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σύγχρονες Προσεγγίσεις Κοινωνικής Ανάπτυξης» διεξήχθη στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και σκοπός της ήταν η ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αρχής στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής στους Δήμους της Κύπρου, παράλληλα με την παρουσίαση πρακτικών για τη δικτύωση και το συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους τρόπους που οι Δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ανέλυσε το σύνολο του έργου που υλοποιείται στο Δήμο Αμαρουσίου, όσον αφορά στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόληψης.
Στήριξη του πολίτη
«Κεντρική στρατηγική μας επιλογή στο Δήμο Αμαρουσίου» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «είναι να στηρίξουμε στην πράξη κάθε πολίτη που έχει πραγματική ανάγκη». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό αναπτύσσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις κοινωνικές υποδομές της πόλη μας. Παράλληλα όμως παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας. Δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη της υγείας. Επενδύουμε στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος. Στηρίζουμε την εργαζόμενη μητέρα. Διευκολύνουμε την καθημερινότητα αυτών που μας μεγάλωσαν. Επενδύουμε στην νέα γενιά της πόλης, μέσα από την προώθηση του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Διεκδικούμε νέους ρόλους για την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βρισκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπό μας καθημερινά, με ευαισθησία και πραγματικό ενδιαφέρον».
Αναφερόμενος στο θέμα της προώθησης και της ενίσχυσης των διαδημοτικών συνεργασιών ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η δημιουργία του Διαδημοτικού Δικτύου δημιουργήθηκε και υπηρετεί αυτό τον σκοπό, επιχειρώντας να καλύψει με ουσιαστικό και αποδοτικό τρόπο τα κενά που παρατηρούνται στην εφαρμογή των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και συμπλήρωσε: «Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδρύθηκε με στόχο να συνενώσει τους Δήμους στον τομέα της πρόληψης και της διατήρησης της υγείας και να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας στην παροχή υπηρεσιών από τους Δήμους».
Το Διαδημοτικό Δίκτυο
Kαι κατέληξε ο δήμαρχος Αμαρουσίου: «Μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο, όπου ήδη περισσότεροι από 150 Δήμοι συμμετέχουν ενεργά και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, προωθούνται διαδημοτικές συνεργασίες, οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των Δήμων και να τους καταστήσουν πιο αποτελεσματικούς στις διεκδικήσεις τους και πιο χρήσιμους στις τοπικές κοινωνίες».