Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους γονείς των 180 παιδιών με νοητική στέρηση του Σικιαριδείου παρότι το Ίδρυμα άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Νοεμβρίου ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή για το κλείσιμό του εξαιτίας της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.
Αυτή τη φορά το μείζον πρόβλημα είναι το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, η οποία έχει διακοπεί. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο μόνο 10 (!) παιδιά, αφού τα υπόλοιπα αδυνατούν να τα μεταφέρουν οι γονείς τους, που διαμένουν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής και πολλοί από αυτούς εργάζονται.
Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα και γονιός Γιάννης Σχίζας, το ζήτημα «σκοντάφτει» στο αν θα συμφωνήσουν Περιφέρεια και μεταφορική εταιρεία, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, το ποσό που δίνεται είναι μικρότερο από αυτό που δινόταν παλαιότερα. Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια, στην οποία παραβρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Βάγια Τσακατάρα, ο διοικητικός διευθυντής του Σικιαριδείου, Χρήστος Οικονόμου, και η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λιλίκα Βασιλάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Οικονόμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπόθεση και δήλωσε ότι θα συνεννοηθεί με την εταιρεία.
Προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, για τη μεταφορά των μαθητών είναι να υπάρξει πρόβλεψη και για συνοδούς στα πούλμαν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών.
Αύξηση προσωπικού
Αν λυθεί το μεταφορικό πρόβλημα, τότε εκτιμά ότι οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στο Ίδρυμα, ενώ στη συνέχεια θα πιέσουν όλοι μαζί για αύξηση του επιστημονικού προσωπικού με παιδαγωγικά καθήκοντα: «Οι απολύσεις των εργαζομένων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αρκετές και έτσι υπάρχουν εργαστήρια που έχουν μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς. Μόλις συγκροτηθεί η μαθητική εστία, τότε θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να πιέσουμε προς το Υπουργείο για την πρόσληψη των ειδικών εκπαιδευτικών».
Σε δεύτερη φάση τώρα πρόκειται να παλέψουν και για την πρόσληψη δευτερεύοντος προσωπικού που σχετίζεται με την κουζίνα του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της περικοπής των λειτουργικών εξόδων του Σικιαριδείου, αποφασίστηκε να διακοπεί η λειτουργία της κουζίνας και οι μαθητές θα τρώνε τυποποιημένο φαγητό (σάντουιτς και χυμό). Όμως, οι γονείς σκοπεύουν να πιέσουν, ώστε τα παιδιά να τρώνε πάλι κανονικό φαγητό μέσα στο Ίδρυμα.
Πάντως, σε αυτό το στάδιο προέχει όπως τόνισε ο κ. Σχίζας το ζήτημα της μεταφοράς. Για τον λόγο αυτό την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσε όλους τους γονείς για την ημερομηνία και την ώρα που θα περνούν τα πούλμαν από τα σπίτια τους. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα μπορέσει να υπολογιστεί ο οριστικός αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν φέτος στο Ίδρυμα, δεδομένου ότι ορισμένα οι γονείς τους τα έστειλαν σε άλλες δομές. Ο τελικός αριθμός είναι αναγκαίο να συγκεκριμενοποιηθεί, ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να καταλήξει στον αριθμό των μεταφορικών μέσων που θα χρειαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σχίζας τόνισε ότι «είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα οι όποιες ενέργειες ώστε μη λείψουν άλλο τα παιδιά από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, καθώς όσο δεν λειτουργούν αισθάνονται ξενιτεμένα και αποδιωγμένα».
Οι συγκεκριμένες ενέργειες είχαν οριστικοποιηθεί στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιδρύματος την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στην οποία εκτός από την πρόεδρο του Σικιαριδείου, τον διοικητικό διευθυντή και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, έδωσαν το «παρών» ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ο επικεφαλής της παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κούκουζας (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ), εργαζόμενοι του Ιδρύματος, γονείς, εκπρόσωποι Συλλόγων ατόμων με ειδικές ανάγκες και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Στη συνάντηση -εκτός των άλλων- υπήρξε έντονος προβληματισμός και για το ζήτημα των εργαζόμενων που απολύθηκαν, ενώ «είχαν δώσει τη ζωή τους σε αυτό που έκαναν». Για τον λόγο αυτό, προτάθηκε, όταν ζητήσουν οι γονείς την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, να αιτηθούν την επιστροφή των συγκεκριμένων ατόμων, που είχαν «χτίσει» σχέσεις με τα παιδιά.
Αμάλθεια Καραλή