Τρυπιούνται γιατί δεν έχουν γάντια!
Ένα ακόμα μείζον θέμα, το οποίο έθεσαν οι εργαζόμενοι στην «Α» είναι η έλλειψη σε γάντια, τα οποία θα έπρεπε να χορηγούνται σε συχνότητα ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Θέλοντας να μας πείσουν για «του λόγου το αληθές», οι εργαζόμενοι ζήτησαν μπροστά μας από τον αποθηκάριο γάντια και εκείνος αρχικά τους απάντησε ότι περιμένει την Επιτροπή Παραλαβής από τον Δήμο για να τους τα δώσει. Όταν όμως τον πίεσαν λίγο περισσότερο, απάντησε ότι «δύο χρόνια δεν έχουμε γάντια και τώρα μου ζητάτε να σας δώσω γάντια που τα έφεραν χθες;».
Το θέμα της έλλειψης γαντιών είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς χωρίς αυτά ή μόνο με τα λεπτά λευκά πλαστικά που αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους πολλοί εργαζόμενοι, τρυπιούνται από κλαδιά και γυαλιά. Εν τω μεταξύ, ο κ. Καλλιμάνης αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται όλες οι προμήθειες άμεσα, αλλά στην Υπηρεσία Καθαριότητας να μη γίνεται καμία (γάντια, σακούλες, βεντάλιες)».
«Ακρωτηριασμένα» οχήματα
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ακόμη το χάος που επικρατεί με τα οχήματα του Δήμου, καθώς «ακρωτηριάζονται» για να προσφέρουν ανταλλακτικά σε άλλα χαλασμένα. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν παροπλισμένα σκουπάκια αλλά και απορριμματοφόρα: «Το 2008 ήρθαν στον Δήμο ως δωρεά από το υπουργείο Εσωτερικών 4 καινούργια απορριμματοφόρα φυσικού αερίου, με αντιρρυπαντική τεχνολογία, δηλαδή, ό,τι πιο σύγχρονο υπήρχε. Όμως, από αυτά σήμερα δουλεύει μόνο το 1!» σημείωσε ο κ. Μπόγδανος.
Όσον αφορά στα εν ενεργεία οχήματα, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, μη διαθέτοντας τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (ασφάλεια, ΚΤΕΟ κλπ). Επίσης, τα οχήματα κανονικά θα έπρεπε να χρεώνονται σε κάποιον, όμως αυτό δεν γίνεται. «Ο φύλακας δεν ξέρει ποιο είναι το προσωπικό, διότι επικρατεί μπάχαλο, που είναι εσκεμμένο. Έτσι μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε για να πάρει ένα αμάξι. Το πήρε και έφυγε! Είναι τόσο απλά τα πράγματα» ανέφερε ο πρόεδρος, δείχνοντάς μας εκείνη τη στιγμή έναν αποθηκάριο, ο οποίος «δεν έχει σχέση με το αμάξι αλλά το παίρνει!».
Ο γραμματέας από την πλευρά του επέστησε την προσοχή μας σε ένα άλλο θέμα, που σχετίζεται με το «πόσο εύκολα μπαίνει ο λογότυπος “Δήμος Αμαρουσίου” και πού;». Εκείνη τη στιγμή μας έδειξε ένα όχημα που ενώ ανήκει, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου, ωστόσο, έχει λογότυπο «Δήμος Αμαρουσίου». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το γεγονός ότι «υπήρξε εργολάβος που έκανε δουλειές με δικά του προσωπικά αυτοκίνητα που έγραφαν όμως “Δήμος Αμαρουσίου”. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν κάνει κάτι λάθος, τότε θα κατηγορήσουν εμάς!».
«Εξυπηρετήσεις σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών»
Μείζον θέμα για τους εργαζόμενους αποτελεί και το γεγονός ότι «χρησιμοποιούνται» για… «εξυπηρετήσεις» της διοίκησης. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα ανέφεραν το γεγονός ότι εργάτες καθαριότητας του Δήμου στάλθηκαν για να καθαρίσουν την εξέδρα που τοποθέτησε εταιρία στο Αμαλίειο, παρότι ήταν δική της υποχρέωση να το κάνει!
Εκτός από αυτό όμως, μας είπαν ότι μέσα στη χρονιά οι εργάτες κάνουν μεταφορές για εκδηλώσεις που γίνονται σε σχολεία, από συλλόγους ή από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη. «Αυτές είναι πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια. Ο πολίτης περιμένει από τους εργάτες να καθαρίζουν τις γειτονιές. Τι παροχή υπηρεσιών θα προσφέρεις στον πολίτη αν στείλεις τους εργάτες εκεί;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος.
«Χάος με τις υπηρεσίες»
Ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων των εργαζομένων βρέθηκε και το ζήτημα της οργάνωσης των βαρδιών και των ρεπό. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αναρτημένη και επικυρωμένη από τις αρμόδιες αρχές υπηρεσία σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, ότι οι υπηρεσίες αλλάζουν χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, ότι δεν μπαίνει επίσημη σφραγίδα στο χαρτί που κυκλοφορεί. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μη φαίνονται ποιες μέρες δούλεψαν και ποια είναι τα ρεπό που δικαιούνται.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανοργανωσιά επικρατεί με το θέμα του ποιος «χτυπάει κάρτα», αφού και εμείς διαπιστώσαμε ότι ο χώρος όπου βρίσκονται είναι αφύλαχτος. «Θα μπορούσα να μπω μέσα σε αυτό το δωματιάκι και να “χτυπήσω” και τις κάρτες άλλων 5 εργαζομένων. Ποιος θα με ελέγξει;» ρωτά ο πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν συμβασιούχοι που δεν “χτυπάνε” κάρτες» -κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο συμβαίνει «για να μη φαίνονται τα συγγενικά πρόσωπα ούτε ο αριθμός των προσλήψεων. Εγώ, πάντως, δεν έχω ζητήσει ποτέ να διορίσουν συγγενικό μου πρόσωπο και για αυτό έχω και το δικαίωμα να μιλάω και να τα λέω αυτά!».
«Ας δημιουργήσουν μια διαπαραταξιακή επιτροπή για τις προσλήψεις μαζί με έναν ανώτατο δικαστικό» ήταν η πρόταση του κ. Μπόγδανου.
Επίδομα γάλακτος
Τέλος, ένα ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι ότι «ενώ το επίδομα γάλακτος το δικαιούμαστε όσοι κατατασσόμαστε στην κατηγορία βαρέα/ανθυγιεινά, παρ’ όλα αυτά, το παίρνουν και άλλοι που βρίσκονται στα γραφεία. Εμείς αυτό που λέμε είναι να είναι όλοι στη θέση τους!».