ΙΣΑ: «Να μείνουν ως έχουν τα νοσοκομεία»
Τη θέση του για συνέχιση της λειτουργίας των Νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ», «Παίδων Πεντέλης» και «Σισμανογλείου» όπως λειτουργούσαν έως σήμερα εξέφρασε, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως και ο πρόεδρός του, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Ο τελευταίος, με συνεχείς δηλώσεις του, εμμένει στη λειτουργία του Υγειονομικού μπλοκ στην περιφέρεια των Βορείων και Ανατολικών Προαστίων, που περιλαμβάνει τα παραπάνω Νοσοκομεία και το οποίο χαρακτηρίζει ως «ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων 15 Δήμων της ευρύτερης περιοχής».
Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ, «η διατήρηση της λειτουργίας των ορθοπεδικών κλινικών, τόσο στο Γ.Ν. Μελισσίων “Α. Φλέμιγκ”, όσο και στο ΓΝΑ “Σισμανόγλειο”, είναι ζωτικής σημασίας, καθότι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και δια τούτο μεγάλος όγκος ασθενών προσέρχεται καθημερινά σε αυτές».
«Επιπροσθέτως», υποστηρίζει, «η οφθαλμολογική κλινική του Γ.Ν. Μελισσίων “Αμαλία Φλέμινγκ” εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών, διότι το ΓΝΑ “Σισμανόγλειο” δεν διαθέτει τέτοια και ως εκ τούτου, με την παύση λειτουργίας της συνεπάγεται η αδυναμία λήψης οφθαλμολογικών υπηρεσιών υγείας για μεγάλο αριθμό ασθενών».
Σε άλλο σημείο της η ανακοίνωση αναφέρει: «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η συνέχιση λειτουργίας του Υγειονομικού Μπλοκ στην περιφέρεια των Βορείων και Ανατολικών Προαστίων, μεταξύ του Γ.Ν. “Σισμανογλείου”, του ΓΝΑ “Φλέμιγκ” και του Γ.Ν. “Παίδων Πεντέλης”, είναι ζωτικής σημασίας, διότι τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία εξυπηρετούν τις ανάγκες ασθενών δεκαπέντε Δήμων της Αττικής.
Ως εκ τούτου, συνηγορούμε στη συνέχιση της λειτουργίας των τριών αυτών Νοσοκομείων, όπως ακριβώς λειτουργούν, διότι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ιδιαιτέρως χρήσιμες για τις ανάγκες μεγάλου πληθυσμού της Αττικής, σε μια εποχή όπου η ζήτηση ποιοτικών και ποσοτικών υπηρεσιών δημοσίας υγείας ολοένα αυξάνει, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Και η ανακοινωση του ΙΣΑ καταλήγει ως εξής: «Είμαστε σε εγρήγορση για την αποκατάσταση αυτού του ζητήματος και αναμένουμε και τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στο “Αμαλία Φλέμιγκ” στη πτέρυγα “Τσαγκάρη”».
Στο πλαίσιο της παναττικής κινητοποίησης των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, την Παρασκευή 29 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων στα γραφεία του ΕΚΑ, όπου συζητήθηκε η προοπτική κλιμάκωσης, με προτάσεις για συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα και την οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την περασμένη Πέμπτη 29 Αυγούστου.
Ο δε κόσμος που συμμετείχε στην παναττική κινητοποίηση ήταν τόσος ώστε να μην επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του υπουργού Υγείας ότι «δεν θα συμμετάσχει κανείς στις κινητοποιήσεις, αφού η πλειοψηφία του υγειονομικού κόσμου συμφωνεί με τις αλλαγές».
Μικρή αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, στην οποία επικράτησε ένταση. Οι εργαζόμενοι είχαν σκοπό να τονίσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα μέτρα που προωθούνται, ενώ άσκησαν κριτική στον υπουργό πως δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν διάλογο με τους εργαζόμενους της Υγείας.
Ο υπουργός, πάντως, για μια ακόμα φορά, επανέλαβε τη δέσμευσή του πως δεν θα γίνουν απολύσεις, καλώντας μάλιστα έναν εκ των εργαζομένων να βάλουν στοίχημα!
«Το μέτρο της κινητικότητας μαθηματικά μάς οδηγεί στην απόλυση», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, παρά τις διαβεβαιώσεις Γεωργιάδη, ο οποίος, με αλλεπάλληλες εμφανίσεις στα ΜΜΕ, υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.
Η ήδη τεταμένα ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές φορτίστηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με την «τηλεοπτική» φράση του υπουργού Υγείας προς τους υπό καθεστώς κινητικότητας εργαζόμενους της «Πολυκλινικής Αθηνών», ότι «έπρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερύκοκο», που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
«Πάμε για χιλιάδες απολύσεις»
Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζει, με απόφασή της, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που κάνει λόγο για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ μέσω της κινητικότητας, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.
«Είναι εγκληματικό να διαλύονται νοσοκομεία και εκατοντάδες κλινικές του ΕΣΥ, όταν η προσέλευση ασθενών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπερβαίνει το 40%, όταν είναι κλειστά 170 κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και κινδυνεύουν κάθε μέρα 40 διασωληνωμένοι ασθενείς που μένουν εκτός Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας, όταν η αναμονή στα επείγοντα ξεπερνά πολλές φορές τις οκτώ ώρες και όταν το ραντεβού σε τακτικά ιατρεία του ΕΣΥ ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «εικόνες που προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια ασθενών και γιατρών» ως προς την εκκένωση των νοσοκομείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Χειρουργημένοι ασθενείς “απήχθησαν” από τα υπό εκκένωση νοσοκομεία για να διακομιστούν αλλού, χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι θεράποντες γιατροί», για να προσθέσει ότι όλα αυτά είναι ενδεικτικά για «την τύχη και τα δεινά που επιφυλάσσει ο κ. Γεωργιάδης και η μνημονιακή κυβέρνηση για τους πολίτες».