Κομβική ως προς την σχεδιαζόμενη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης στο κέντρο του Αμαρουσίου αποδείχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης.
Το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη σύμβασης με την ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (πρώην ΗΣΑΠ) για μίσθωση του τμήματος ιδιοκτησίας της, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια απόφαση που προήλθε μετά από έντονη συζήτηση και αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα και το όφελος που θα έχει από το έργο –άμεσα και μακροπρόθεσμα– ο Δήμος Αμαρουσίου, τα οποία έθεσαν τα μέλη της μειοψηφίας προς τη διοίκηση, η οποία είχε αναδείξει το έργο προεκλογικά ως ένα από τα κορυφαία του προγράμματός της.
Η πρώτη αμφισβήτηση σημειώθηκε από τον Λευτέρη Μαγιάκη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), ο οποίος, συνεπικουρούμενος και από συναδέλφους του από τους συνδυασμούς ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, έθεσε θέμα δικαιοδοσίας της συγκεκριμένης σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είναι απερχόμενη και ολοκληρώνει τη θητεία της στις 31 Αυγούστου, να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό έργο που θα αλλάξει δραματικά την εικόνα του κέντρου της πόλης, επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία. Το επείγον του θέματος δικαιολογήθηκε από τη νομική εκπρόσωπο του Δήμου Νατάσα Βογιατζόγλου, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική εισήγηση ότι «δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση έκδοσης της οικοδομικής άδειας από τον Δήμο Αμαρουσίου, ως κυρίου του έργου, άρα και η έναρξη των εργασιών, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, εάν δεν παραχωρηθεί ρητά από τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. στο Δήμο το συγκεκριμένο τμήμα των 1.656,53 τ.μ.». Τη θέση της διοίκησης προσπάθησε να ενισχύσει και ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως διοίκηση αξιολογούμε τι είναι επείγον και τι όχι», ωστόσο η άποψή του δεν έπεισε τα μέλη της μειοψηφίας, τα οποία επιφυλάχθηκαν για περαιτέρω ενέργειες πάνω στην τελική απόφαση του Σώματος.
Η δεύτερη αμφισβήτηση διατυπώθηκε από τους ομιλητές όλων των μειοψηφικών παρατάξεων ως προς την ουσία της σύμβασης, αλλά και ολόκληρου του έργου. Ασκήθηκε έντονη κριτική τόσο για τα οικονομικά κέρδη που θα έχει ο Δήμος από τη συγκεκριμένη κατασκευή μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που χαρακτηρίστηκαν πενιχρά, για τη συνύπαρξη με τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. μετά το πέρας των 29 ετών παραχώρησης του πάρκινγκ στον ιδιώτη που θα το εκμεταλλεύεται, ενώ εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο το πάρκινγκ θα βελτιώσει και δεν θα επιβαρύνει περισσότερο το κυκλοφοριακό ή θα παρεμποδίσει τη χρήση της πλατείας από το κοινό.
Όμως, το σημαντικότερο θέμα που τέθηκε από τη μειοψηφία είχε να κάνει με την μελλοντική έλευση της περίφημης «Γραμμής 4» του μετρό στο Μαρούσι. Όπως πολλές φορές έχει γράψει στο παρελθόν η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» προορίζει στα σχέδιά της την πλατεία Ευτέρπης ως τον τόπο κατασκευής του σταθμού. Σε περίπτωση, όμως, που η πλατεία Ευτέρπης μετατραπεί σε υπόγειο πάρκινγκ, σύμφωνα με όσα κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει οι επικεφαλής της εταιρείας, η εναλλακτική τοποθεσία είναι η ιστορική πλατεία Γαρδέλη, μερικές δεκάδες μέτρα πιο δίπλα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιάκης, «με το υπόγειο πάρκινγκ δεν υποθηκεύετε το μέλλον μόνο μιας πλατείας, αλλά δύο και μάλιστα στην καρδιά του Αμαρουσίου, που μόλις τώρα συνέρχεται από μια ακόμη ανάπλαση τα τελευταία χρόνια». Παράλληλα, υποστήριξε ότι βάσει της σύμβασης ο Δήμος θα εισπράξει μέσα στα επόμενα 29 χρόνια ποσό που θα είναι το 5 τοις χιλίοις επί των συνολικών εσόδων χρήσης του πάρκινγκ από την εταιρεία, ενώ μετά το πέρας των 29 χρόνων θα έχει συνιδιοκτησία με τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. σε ένα ήδη παρωχημένο κτήριο».