Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη λαμπρή παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
Ρεπορτάζ: Θώμη Μελίδου
Από τον θρίαμβο στη λήθη… οι πάλαι ποτέ ένδοξες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ σήμερα απαξιώνονται και βρίσκονται σε τελμάτωση, καθώς χρήζουν σειράς επισκευών αλλά και έργων συντήρησης. Οι σχετικές εικόνες της δεινής τους σήμερα κατάστασης ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτή τη χώρα, έτσι και αυτή τη φορά, κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, να έχει εγκριθεί και να διατίθεται το συνολικό ποσό των 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής (1 εκατ. ευρώ 2014, 3,5 εκ. ευρώ 2015, 3,5 εκ. ευρώ 2016) για την επισκευή και τη συντήρησή τους. Σημειωτέον ότι μόλις στις αρχές Οκτωβρίου νομιμοποιήθηκαν και μία σειρά από αυθαίρετες κατασκευές του αθλητικού χώρου που ολοκληρώθηκαν πριν από δέκα χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το φημισμένο στέγαστρο Καλατράβα απέκτησε τη σχετική νομιμοποιητική άδεια μόλις στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, καθώς η άδεια που διέθετε από την κατασκευή και τοποθέτησή του μέχρι σήμερα ήταν άδεια πέργκολας, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ.
Ο ίδιος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, τονίζει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος, μετά και τις σχετικές νομιμοποιητικές άδειες, ακόμα και για πανελλήνια πρωταθλήματα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, τα οποία και δεν μπορούσαν να διενεργηθούν καθώς θα ήταν «παράνομα», όπως «παράνομες» προκύπτει, δέκα χρόνια μετά, ότι ήταν και οι δραστηριότητες των Ολυμπιακών της Αθήνας του 2004 που φιλοξενήθηκαν σε χώρους οι οποίοι διέθεταν εγκαταστάσεις χωρίς την απαιτούμενη νομιμοποιητική άδεια. Αυτά για την ιστορία…
Όσο για την επόμενη μέρα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, πέρα από τα αθλήματα, υπάρχει η πρόβλεψη και δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου των Ολυμπιακών της Αθήνας 2004, η δημιουργία Μουσείου των Ελλήνων Μεταλλιούχων Ολυμπιονικών, η διαμόρφωση χώρων του ΟΑΚΑ που θα λειτουργήσουν ως χώροι ποδηλατών, αλλά και η δημιουργία ελικοδρομίου στο ΟΑΚΑ που θα εξυπηρετήσει VIP προσωπικότητες που επιθυμούν να επισκεφθούν το χώρο αλλά και τα νοσοκομεία της περιοχής για κάθε απαιτούμενη ανάγκη. Αυτά, δια στόματος του προέδρου του ΟΑΚΑ, Πέτρου Γαλακτόπουλου.
Από την απολυτη ερήμωση… στη χρηματοδοτική αναγέννηση
Ίσως να μην είναι προφανές αλλά ο πρόκειται για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας πριν δέκα χρόνια. Τους αγώνες είχε περιγράψει ως «αξέχαστους και ονειρεμένους αγώνες» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής /IOC, Jacques Rogge, ενώ θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ότι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα αφήσουν στη χώρα σημαντικά βελτιωμένες αθλητικές υποδομές. Η εικόνα όμως των υποδομών αυτών δέκα χρόνια μετά προκαλεί σοκ και αποδεικνύει ότι η υπόθεση του Jacques Rogge κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι εγκαταστάσεις σόφτμπολ και βόλεϊ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και χρειάζονται επισκευή, ενώ η πισίνα κολύμβησης και το ανοιχτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ είναι ερείπια. Να σημειώσουμε εμείς ότι το ανοιχτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ είναι έργο κατασκευής 1991 και αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με τα παραπάνω λόγια, η δημοσιογραφική πένα της βρετανικής Mirror περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση των αθλητικών υποδομών που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πριν δέκα χρόνια, ενώ σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκαν και οι σχετικές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις της γερμανικής Bild αλλά και λοιπών ξένων Μέσων Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα. Τα εν λόγω ρεπορτάζ συνόδεψε η ματιά του φωτογραφικού φακού του ξένου Τύπου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας εικόνες εγκατάλειψης που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των αθλητικών Ολυμπιακών υποδομών, μεταξύ αυτών και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών /ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.
Και όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν της χώρας, έτσι και αυτή τη φορά, τα διεθνή δημοσιεύματα που κάθε άλλο παρά κολάκεψαν την εικόνα μας, οδήγησαν σε ένταση των σχετικών συζητήσεων στη χώρα αλλά και σε άμεση κινητοποίηση με στόχο την επισκευή και τη συντήρηση των ολυμπιακών αθλητικών υποδομών. Ταυτόχρονα, στάθηκαν η αφορμή για να έλθουν στο φως της δημοσιότητας διαχειριστικές κακοτεχνίες, ενδεικτικές ίσως της προχειρότητας με την οποία ως ένα βαθμό κατασκευάστηκαν τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πριν δέκα χρόνια. Χαρακτηριστική σχετικά, στα μέσα του Οκτώβρη 2014, η δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού που εν πολλοίς τόνισε δημόσια ότι ήταν αυθαίρετη η κατασκευή του στεγάστρου του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, αιτία άλλωσε που δεν επέτρεπε τη συντήρησή του.
Ποιες εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ είναι πλέον νόμιμες
Σήμερα, ένα μικρό χρονικό διάστημα μόλις μετά την ευρύτερη έκταση που έλαβε το πρόβλημα διεθνώς, συγκριτικά πάντοτε με τη δεκαετία που μεσολάβησε και με συνοπτικές διαδικασίες, το στέγαστρο Καλατράβα διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποιητική άδεια, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν ήταν και τόσο χρονοβόρα η έκδοσή της στο μέτρο που υπήρχε η σχετική βούληση να προχωρήσει χρονικά νωρίτερα η συντήρηση του στεγάστρου. Παράλληλα, νόμιμο και επισήμως από τις αρχές Οκτωβρίου 2014 είναι το σύνολο των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, καθώς, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς εκτός από το στέγαστρο Καλατράβα νομιμοποιητική άδεια δεν διέθεταν και μία σειρά άλλες υποδομές του ΟΑΚΑ. Στη σχετική μάλιστα ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, τονίστηκε ότι μέχρι πρότινος, επειδή κάποιες εγκαταστάσεις ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσε να εκδοθεί καμία άδεια συντήρησης, κάτι που είχε συνέπειες στις εγκαταστάσεις και έκρυβε κινδύνους για όσους αθλητές τις χρησιμοποιούσαν.
Να σημειώσουμε ότι η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών του ΟΑΚΑ έγινε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 29 του νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013) «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο μετά από συνεργασία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ανδριανού με τον τότε αν. υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.
Η τακτοποίηση αφορά τις παρακάτω κατασκευές:
• Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
• Το στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου
• H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
• H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
• Το Τείχος των Εθνών
• Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης
• Τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία Ομοσπονδιών, κ.λπ.)
• Όλες τις περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
• Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
• Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
• Αλλαγή χρήσης στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του – Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών.
Κάπως έτσι το νερό μπήκε στο αυλάκι και τίθενται οι προϋποθέσεις για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών στο ΟΑΚΑ με την εξασφάλιση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας των αναγκαίων πόρων συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων συντήρησης και επισκευής των στεγάστρων και μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για τα έργα:
– «Έλεγχος και παρακολούθηση της δομοστατικής υγείας των στεγάστρων του Ολυμπιακού Σταδίου, του Ποδηλατοδρομίου και λοιπών μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ»
– «Συντήρηση – επισκευή μεταλλικών κατασκευών στο ΟΑΚΑ».