ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Στους άντρες και γυναίκες ηλικίας 50 -75 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται εξέταση mayer κοπράνων κάθε δυο χρόνια και κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια.
Στους άντρες και γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου ή αδενωματώδη πολύποδα προτείνεται έλεγχος με mayer κοπράνων κάθε 1 χρόνο και κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών ή 10 έτη πριν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του αδενωματώδη πολύποδα σε συγγενή πρώτου βαθμού.
Στους άντρες και γυναίκες με ιστορικό αφαίρεσης πολύποδα, φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και κληρονομικά σύνδρομα, ακολουθούνται εξατομικευμένες εξετάσεις.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό 20-39 ετών προτείνεται αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια και υπερηχογράφημα προαιρετικά ή επί εμφάνισης κάποιας αλλαγής στο μαστό.
Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό 40-49 ετών προτείνεται αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε 1 έτος και μαστογραφία κάθε 2 έτη.
Στις γυναίκες χωρίς ιστορικό άνω των 50 ετών προτείνεται αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε έτος και μαστογραφία κάθε 1 έτος.
Στις γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού ή παρουσία κληρονομικότητας (συγκεκριμένα γονίδια) προτείνεται από την ηλικία των 30 και άνω (ίσως και μικρότερη) αυτοεξέταση κάθε μήνα, κλινική εξέταση κάθε χρόνο, μαστογραφία κάθε χρόνο και υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία συμπληρωματικά σε συνεννόηση με τον κλινικό γιατρό.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Στους άντρες χωρίς ιστορικό 50 ετών και άνω προτείνεται κλινική εξέταση , εξέταση psa και προαιρετικά υπερηχογραφικός έλεγχος μετά την ουρολογική εκτίμηση.
Στους άντρες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη προτείνεται έλεγχος από την ηλικία των 45 ετών και άνω με κλινική εξέταση , psa και προαιρετικά υπερηχογραφικός έλεγχος μετά την ουρολογική εκτίμηση.
Στους άντρες με πάνω από ένα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη προτείνεται έλεγχος πριν τα 40 έτη.
Επανεξέταση προτείνεται κάθε 2 χρόνια όταν η τιμή του psa είναι κάτω από 2,5 ng/ml
Επανεξέταση προτείνεται κάθε 1 χρόνο όταν η τιμή του psa είναι πάνω από 2,5 ng/ml
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ για HPV
Στις έφηβες ηλικίας 11-18 ετών προτείνεται κλινική εκτίμηση και εμβολιασμός για HPV.
Στις γυναίκες ηλικίας 19-26 ετών προτείνεται κλινικός έλεγχος και εμβολιασμός για HPV μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
ΤΕΣΤ PAP
Στις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται κλινικός έλεγχος και τεστ PAP κάθε 1 έτος και εξέταση για HPV αν το τεστ PAP είναι θετικό μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Στις γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών χωρίς ιστορικό προτείνεται κλινικός έλεγχος και τεστ PAP κάθε 1 έτος και εξέταση για HPV κάθε 5 έτη αν το τεστ PAP είναι θετικό μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Οι γυναίκες άνω των 65 ετών οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια έκαναν τακτικούς ελέγχους και δεν είχαν κανένα ύποπτο εύρημα μπορούν να σταματήσουν τον προληπτικό έλεγχο. Σε περίπτωση ευρημάτων συνεχίζουν τον προληπτικό έλεγχο για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 15-30 ετών προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις (ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, HDLχοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και κλινική εκτίμηση κάθε 5 χρόνια.
Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 30 ετών προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις και κλινική εκτίμηση κάθε 3 χρόνια.
Αναλόγως του υπολογισμού του score του καρδιαγγειακού κινδύνου που γίνεται από τον ειδικό κλινικό γιατρό οι παραπάνω εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτικότερη βάση και να συνεκτιμώνται με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την κλινική εικόνα.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ
Στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 20 ετών και άνω χωρίς ιστορικό προτείνεται αυτοεξέταση 1 φορά το μήνα και κλινική εξέταση κάθε 6 μήνες.
Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 13ετών εάν υπάρχει υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή ιστορικό καρκίνου δέρματος (ατομικό ή οικογενειακό).