Βροντερό «παρών» κατά της τοποθέτησης και λειτουργίας παράνομων κεραιών στην περιοχή τους έδωσαν κάτοικοι και σύλλογοι του Νέου Τέρματος Αμαρουσίου, καθώς και πολιτικοί παράγοντες.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου, προκειμένου για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να συμπαρασταθούν στον αγώνα της Επιτροπής Κατοίκων που έχει συγκροτηθεί κατά της λειτουργίας παράνομων κεραιών στην περιοχή και συγκεκριμένα σε απόσταση 11 χώρων, οι οποίοι φιλοξενούν κοινωνικές ομάδες αυξημένης ευαισθησίας (1Δημοτικό, 1 Γυμνάσιο, 3 Παιδικοί Σταθμοί, 2 Νηπιαγωγεία, 1 φροντιστήριο, 2 πλατείες και 1 παιδική χαρά).
Τουλάχιστον 250 άτομα παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση της Επιτροπής Κατοίκων, με τη συμπαράσταση του εξωραϊστικού συλλόγου «Ο Άγιος Ιωάννης», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Στρ. Λέκκα και Αθ. Διάκου, πάνω από την οποία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται να εγκαταστήσει κεραία της, την δεύτερη μετά από εκείνη που ήδη λειτουργεί μόλις 80 μέτρα μακρύτερα.
Στην εκδήλωση προσήλθαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου και Γιώργος Δημαράς, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου ΤομέαΓιώργος Καραμέρος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πέτρος Δαμιανός και Καλλιόπη Βέττα,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Νώντας Γαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Ρένα Χαλιώτη και Σπύρος Σταθούλης, ο επικεφαλής τής μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης, ο επικεφαλής τής ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Νώντας Κατσιγιάννης, Θανάσης Βελής, Πέτρος Κόνιαρης, οι συνάδελφοί τους της μείζονος μειοψηφίας Κατερίνα Ψάλτη, Πέτρος Κούκουζας και Γιώργος Κουτσουβέλης, η πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «ο Άγιος Ιωάννης» Μαρία Ανδρούτσου και η ταμίας Ρούλα Σκορδιαλού.
Εισήγηση έκαναν η πρόεδρος της συζήτησης Πίτσα Κάτσικα, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της Επιτροπής και ο κ. Ντονάς, μέλος του συλλόγου, ο οποίος μίλησε για την πολιτική άλλων κρατών (π.χ Ισραήλ, Ιταλία κ.λ.) στο θέμα των κεραιών και στους περιορισμούς και τα χαμηλά όρια που έχουν επιβάλλει.
Κατόπιν μίλησε ο Μανώλης Τουμπακάρης, μέλος τής Επιτροπής, πρωτοστάτης στη συλλογή υπογραφών και ομιλητής ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε. μεταξύ άλλων. στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Βασικοί Ομιλητές ήταν επίσης: Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Μαρουσιώτης βιολόγος περιβαλλοντολόγος με πτυχιακήκαι μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και την Ακτινοβολίακαι ο Κώστας Διάκος δικηγόρος, νομικός περιβάλλοντος.
Παρέμβαση έκαναν ο γιατρόςΒασίλης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Κινήματος «Δεν Πληρώνω», ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να γκρεμίσουν μόνοι τους την κεραία και ότι «θα είναι μαζί τους», ο επιδημιολόγος Γιάννης,Μαμελετζής, Μαρουσιώτης, που εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ίδια θεσπισμένα μέτρα, στα οποία από πολύ καιρό, έχει επιμείνει ο ΠΟΥ, καθώς και η Βασιλική Τζαμαλούκα, πρόεδρος του Διαδημοτικού Συλλόγου «Πολίτες για την προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες», η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες κατοίκων άλλων Δήμων και στη δαιδαλώδη νομική οδό, «που εξυπηρετεί φυσικά τις εταιρείες», όπως ανέφερε, συστήνοντας στο κοινό «να μην πιστεύουμε ευχολόγια, καθώς ο αγώνας είναι δύσκολος μακρύς και θέλει επιμονή και συλλογικότητα».
Στην εκδήλωση οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στις επιπτώσεις της ηελκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ιδιαίτερα στην υγεία των παιδιών, βρεφών, εμβρύων, εγκύων, ηλικιωμένων και γενικά ευαίσθητων ομάδων.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη. ως υπεύθυνη για τις κεραίες στο Δήμο. Διάβασε. μεταξύ άλλων. και το κατά πλειοψηφία εγκεκριμένο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Σπύρος Σταθούλης στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «βάσει της απόφασης που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο με το Ψήφισμα ανακλήθηκε η εγκατάσταση της δεύτερης κεραίας πάνω από την παιδική χαρά» και ότι «ο Δήμος έστειλε προχθές δύο φορές υπαλλήλους της πολεοδομίας του Δήμου για να ελέγξουν την πρώτη κεραία επί της Αυτ. Ηρακλείου 41 και ότι βρέθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις», διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι «θα κατεδαφιστεί».
Στις τοποθετήσεις τους, οι παρόντες βουλευτές υποσχέθηκαν να κάνουν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για αλλαγή της τροποποίησης Βορίδη, η οποία, όπως ανέφεραν, «οδήγησε σε ασυδοσία τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε στις μειωμένες δυνατότητες της Περιφέρειας να επέμβει, καθώς, όπως ενημέρωσε, «συγκεκριμένα δύναται να παρέμβει μόνο ως προς την εγκατάσταση ρολογιού τής ΔΕΗ», κάνοντας λόγο για «παντοδυναμία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος παρότρυνε τον δήμαρχο για μια ακόμη φορά «να πάψει να έχει χορηγό την εταιρεία WIND, γιατί μετά δεσμεύεται», πρότεινε επίσης, εκτός από τη νομική οδό, «να πάνε οι κάτοικοι, με συμμετοχή στα έξοδα ενός γερανού, και με επικεφαλής τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να γκρεμίσουν την καμουφλαρισμένη κεραία».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των κατοίκων, οι οποίοι υπέγραψαν δήλωση διαμαρτυρίας και καταχωρίθηκαν σε κατάλογο εθελοντών που θα προσφέρουν βοήθεια στη νομική διαδικασία και στις δράσεις της Επιτροπής.
Τις υπογραφές συγκέντρωσαν και τους εθελοντές καταχώρισαν οι κυρίες Ν. Μαγγουρίλου και Θ. Σταφυλά-Αλεξοπούλου. Πρακτικά κράτησε η Ανδριάνα Τσιάλτα, ενώ στην αποτίμηση διαπιστώθηκε εκπροσώπηση περίπου 1.000 κατοίκων της περιοχής.