Το πολυδιάστατο πρόβλημα της παρατεταμένης αποχής των παιδιών από τα σχολεία, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε ψυχολογικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο δραστήριος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, με αφορμή την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, μετά από τρεις μήνες, άνοιξαν και πάλι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προς το παρόν, για φέτος, τελειώνει η περιπέτεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η μακροχρόνια αναστολή λειτουργίας των σχολείων, είχε και έχει πολλαπλό κόστος για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όμως, και πάλι, τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν στις 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.
Ξέρουμε ότι η μακρόχρονη αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κοινωνική ανάπτυξη, την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και τη μορφωτική εξέλιξη των μαθητών και μαθητριών. Γι’ αυτό και οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι βαρύτατες. Γιατί εφάρμοσαν ξανά ένα πλήρως αποτυχημένο επιδημιολογικό μοντέλο. Αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, να προχωρήσουν σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ίδρυση νέων ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση στον πληθυσμό, προχώρησαν ξανά σε ένα παρατεταμένο lockdown από τα αυστηρότερα και πιο μακρόχρονα διεθνώς. Στην Ελλάδα, ένα σχολικό έτος περιλαμβάνει 38 εβδομάδες μαθημάτων. Τη φετινή σχολική χρονιά, έχουμε ήδη 18 εβδομάδες πλήρη αναστολή λειτουργίας και 12 μόλις εβδομάδες ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, τα δε γυμνάσια και λύκεια ακόμη λιγότερο! Πολύ πάνω από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς μέσους όρους.
Όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μιλούν απλά για «έκτακτη ανάγκη», αλλά για «μια παρατεταμένη κρίση, ολοένα και πιο καταστροφική εκπαιδευτικά, κοινωνικά, οικονομικά και διανοητικά» (UNESCO, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021). Αντίστοιχες παλαιότερες έρευνες (Ν. Ορλεάνη – τυφώνας Κατρίνα) κατέδειξαν ότι για να επανέλθουν τα σχολεία και οι μαθητές στην προ τυφώνα γνωστική, μορφωτική και γνωστική κατάσταση, χρειάστηκαν δύο χρόνια εκπαιδευτικών προσπαθειών.
Με αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κάποιος από μια σοβαρή πολιτική ηγεσία ενός Υπουργείου Παιδείας, ένα στοιχειώδη και μακροχρόνιο σχεδιασμό αντιμετώπισης. Με ποιο τρόπο όμως απαντούν το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση; Απλά, με μια τεχνοκρατική αντίληψη που αγνοεί την ανάγκη δημόσιου εκπαιδευτικού ανασχεδιασμού, που αγνοεί την ανάγκη της αγωγής και της παιδαγωγικής επιστήμης, που αγνοεί τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Απλά, παρατείνει το τρέχον σχολικό έτος κατά 8 ημέρες, μάλλον λιγάκι και το επόμενο, και…όλα καλά!
Όλα καλά λοιπόν, αφού τα σχολεία ανοίγουν με υψηλές θερμοκρασίες, ανοιχτά παράθυρα και «όπλο» τα self tests. Τα περίφημα selftest, προφανώς και είναι καλύτερα από το τίποτα. Αλλά απέχουν πολύ από μια αναγκαία και πραγματικά επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, μεταθέτουν δε την ευθύνη από την πολιτεία στον πολίτη.
Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας (και το Υπ. Εργασίας), δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη πνεύματος αυταρχισμού απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης, επιλέγοντας παράθεση μιας σειράς κατασταλτικών μέτρων για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση στη διαδικασία των self tests, όπως πειθαρχικές διώξεις, στέρηση μισθού, τιμωρητικές διαδικασίες για τους μαθητές και τους γονείς τους.
Να ενημερώσουμε λοιπόν το Υπουργείο, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμιά ανάγκη να τους υπενθυμίσει κάποιος τις υποχρεώσεις τους-και μάλιστα με αυτό τον ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο. Οι εκπαιδευτικοί, που έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά τους και το δημόσιο σχολείο, είναι υπεύθυνοι άνθρωποι και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται επανειλημμένα με τέτοια απαξίωση. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που διεκδίκησαν και διεκδικούν –μαζί με το γονεϊκό κίνημα-ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, ενίσχυση και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά τεστ, εμβολιασμό κατά προτεραιότητα. Τι έχει προσφέρει απ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση; Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.
Αλλά, και για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, η φιλοσοφία του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι, όπως θα όφειλε να πείσει και να εξηγήσει, αλλά να απειλήσει και να τιμωρήσει. Αλήθεια, σε ποιους χώρους θα περιμένουν οι «τιμωρημένοι» μαθητές/τριες που δεν θα έχουν το χαρτί του αρνητικού self test μέχρι να έρθουν να τους παραλάβουν οι γονείς τους; Ποιος θα τους επιτηρεί; Με τι Μέσα Ατομικής Προστασίας; Ψιλά γράμματα για το Υπουργείο μας…
Ας σταματήσουν επιτέλους εκεί στο Υπουργείο Παιδείας τα επικοινωνιακά κόλπα και το παιχνίδι του μαθητευόμενου μάγου! Για την αντιμετώπιση των μορφωτικών κενών, την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, την ομαλή ψυχοκοινωνική επανένταξη των μαθητών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, που θα περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από…την άνοδο της θερμοκρασίας και τα ανοιχτά παράθυρα στα 25αρια τμήματα.
Χρειάζεται:
• Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μείωση του αριθμού των μαθητών (έως 15 μαθητές στο τμήμα), αύξηση των τμημάτων υποδοχής και των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Καμία απόλυση αναπληρωτών (τριμηνιτών) – σπάσιμο τώρα όλων των τμημάτων ολοήμερου ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός μαθητών από διαφορετικά τμήματα και ταυτόχρονα, να γίνεται καλύτερη προετοιμασία των μαθητών και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Βελτίωση των προϋποθέσεων για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων. Όλες οι απαραίτητες τοποθετήσεις των παράλληλων στηρίξεων να γίνουν έγκαιρα ώστε να βρίσκονται στα σχολεία, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους τη νέα σχολική χρονιά.
• Ειδικά προγράμματα επανένταξης των παιδιών και ψυχολογικής υποστήριξης όπου κρίνεται απαραίτητο. Ένας/ μία ψυχολόγος σε κάθε σχολείο.
• Κεντρικό σχέδιο μείωσης της ύλης και αναδιάταξης των διδακτικών στόχων για κάθε τάξη και βαθμίδα. Τόσο για το υπόλοιπο διάστημα που απομένει έως την λήξη του σχολικού έτους, όσο, κυρίως, αναλυτική αναδιάταξη των διδακτικών στόχων για το επόμενο σχολικό έτος.
Υιοθέτηση των αιτημάτων των υγειονομικών των εκπαιδευτικών και των γονέων ώστε να είναι ασφαλής η λειτουργία των σχολείων.
• Άμεση αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
• Απόλυτη προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων. Στην Ελλάδα, η περίφημη προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς υπάρχει μόνο στα χαρτιά.
• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Άμεση και πραγματική ιχνηλάτηση επαφών, έγκαιρο κλείσιμο τμημάτων. Νέα λειτουργικά πρωτόκολλα ασφάλειας.
• Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.).
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, πρωτοβάθμιας φροντίδας, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων
• Να καταγράψουν προβλήματα στην καθαριότητα και στην κάλυψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων και να τα κοινοποιήσουν στο Σύλλογο.
• Να απαιτήσουν ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ από το Δήμο την επίλυση των προβλημάτων καθαριότητας, αναλώσιμων κλπ.
• Να ενημερώσουν τους Συλλόγους Γονέων και να ζητήσουν την ενεργή στήριξή τους.
• Σε περίπτωση κρούσματος στο σχολείο:
1. Ενημερώνετε το ΔΣ του Συλλόγου καθώς και τον Σύλλογο Γονέων
2. Απαιτείτε γραπτά την άμεση απολύμανση ΟΛΗΣ της σχολικής μονάδας (όχι μόνο του τμήματος που έχει το κρούσμα) και να δημοσιοποιείτε το αίτημα σε όλους τους υπεύθυνους. Διεκδικούμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για ανοιχτά σχολεία!».