Η Δημοτική Ενότητα για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18/10/07, τέθηκε για συζήτηση το θέμα της «Δημιουργίας Mητρώου Συμβουλίου Nέων» στο Δήμο μας.
Καμία, όμως, συζήτηση δεν έγινε στην πραγματικότητα. Ο μόνος που τοποθετήθηκε στο ζήτημα αυτό ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Μπάμπης Ζιώγας, ο οποίος επισήμανε τα παρακάτω:
«Για τρίτη φορά επιχειρείται στον Δήμο μας η συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Νέων. Προηγήθηκαν δύο προσπάθειες της δημοτικής αρχής Τζανίκου, που απέτυχαν στη γέννησή τους. Η νέα προσπάθεια, του κ. Πατούλη αυτή τη φορά, στηρίζεται σ' ένα σχετικά πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ., τον ν. 3443 του 2006. Πεποίθησή μας είναι ότι και αυτή η προσπάθεια εγκλωβισμού και χειραγώγησης της νεολαίας θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Και έχουμε σοβαρούς λόγους για να τεκμηριώσουμε τη θέση αυτή:
α. Η νεολαία, σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων, τα περισσότερα από τα οποία πλήττουν το σύνολο του λαού αλλά εμφανίζονται ακόμη πιο οξυμένα σε σχέση με τη νεολαία – τη νεολαία, ιδιαίτερα, που ανήκει στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνονται: Η ανεργία, η ετεροαπασχόληση, η μισή δουλειά, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, τα προβλήματα εκπαίδευσης, η αγωνία μπροστά σε ένα δυσοίωνο και από πλευράς περιβάλλοντος μέλλον, τα ναρκωτικά, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η πίεση που δέχεται από ένα πλήθος μηχανισμών χειραγώγησης.
β. Η καθολικότητα των προβλημάτων αυτών, μαζί και το γεγονός ότι η νεολαία δεν συνιστά από μόνη της ιδιαίτερη τάξη, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η νεολαία και το κίνημά της δεν μπορεί να προβάλει και να διεκδικήσει από μόνη της, ξεκομμένη από το ταξικό κίνημα, μια αυτοτελή πρόταση ουσιαστικής διεξόδου από τα προβλήματα που την πλήττουν. Αντίθετα, η λύση των προβλημάτων της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνολικότερη πάλη του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και των σύμμαχων κοινωνικών στρωμάτων για ένα άλλο σύστημα εξουσίας, όχι το σημερινό, της τάξης δηλαδή που την εκμεταλλεύεται. Ένα σύστημα που θα στηρίζεται στη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.
γ. Συνεπώς η επινόηση θεσμών και μηχανισμών «Τοπικών Συμβουλίων Νέων», από την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είτε της Ν.Δ. σήμερα, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας αλλά αντίθετα, συνιστά ένα ακόμη μηχανισμό χειραγώγησης, εγκλωβισμού και αποπροσανατολισμού. Και μάλιστα με την ενεργητική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τώρα στο Μαρούσι.
δ. Αλήθεια, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ένα «Τοπικό Συμβούλιο Νέων» μπορεί, έστω και στο παραμικρό, να επιτύχει την επίλυση ή έστω την προώθηση κάποιων από τα προβλήματα που αναφέραμε πριν; Θα λύσουν τόσα, όσα έλυσε και η Βουλή των Νέων, δηλαδή τίποτα απολύτως! Αυτό, ευτυχώς, το έχει από καιρό καταλάβει η νεολαία μας και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου, όπου επιχειρήθηκε ανάλογη προσπάθεια.
Μα και ο ίδιος ο νόμος διακοσμητικό μόνο ρόλο δίνει στα Τοπικά Συμβούλια, μακριά από κάθε ουσιαστική παρέμβαση και διεκδίκηση. Να τι λέει συγκεκριμένα (άρ. 1, παρ. 2): «Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Νέων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο… η ανάληψη πρωτοβουλιών… για την… ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, η μέριμνα για την… ενεργό συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία…».
Για την «ταμπακέρα», δηλαδή για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των «υπό παρακολούθηση» αναγκών, απολύτως τίποτα!
ε. Από αυτή την άποψη αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία η κίνηση του κ. δημάρχου να ανακινήσει το ζήτημα. Όπως λέει και το σχετικό άρθρο 6 του νόμου (3443/06), οι εκλογές προκηρύσσονται μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 1ου και 3ου έτους κάθε δημοτικής περιόδου. Γιατί, λοιπόν, τόση πρεμούρα από τώρα για το 2009; Δεν πρόκειται, φυσικά, για μεμονωμένη πρωτοβουλία. Είναι φανερό ότι το νέο εγχείρημα επιχειρείται στο πλαίσιο σχεδιασμένης από την κυβέρνηση συνολικότερης δράσης, στην οποία και πάλι, είμαστε βέβαιοι, η νεολαία του Μαρουσιού θα γυρίσει την πλάτη της.
στ. Εμείς, πάντως, για όλους τους λόγους που εκθέσαμε πιο πάνω, δηλώνουμε, ως Δημοτική Ενότητα, την κατηγορηματική μας αντίθεση με τον μηχανισμό αυτό που στοχεύει, μάταια λέμε εμείς, στον εγκλωβισμό, αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση της νεολαίας. Αντίθετα, στηρίζουμε τους αγώνες της για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής μαζί και σε συντονισμό με τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Μαρούσι Οκτώβριος 2007
Το Γραφείο Τύπου της Δ.Ε.