Αλλαγές που θα βελτιώσουν το κτήριο και τον αύλειο χώρο του 10ου Δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου προτείνει η διευθύντρια του διδακτηρίου Ολυμπία Αλπέντζου, με δηλώσεις της στην «Α». Το 10ο Δημοτικό στεγάζεται μακριά από το κέντρο της πόλης και οι 298 μαθητές του έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται πιο κοντά στη φύση. Η αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος, όμως, προϋποθέτει και την ανάλογη μέριμνα από τον Δήμο, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια, που με επαγγελματισμό και μεράκι επιθυμούν να κάνουν πράξη η κ. Ολ. Αλπέντζου και οι συνάδελφοί της.
Για την οικολογικήσυνείδηση των μαθητών
Ο αύλειος χώρος του σχολείου ενδείκνυται για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Τη δυνατότητα αυτή θέλει να αξιοποιήσει προς όφελος των μαθητών της η κ. Ολ. Αλπέντζου, και γι’ αυτό σκοπεύει να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου τη μετατροπή μέρους του εδάφους –που βρίσκεται περιμετρικά του σχολείου– σε παρτέρια. «Θα ήταν ιδανικό πιστεύω, για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, αλλά και για να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, να μπορούν να περιποιούνται τα φυτά που θα έχουν φυτέψει οι ίδιοι», μας είπε σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι από παιδαγωγικής πλευράς αυτή η πρόταση αξίζει να υλοποιηθεί».
Ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων
Στο πλαίσιο της ανάπλασης του αύλειου χώρου, η κ. Ολ. Αλπέντζου μάς μίλησε ακόμη, για την πρότασή της ν’ αξιοποιηθεί μέρος του με τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων: «Η ανάγκη για μια επιπλέον αίθουσα, η οποία να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις μας, είναι σημαντική. Με τον τρόπο αυτό η ήδη υπάρχουσα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων –στην οποία κάνουμε και μάθημα- θα μπορεί να μετατραπεί σε δύο αίθουσες διδασκαλίας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε, ώστε να μη γίνονται μαθήματα στους χώρους των εργαστηρίων».
Η κ. Ολ. Αλπέντζου, παρά την ικανοποίησή της για την αύξηση των μαθητών του σχολείου της, είναι προβληματισμένη από την έλλειψη χώρων. Για τον λόγο αυτό, μέσα στην πρότασή της εντάσσεται και η δημιουργία νέων τουαλετών, σε χώρο εκτός του σχολικού κτηρίου και η μετατροπή των υπαρχόντων σε εργαστήρια. «Έχω ήδη μιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ για το θέμα. Μου είπε ότι πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη από τον Δήμο, κι αν όλα είναι νόμιμα θα δρομολογηθούν οι εργασίες. Το είχα ζητήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και μου είχαν πει ότι θα μεριμνήσουν σχετικά. Δεν γνωρίζω τι συνέβη, αλλά και δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ελπίζω να μας βοηθήσει η νέα Διοίκηση, να φτιάξουμε ένα ιδανικό σχολείο για τα παιδιά μας».
Απομεινάρια του Scuolaxenia
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, αναφερθήκαμε και στις εργασίες που έγιναν στο σχολείο το καλοκαίρι του 2004 για το πρόγραμμα Scuolaxenia. Μεταξύ των εργασιών αυτών ήταν και η μετατροπή μέρους των τουαλετών σε ντουσιέρες, για τη χρήση τους από τους φιλοξενούμενους μαθητές. Τρία χρόνια μετά, και ύστερα από επανειλημμένα αιτήματα της διοίκησης του σχολείου και του συλλόγου γονέων, εξακολουθεί να εκκρεμεί η επιστροφή τριών τουαλετών στην αρχική τους χρήση. Η κ. Ολυμπία Αλπέντζου ευελπιστεί ότι είναι θέμα χρόνου, μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα, αλλά μέχρι τότε η εικόνα στις τουαλέτες του σχολείου δεν θα είναι η ιδανική.