Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού διοργανώθηκε την Παρασκευή στο 6o Γυμνάσιο Αμαρουσίου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με τη συμβολή της διευθύντριας και δημοτικής συμβούλου Ελένης Λέκκα και σε συνεργασία με τους καθηγητές αλλά και επαγγελματίες διάφορων τομέων.
Στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να πάρουν πληροφορίες καθώς και να υποβάλουν ερωτήματα για δέκα περίπου επαγγέλματα της αρεσκείας τους.
Οι διαλέξεις διεξήχθησαν σε δύο διαφορετικές σχολικές αίθουσες και οι μαθητές χωρίζονταν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης ημερίδας, συζήτησαν με τα παιδιά επαγγελματίες δικηγορίας, δημοσιογραφίας, ιατρικής, τεχνολογίας υπολογιστών, μηχανικής αυτοκινήτων, αστυνομίας κ.ά.
«Εντυπωσιακό»
Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν πρωτότυπες ερωτήσεις. Ο Γιάννης, μαθητής 3ης Γυμνασίου με κλίση στην ιατρική, δήλωσε στην «Α»: «Ήταν εντυπωσιακό. Μάθαμε καινούρια πράγματα για το επάγγελμα που μας αρέσει». Η συμμαθήτριά του, Άρτεμις είχε επίσης την ίδια άποψη για την εξέλιξη της ημερίδας: «Είναι κάτι πρωτότυπο για το σχολείο. Μας βοήθησε, γιατί μπορέσαμε να κατανοήσουμε πολλά για το επάγγελμα που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε». H Χρυσαφούλα, με κλίση στις θεωρητικές επιστήμες, τόνισε μια άλλη πτυχή της ημερίδας: «Όσα ακούσαμε ίσως μας έκαναν να αλλάξουμε και γνώμη για το επάγγελμα που θέλουμε».
Μεγάλη ανταπόκριση
Την ανταπόκριση των παιδιών στην πρωτοβουλία, τόνισε και η πρόεδρος του Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων Χριστίνα Αργυροπούλου – Γαγάνη: «Συμμετέχουν, κάνουν πολύ εύστοχες ερωτήσεις, δεν πέφτει καρφίτσα την ώρα που γίνονται οι παρουσιάσεις και αυτό αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον τους. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο και χαιρόμαστε που το δέχτηκαν με πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση». Σχετικά με τη διεξαγωγή της ημερίδας, η πρόεδρος σχολίασε: «Από την αρχή θελήσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είμαστε αυτή τη στιγμή ένα διοικητικό συμβούλιο πάρα πολύ δραστήριο, έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τη διευθύντρια του σχολείου και με τον σύλλογο καθηγητών αλλά και με το δεκαπενταμελές. Πιστεύουμε πάρα πολύ στη συνεργασία μεταξύ των τριών πυλώνων της εκπαίδευσης ειδικότερα στη δημόσια εκπαίδευση, δηλαδή των μαθητών των καθηγητών και των γονιών. Θεωρούμε ότι με πραγματικά πολύ λίγο κόπο μπορούν να γίνουν πράγματα, φτάνει να το θέλουμε».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι φάνηκαν και οι ομιλητές που συμμετείχαν στην ημερίδα, ενώ ο Κώστας Νταλούκας, αντιπρόεδρος του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού και ιατρός, ο οποίος πληροφόρησε τα παιδιά σχετικά με το επάγγελμα, μας δήλωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία που της αξίζουν συγχαρητήρια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους ημερίδες γιατί αισθάνονται χαμένα και δεν ξέρουν τι να κάνουν στη ζωή τους. Μιλώντας άνθρωποι που έχουν ζήσει με το επάγγελμα, μπορούν να τους μεταφέρουν την εμπειρία και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στην Ελένη Λέκκα, η οποία συνέβαλε στη πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας αλλά και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που την υλοποίησε».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκδηλώθηκε η επιθυμία αλλά και η ανάγκη να επαναλαμβάνεται η ενημέρωση κάθε χρόνο, ενώ η κ. Λέκκα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για τα παιδιά την πρωτοβουλία αυτή», ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Νταλούκα για τη συμβολή του.
Μαριέτα Χριστοπούλου