Με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά σίγουρα όχι με «θεραπευμένο» το αίσθημα ανασφάλειας για την κτηριακή κατάσταση του σχολείου τους αποχώρησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Λυκείου Αμαρουσίου από το δημαρχείο Αμαρουσίου την Παρασκευή 7 Απριλίου, όπου και διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη πτώση σοβά από ταβάνι σχολικής αίθουσας και μάλιστα κατά την ώρα του μαθήματος.
Σηκώνοντας πανό, οι μαθητές, αν και δεν προσήλθαν μαζικά στην κινητοποίηση, ωστόσο εξέφρασαν με κόσμιο, αλλά δυναμικό και με επιχειρήματα λόγο, την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, ενώ στον χώρο παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Κούκουζας (#ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) και Μαρία Καρλατήρα (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λουΐζα Πάπαρου.
Συνάντηση με Ελένη Λέκκα και υπηρεσίες
Αντιπροσωπεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων έγινε δεκτή από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Λέκκα, αλλά και υπαλλήλους των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών. Μετά την συζήτηση, η οποία κράτησε πάνω από 1 ώρα, οι εκπρόσωποι του σχολείου ενημέρωσαν τους παριστάμενους συμμαθητές και καθηγητές τους για τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, ενώ τόνισαν ότι απορρίφθηκε το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου στατικότητας, καθώς απαιτούνται πολλά χρήματα και διαδικασίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, μάλιστα, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου θα ολοκληρώσουν τις όποιες παρεμβάσεις πάνω στα όποια προβλήματα διαπιστώσουν στο συγκεκριμένο σχολείο, για τα οποία, άλλωστε, υπήρξαν σχετικά έγγραφα τον περασμένο Ιανουάριο και στις αρχές Μαρτίου από την διεύθυνση του σχολείου προς τον Δήμο.
«Κάναμε εργασίες σε όλο τον όροφο»
Ωστόσο, οι μαθητές εξέφρασαν την έντονη αμφισβήτησή τους ως προς την αποτελεσματικότητα του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία έγινε ακόμη εντονότερη μετά τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει στα παιδιά ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Κτιρίων του Δήμου Αμαρουσίου Κυριάκος Γαϊτανίδης.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, μάλιστα, ζήτησε ο ίδιος από τα παιδιά και τους λοιπούς παριστάμενους, κι ενώ ήταν έτοιμα να αποχωρήσουν μετά τη συνάντηση που είχαν με την Ελ. Λέκκα και υπηρεσιακούς παράγοντες, να συγκεντρωθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο του δημαρχείου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά τους.
Ο Κ. Γαϊτανίδης αρχικά εξήγησε με τεχνικούς όρους τους λόγους για τους οποίους υποχώρησε ο σοβάς και μικρό μέρος του ταβανιού και ενημέρωσε ότι δεν επισκευάστηκε μόνο το επίμαχο τμήμα, αλλά ολόκληρα τα ταβάνια του ορόφου.
«Πρέπει πρώτα να μας πέσει ο σοβάς στο κεφάλι;»
Η ατμόσφαιρα, όμως, άρχισε να φορτίζεται όταν οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν επαρκείς στην επισήμανση των παιδιών ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε τοποθετηθεί κουβάς σε σημείο που έσταζε, απορώντας για το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου που διενεργήθηκε στο σχολείο. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, κι ενώ ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, μπροστά στις επίμονες ερωτήσεις των παιδιών, ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκε το σημείο που έσταζε, στη συνέχεια εξήγησε ότι ο Α’ αντισεισμικός έλεγχος είναι οπτικός και ότι μετά το περιστατικό με την πτώση του σοβά εξετάστηκαν πρακτικά τα ταβάνια του συγκεκριμένου ορόφου για τον εντοπισμό τυχών άλλων επίφοβων σημείων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» των παιδιών, τα οποία απόρησαν αν «για να γίνει πιο σωστά ο έλεγχος πρέπει πρώτα να μας πέσει ο σοβάς στο κεφάλι», ενώ, όπως υποστήριξαν, «αν έτσι γίνονται οι έλεγχοι, τότε όλα τα σχολεία της πόλης θα πρέπει να ανησυχούν».
Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κούκουζα, ο οποίος εγκάλεσε τον προϊστάμενο για ελλιπή έλεγχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί και να μην μπήκατε καν στο σχολείο, γιατί αν μπαίνατε θα διαπιστώνατε ότι στάζει το ταβάνι όπως λένε τα παιδιά».
«Πολιτικό θέμα ο σχεδιασμός των ελέγχων»
Στη συνέχεια οι μαθητές εξέφρασαν μια ακόμη απορία τους κι αυτή είχε να κάνει με το πρωτόκολλο που ακολουθείται προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι στα σχολεία. Ο Κ. Γαϊτανίδης ξεκαθάρισε ότι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει τα σχολεία μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος της διεύθυνσης του εκάστοτε σχολείου προς τον Δήμου και την συνακόλουθη εντολή, διευκρινίζοντας ότι για ο συνολικός σχεδιασμός των ελέγχων είναι καθαρά πολιτική απόφαση του Δήμου και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να την σχολιάσει ως καθαρά υπηρεσιακός παράγοντας.
Σε αυτό το σημείο η συνάντηση τερματίστηκε, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αποχωρούν δίχως να έχουν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις που έλαβαν, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο παρουσίας τους σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Ένωση Γονέων Αμαρουσίου για 2ο ΓΕΛ: «Ζήλεψαν οι σοβάδες τα παράθυρα…»
Ειδήσεις από το Μαρούσι στο amarysia.gr