Το Σαββατοκύριακο 14-15/11/2009 η κοινότητα ανιχνευτών του Αμαρουσίου και των Μελισσίων, έκανε πεζοπορία και ορειβασία στο πολύ όμορφο βουνό της Όχη στη νότια Εύβοια.
Μαζευτήκαμε 13 άτομα (ανιχνευτές, βαθμοφόροι και ειδικοί συνεργάτες) και ξεκινήσαμε αυτό το καινούργιο για όλους ταξίδι, σε ένα βουνό που ποτέ δεν είχαμε επισκεφτεί, αν και ήταν τόσο κοντά.
Το βουνό Όχη, ο κάμπος Καρύστου και οι ακτές του Καβοντόρο περιλαμβάνονται στις πιο σπουδαίες φυσικές περιοχές της Ελλάδας.
Στο βουνό Όχη υπάρχουν μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί (γκρεμοί, σπήλαια, φυσικά γλυπτά) και ένα σύστημα δεκάδων πηγών, ρυακιών, χειμάρρων και ρεμάτων.
Ψηλά στην ανατολική πλευρά της σώζεται το τελευταίο αμιγές καστανόδασος της νότιας Εύβοιας. Πάνω από αυτή την όαση, σαν φυσικά οχυρά, δεσπόζουν οι κορυφές του βουνού.
Στα Δρακόσπιτα
Μέσα σ’ αυτό το μοναδικό τοπίο βρίσκεται το Δρακόσπιτο της Όχης και η παλιά εκκλησία του προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή της Όχης. Τα Δρακόσπιτα της Ν. Εύβοιας, είναι ζωσμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις, επιβάλλονται σαν τους μαγικούς πύργους των παραμυθιών.
Ο τρόπος κατασκευής τους εντυπωσιάζει, καθώς οι πέτρες με τις οποίες έχουν χτιστεί είναι τεράστιες, τέλεια λαξευμένες και ταιριασμένες, ενώ οι πλάκες της οροφής συγκλίνουν με αριστοτεχνικό τρόπο προς το κέντρο.
Είναι αδύνατο να μην αναρωτηθείς πώς είναι δυνατόν να τοποθετήθηκαν και να λαξεύτηκαν με τόσο τέχνη, αυτοί οι πέτρινοι όγκοι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια.
Φτάνοντας, με τον ήλιο να μας κάνει «παρέα», καταλάβαμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ημέρα για πεζοπορία και ορειβασία, όπως και ήταν.
Μετά από περίπου τέσσερις ώρες πεζοπορίας, σε δύσκολο με πολύ μεγάλη κλίση μονοπάτι, φτάσαμε στο καταφύγιο. Εκεί κάναμε πολλές δραστηριότητες που είχαν σχέση με την υπαίθρια ζωή και φύση, τις τεχνικές δεξιότητες, την ορειβασία και βεβαίως κάποιοι ανιχνευτές παρουσίασαν σε όλη την παρέα, την ιστορία των Δρακόσπιτων.
Την Κυριακή ξυπνήσαμε πρωί πρωί, για να μπορέσουμε να προλάβουμε να κάνουμε όλες τις δραστηριότητες που είχαμε προγραμματίσει. Όλοι περιμέναμε πώς και πώς την ανάβαση και ορειβασία στην κορυφή της Όχη. Μετά από περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά φτάσαμε στην κορυφή, όπου είδαμε τον προφήτη Ηλία και το γνωστό Δρακόσπιτο. Μείναμε πολύ εντυπωσιασμένοι και μετά από τις ανάλογες φωτογραφίες πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
Η συνέχεια είχε αρκετό περπάτημα, γιατί αφού γυρίσαμε στο καταφύγιο, φάγαμε, τακτοποιήσαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας στο μυαλό μας καταπληκτικές εικόνες που θα μας ακολουθούν για όλη μας τη ζωή.
Στους προσκόπους
Οι ανιχνευτές είναι έφηβοι (αγόρια και κορίτσια) που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, μαθητές της Α’ Τάξης του Λυκείου. Τα μέλη της Κοινότητας Ανιχνευτών μπορούν να γίνουν και έφηβοι 14-17 ετών, που δεν υπήρξαν Πρόσκοποι.
Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι ‘Έλληνες πολίτες χρήσιμοι την Πατρίδα και το Κοινωνικό σύνολο.