Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις απειλές που κρύβει η χρήση του διαδικτύου έκρουσαν οι Όλγα Ζούζουλα, φιλόλογος – ψυχολόγος – σύμβουλος σταδιοδρομίας και η Κατερίνα Ρουμπή, μαθηματικός στη διδακτική, κατά τη διάρκεια της διάλεξης που έδωσαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο. Σύνδεση με σύνεση. Η ευθύνη μας ως γονείς» την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Αμαρουσίου.
Οι δύο καθηγήτριες, που είναι συνεργάτιδες του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησαν για τις «παγίδες» που κρύβει το διαδίκτυο, ενώ έδωσαν μια σειρά από συμβουλές στους παρευρισκόμενους γονείς.
Το facebook
Αναφερόμενη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η κ. Ρουμπή ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η 3η χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς εγγραφών αγγίζοντας τους 3.700.000 χρήστες. Στο Facebook οι χρήστες παρουσιάζουν τον κόσμο όπως τον ονειρεύονται».
Μία από τις παγίδες στις οποίες υποστήριξε ότι πέφτουν οι νέοι είναι ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν όσους περισσότερους διαδικτυακούς φίλους μπορούν, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί δείκτη δημοφιλίας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κάνουν φίλους ακόμη και άτομα που δεν γνωρίζουν, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Συμβουλεύοντας τους γονείς, η κ. Ρουμπή παρότρυνε τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μη δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους και ταυτόχρονα να είναι καχύποπτοι απέναντι σε άτομα που τους ζητούν να παραμείνει η φιλία τους μυστική.
Επίσης, η κ. Ρουμπή τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να προφυλάσσονται από τυχόν «επιθέσεις» επιλέγοντας κωδικούς που είναι περίπλοκοι και κρατώντας τους μυστικούς.
Ακόμη, τους παρότρυνε να κάνουν μια συζήτηση με τα παιδιά τους γύρω από το ερώτημα «γιατί οι σελίδες αυτές είναι δωρεάν;» προκειμένου να τα προβληματίσουν σχετικά με την παθητική διαφήμιση που δέχονται μέσω αυτών των σελίδων.
Το sexting
Μια ακόμη τάση που έχουν οι σημερινοί έφηβοι και νέοι είναι να συμμετέχουν στο sexting, δηλαδή στην αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών.
Σοκαριστικό ήταν το στοιχείο που ανέφεραν οι δύο καθηγήτριες ότι «το 80% των φωτογραφιών που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο εντοπίζεται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες μέσα σε μία εβδομάδα!». Ως εκ τούτου, δήλωσαν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις φωτογραφίες που αναρτούν τα παιδιά τους.
Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά τους ότι άπαξ και «ανεβάσουν» κάποια φωτογραφία τους στο διαδίκτυο, τότε αυτομάτως χάνουν τη διαδρομή της. Για το θέμα αυτό έδειξαν ένα σχετικό ενημερωτικό video με κεντρικό μήνυμα: «Once you post it, you lose it». «Οι φωτογραφίες που αναρτούμε μια φορά, μας κυνηγούν για πάντα!» τόνισε η κ. Ζούζουλα υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της πράξης.
Επίσης, προσέθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες εταιρείες πλέον προτού προσλάβουν κάποιον υποψήφιο για κάποια θέση, ελέγχουν το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να συλλέξουν στοιχεία για τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά του.
Το cyber bulling
Το cyber bulling είναι η ηλεκτρονική σεξουαλική παρενόχληση ή ηλεκτρονική απειλή. Η κ. Ζούζουλα υπογράμμισε ότι οι γονείς πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα του cyber bulling. Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι η αποχή από τις μαθησιακές -και όχι μόνο- δραστηριότητες, η απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις, η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς, η εσωστρέφεια, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και οι σκέψεις αυτοκτονίας.