Το grooming
Το grooming είναι η αποπλάνηση ενός ανηλίκου από ενήλικο που προσποιείται τον ανήλικο. Όπως υποστήριξε η κ. Ρουμπή, οι κινήσεις των ενηλίκων αυτών είναι τόσο καλοσχεδιασμένες ώστε οι «σχέσεις» που αποκτούν με τα παιδιά να διαρκούν συνήθως 2 με 2,5 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ενήλικες καταφέρνουν να αντλήσουν πληροφορίες για τον τόπο διαμονής του θύματος, τα ενδιαφέροντά του και τις σεξουαλικές εμπειρίες του.
«Στην ουσία προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες που δημιουργούν ενοχές στα παιδιά προκειμένου να τα χειρίζονται όπως θέλουν. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται κατά κύριο λόγο σε εφήβους καθώς είναι πιο ευάλωτοι επειδή αφενός επιζητούν σε εκείνη την ηλικία την ανεξαρτησία τους, αφετέρου ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους» ανέφερε η κ. Ρουμπή.
Για τους παραπάνω λόγους, η καθηγήτρια υπογράμμισε τη σημασία του να γνωρίζουν τα παιδιά τους διαδικτυακούς φίλους και στον πραγματικό κόσμο, ακόμη και όταν αν νομίζουν ότι τους ξέρουν καλά.
H χρήσιμη ιστοσελίδα safeline
Ολοκληρώνοντας την ομιλία τους για τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο, οι ομιλήτριες ενθάρρυναν τους γονείς λέγοντάς τους ότι στον αγώνα τους για την προστασία των παιδιών τους υπάρχουν ορισμένοι βοηθοί.
Ειδικότερα, μίλησαν για την ιστοσελίδα Safeline, η οποία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους καθώς μπορούν να κάνουν καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με εκείνες, όταν γίνει μια καταγγελία, τότε η γραμμή Safeline «κατεβάζει» άμεσα τη σελίδα του κατηγορούμενου με αποτέλεσμα να ησυχάζει το παιδί – θύμα.
Φυσικά, αναφέρθηκαν και στα ειδικά φίλτρα που μπορούν να εγκατασταστήσουν οι γονείς στους υπολογιστές ώστε τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνες ιστοσελίδες, ωστόσο, τόνισαν ότι «ακόμη και με αυτά δεν μπορείτε να έχετε 100% προστασία».
Επίσης, οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στο θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο – μια μάστιγα που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη κοινωνία.
Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο «Παίδων Π. & Α. Κυριακού» η οποία μέσα σε 10 χρόνια έχει βοηθήσει 120 εφήβους.
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο που έδωσαν οι ομιλήτριες σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, επιρρεπείς σε αυτόν δεν είναι μόνο οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες κοντά στην ηλικία των 50, οι οποίοι ζούνε το «αίσθημα της άδειας φωλιάς», την κατάσταση δηλαδή κατά την οποία τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι και το ζευγάρι ή γονέας μένει ξανά μόνος του. Εν κατακλείδι, οι δύο καθηγήτριες σημείωσαν ότι το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να αναπτύξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά τους ούτως ώστε να μαθαίνουν για τα διαδικτυακά παιχνίδια που παίζουν, τους φίλους που κάνουν και τις σελίδες τις οποίες επισκέπτονται. Στα παραπάνω μάλιστα υπογράμμισαν ότι θα βοηθήσει η τοποθέτηση του υπολογιστή σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού.
Ευγνώμων για την «άκρως ενδιαφέρουσα» διάλεξη δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Νώντας Γαρδέλης, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, εξέφρασε την άποψη ότι η χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω των κινητών τηλεφώνων και όχι μέσω των υπολογιστών. Για τον λόγο αυτό, εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει απαγόρευση της χρήσης του κινητού από παιδιά μικρής ηλικίας από το ίδιο το κράτος, το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία αυτής της ευαίσθητης ηλικίας. Επίσης, ανέφερε ότι ένας τρόπος για να προφυλάξουν οι γονείς τα παιδιά από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου είναι με το να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο συγκριμένες ώρες.
Αμάλθεια Καραλή