Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Οι υπογράφουσες οργανώσεις πληροφορηθήκαμε με ανησυχία ότι σε μερικά ψηφοδέλτια των τελευταίων δημοτικών εκλογών δεν τηρήθηκε το ελάχιστο ποσοστό του 1/3 των υποψηφίων για τις γυναίκες, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά μειωμένο ποσοστό.
Αυτό είναι αντίθετο με το κεκτημένο δικαίωμά μας ήδη από τον ν. 2910/2001, άρθρο 75, παρ. 1. Αλλά αντιτίθεται και στο Σύνταγμα, που, με την παρ. 2 του άρθρου 116, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, εισήχθησαν τα θετικά μέτρα, θετική ποσόστωση και άλλα, για την προώθηση της πραγματικής (ουσιαστικής, όχι τυπικής) ισότητας των γυναικών και καταργήθηκαν οι αποκλίσεις από την ισότητα –που προέβλεπε η προηγούμενη διατύπωση– ανάμεσα στις οποίες είναι και οι περιοριστικές ποσοστώσεις που αντί να προωθούν, αντίθετα, συρρικνώνουν το δικαίωμα της ισότητας.
Το τελευταίο ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση που το δικαίωμα των γυναικών να κατέχουν τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων (προωθητική ποσόστωση) μειώνεται σε αριθμό θέσεων στο ψηφοδέλτιο (περιοριστική ποσόστωση). Ένας τρόπος μείωσης είναι και ο υπολογισμός του 1/3 των θέσεων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που κατ’ ελάχιστον πρέπει να διατίθεται για τις γυναίκες στο ψηφοδέλτιο, αντί να γίνεται επί του αριθμού των υποψηφίων να γίνεται επί του αριθμού των εκλεγομένων.
Έτσι, π.χ., σε ένα ψηφοδέλτιο με 50 υποψήφιους εκ των οποίων εκλέγονται 30, το 1/3 των γυναικών υπολογιζόμενο επί των 50 υποψηφίων ανέρχεται σε 17 γυναίκες, ενώ υπολογιζόμενο επί των 30 εκλεγομένων σημαίνει 10. Δηλαδή χάνουμε 7 θέσεις γυναικών στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Οποιαδήποτε, όμως, και υπό οποιαδήποτε μορφή συρρίκνωση αντί της προώθησης της πραγματικής ισότητας αντιβαίνει στο γράμμα και στον λόγο θέσπισης της διάταξης του άρθρου 116, παρ. 2 που είναι η επίσπευση και προώθηση της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.
Επίσης αντιτίθεται στο όλο πνεύμα και ιδίως στα άρθρα 3 και 4 παρ. 1 της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW, που κυρώθηκε με τον νόμο 1342/1983), η οποία επιβάλλει τη λήψη από τα Κράτη-Μέρη θετικών μέτρων –ανάμεσα στα οποία ποσοστώσεις– που να επισπεύδουν την επίτευξη της πραγματικής ισότητας μέχρι που να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση στην πράξη της τυπικής ισότητας από την πραγματική.
Συνεπώς προς τα παραπάνω ΖΗΤΑΜΕ Να προστατευθεί εμπράκτως από την Πολιτεία και τις εξουσίες της το από το 2001 κεκτημένο δικαίωμά μας του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής των γυναικών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών, δηλαδή τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να είναι γυναίκες.
Για την προάσπιση αυτού του ελάχιστου δικαιώματος είμαστε αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και όργανο, εθνικό ή διεθνές.
Αθήνα 23 Δεκεμβρίου 2006
_ Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας
_ Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
_ Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων
_ Ένωση Γυναικών Ελλάδος
_ Ένωση Ελληνίδων Νομικών
_ Λύκειο των Ελληνίδων
_ Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων
_ Ένωση Γυναικών Κρήτης
_ Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος
_ Πανελλήνια Ένωση «Οικογένεια και Νοικοκυρά»
_ Σύλλογος Εργαζόμενης Νοικοκυράς
_ Πανελλαδικό Κίνημα Γυναικών
_ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού
_ Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου
_ Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος
_ Πρωτοποριακή Οργάνωση Γυναικών
_ Κέντρο Ερευνών για τις Γυναίκες της Μεσογείου
_ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
_ ΧΕΝ Ελλάδος
_ Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών
_ Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδος
_ Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Γυναικών