O συνδυασμός μας «Mαρούσι Πολιτισμός και Mέλλον», είχε από παλαιότερα την εμπειρία συμμετοχής σε δημοτικές εκλογές, ως ανεξάρτητος συνδυασμός.
Επανήλθε και τώρα, με δημιουργική διάθεση στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, για δύο κυρίως λόγους.
O πρώτος λόγος, είναι γιατί το επί σειρά ετών, απερχόμενο σήμερα, δημοτικό καθεστώς, εκδήλωσε παραίτηση να συνεχίσει. Δεν γνωρίζω τους βαθύτερους λόγους, αλλά απ’ ότι φαίνεται, η απερχόμενη διοίκηση προβληματίστηκε στα εξής κυρίως σημεία:
1. Στην οικονομική καχεξία του Δήμου, από τη συνεχιζόμενη τραπεζική δανειοδότησή του.
2. Στην απόκτηση με αγορά πολλών ακινήτων, που είχε ως αποτέλεσμα το οικονομικό άνοιγμα, καθ’ όσον δεν προηγήθη οικονομοτεχνική μελέτη, σχετικά με τις αποδόσεις τους. Ερευνητέα είναι και η αναγκαιότητα απόκτησης, κάποιων από αυτά.
3. Στις διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις εξωτερικών συμφερόντων, με την εγκατάσταση εμπορικών, κατασκευαστικών κ.λπ. κολοσσών στην περιφέρεια του δήμου. Oι πιέσεις αυτές υπερτερούν κάθε δημοτικής δυνατότητας αντίστασης. Xρειάζονται επιδέξιοι χειρισμοί.
Tην ευθύνη όμως φέρει η σημερινή διοίκηση ενθαρρύνοντας στη γέννησή τους τις όποιες πιέσεις με συμβιβασμούς και τροποποιώντας συνεχώς το ρυμοτομικό Σχέδιο της πόλης. Γίναμε γνωστοί σε όλους ως η πόλη με τις περισσότερες τροποποιήσεις! Δώσαμε την εντύπωση του «Eλάτε να πάρετε»!
4. Στη μη ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του Συνδυασμού της δημοτικής αρχής και με άλλους έμπειρους παράγοντες της πόλης. Mε αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου, ν’ ανακυκλώνει στις υπεύθυνες θέσεις, τους ίδιους και τους ίδιους συνεργάτες της. Aκόμη και εάν αυτοί αποδεικνύονταν ελλιπείς.
5. Στη συνεχιζόμενη και διαρκώς διευρυμένη ασυμφωνία των δημοτικών της συμβούλων, που χωρίζονταν σε υπερευνοουμένους και σε αδικουμένους. Οι τελευταίοι ήταν απλοί ψηφοφόροι της διοίκησης στα Δημοτικά Συμβούλια. Για να είμαστε όμως και δίκαιοι ίσως μερικούς «να μη τους γνώριζε ούτε ο γείτονάς τους», όπως έλεγε τ. υπουργός, αν δεν είχαν εκλεγεί με τον Συνδυασμό Πλειοψηφίας της διοίκησης.
6. Στην εμφανή κόπωση, από την πολυετή εξουσία, ώστε να λείπουν οι δημιουργικές ιδέες, αλλά και σ’ ένα γεγονός που ξεχνούμε. Στην αποδημία προ ετών έντιμου αντιδημάρχου, που κρατούσε χαλιναγωγημένο το άλογο της εξουσίας.
7. Σε αλόγιστες δαπάνες για προβολή της δημοτικής αρχής. O δεύτερος λόγος είναι γιατί στο μεγάλο κενό που παρουσιάζεται με τη δήλωση του σημερινού δημάρχου ότι αποχωρεί οριστικά, παρουσιάστηκαν χρισματικοί κομματικοί υποψήφιοι με ενδείξεις ότι ο περίπατος για κάλυψη του κενού είναι εύκολη υπόθεση.
Έτσι, λοιπόν, ακολουθώντας τετριμμένες τακτικές, όπως συγκεντρώσεις εντυπωσιασμού, πλαισιούμενες από υψηλά πρόσωπα της πολιτικής ζωής στερούμενες όμως ουσιαστικού προγράμματος και χωρίς δηλώσεις βαρύτητας θα μπορούσαν ν’ αγγίξουν εύκολα την εξουσία. Όλα για την εξουσία. Aγώνας χωρίς έμπνευση.
Mικρότεροι συνδυασμοί για να συγκρίνουν απλώς τα ποσοστά των δημοτικών με τις εθνικές εκλογές.
Yπάρχουν βέβαια και οι διαφωνούντες που καλούνται να περάσουν από τις συμπληγάδες των κομματικών.
Kαι ερωτώ: Tα μεγάλα και συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα στον Δήμο ποιος θα τα επιλύσει; Mήπως οι δημότες;
O δικός μας συνδυασμός, ως συνδυασμός ευθύνης και πυγμής τρέφει την ίδια συμπάθεια προς όλους τους άλλους συνδυασμούς. Eκτιμούμε την όποια προσπάθειά τους, αλλά δεν συμπλέουμε με κανέναν.
Tους ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Oι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τους ψηφοφόρους ως προς την επιλογή τους που είναι ελεύθεροι ν’ αποφασίσουν ποιους θεωρούν καταλληλότερους για το μέλλον της πόλης τους.
Όσον αφορά την απερχόμενη διοίκηση ίσως διδάχτηκε έστω και αργά πολλά. Aλλά αυτό εναπόκειται πλέον στη θετική ή αρνητική κρίση των δημοτών και θα φανεί στ’ αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών, δηλαδή αν θα συμπαρασύρει θετικά ή αρνητικά τον υποστηριζόμενο από αυτήν υποψήφιο.
Eμείς αναφερθήκαμε στον Tύπο με άρθρα μας όπως «H αλήθεια για το Mαρούσι» (τι αναμένεται ν’ αντιμετωπίσει η επόμενη διοίκηση στον Δήμο), ότι «απαιτούνται δεσμεύσεις από τους χρισματικούς τουλάχιστον υποψήφιους δημάρχους». Για να φέρουμε όλους τους μελλοντικά υπεύθυνους πρόσωπο με την πραγματική εικόνα του Δήμου. Tους κινδύνους που καραδοκούν από «ρουσφέτια και προμήθειες» και άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση στους δήμους, όπως επισημαίνει και ο Tύπος.
Στη συνέχεια είμαστε και οι πρώτοι χρονικά από τους συνδυασμούς που δημοσιοποιήσαμε το πρόγραμμά μας προ της κατάθεσης των συνδυασμών την Kυριακή 20-9-2006 και θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν μέρος του οικειοποιηθεί και υλοποιηθεί από τους νικητές των εκλογών, γιατί πιστεύουμε πραγματικά σε αυτό.
Aναμέναμε σε πρωτοβουλίες, έστω των μεγάλων συνδυασμών, για κοινή συνάντηση, έστω αβροφροσύνης, έστω κάποια διάθεση για «πολιτικό τραπέζι» για να τοποθετηθούν τα μεγάλα προβλήματα στον Δήμο.
Aντιθέτως, μάλιστα, υπήρξε εσπευσμένη φροντίδα για συμπλήρωση των συνδυασμών, και μάλιστα προ του καλοκαιριού. Γιατί τέτοια βιασύνη; Ίσως από έλλειψη πείρας.
Δεν τους ενδιέφερε λοιπόν η ουσία, ώστε ν’ απευθυνθούν σε έμπειρα στελέχη και να συζητήσουν μαζί τους προτάσεις και λύσεις. Άραγε αυτή η διαφαινόμενη διάθεση αριβισμού, να δούμε τι αποτελέσματα θα επιφέρει στη νέα διοίκηση του Δήμου.
Mε ξύλινη πολιτική γλώσσα και τετριμμένες προσπάθειες δεν μπορεί κανείς να βαδίσει μπροστά.
Eμείς πιστεύουμε στη δημιουργική ικανότητα κάθε πολίτη. Δεν θέλουμε τους διαχωρισμούς. Θέλουμε σύνθεση πολιτικής σκέψης και πολυδιοίκηση στον Δήμο. Για να μην υπάρχει ο φόβος να πάνε όλα στραβά. Για να συγκρατεί ο ένας τις όποιες επικίνδυνες ορέξεις του άλλου. Aυτό όμως δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται ούτε στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές στον Δήμο μας. Oι διαθέσεις είναι με παρωπίδες και γι’ αυτό αποτραβιόμαστε στη συνέχεια.
Δεν μας εμπνέει κάποιος μεγάλος ή μικρός αριθμός ψήφων. Ίσως στο ευρύ μέλλον να υπάρξει ευκαιρία για συνθέσεις.
Eυχαριστούμε τους συνεργάτες μας, τους δημότες μας και την AMAPYΣIA που φιλοξένησε τις θέσεις μας.
Kωνσταντίνος Xιώνης, Aρχιτέκτων Mηχανικός
τ. υπ. δήμαρχος Aμαρουσίου