Έως τις 04.30 σήμερα τα ξημερώματα διήρκεσε η γεμάτη ένταση συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα των εργαζομένων του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου. Για «νοικοκύρεμα» μίλησε η διοίκηση, για «ίδια γεύση» η μειοψηφία. Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι.
Σε αριθμούς το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης -και ίσως το μόνο σημείο όπου όλοι συμφωνούν και δεν εκφράζονται διαφωνίες- μπορεί να «κωδικοποιηθεί» ως εξής: Από τους 375 εργαζομένους του Οργανισμού Εργασίας, οι 145 περνούν στον Δήμο, οι 125 σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και 105 θα πάρουν την άγουσα για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι υπό εξέταση. Για τη διοίκηση, η λύση που δόθηκε είναι ό,τι καλύτερο στην παρούσα συγκυρία, αφού εξασφαλίζεται ότι ούτε ένας εργαζόμενος δεν θ’ απολυθεί, ενώ ακόμη κι αυτοί που θα μετακινηθούν θα έχουν λόγο στο πού θα πάνε. Επίσης, ο Δήμος δεν επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος, ενώ απεναντίας πετυχαίνει συνολικό όφελος περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Για τη μειοψηφία, η διοίκηση -για πολλοστή φορά- εμφανίζεται πρόχειρη κι αποσπασματική σ’ ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μη δημιούργησε, αλλά σίγουρα διογκώνει, προχωρώντας σε νέες αθρόες προσλήψεις. Παράλληλα, κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις θέσεις όπου θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι που δεν θ’ απορροφηθούν στον Δήμο, ενώ αμφιβάλλει για το εργασιακό μέλλον όσωνν μετακινούνται στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Εν μέσω των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων, οι πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων στη λύση που προωθεί η δημοτική αρχή χαρακτηρίζονται από απογοήτευση κι οργή. Σε συνάντηση που είχε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ με τους επικεφαλής των Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου και της Δημοτικής Συγκοινωνίας κατέγραψε τα κατ’ αυτούς «γκρίζα» σημεία των προωθούμενων ρυθμίσεων, αλλά και την καταγγελία τους ότι ουδέποτε τούς δόθηκαν τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν όσοι θα παραμείνουν στον Δήμο και όσοι θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, πρωί πρωί σήμερα άρχισαν τα τηλεφωνήματα σε εργαζομένους του Οργανισμού προκειμένου να υπογράψουν αιτήσεις για τη μεταφορά τους σε υπηρεσίες εκτός του Δήμου. Την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι θα εκφράσουν και εμπράκτως τη διαφωνία τους με τις «μεθοδεύσεις» της διοίκησης, αρχίζοντας μάλιστα από σήμερα…
Αναλυτικά για όλα τα παραπάνω θα διαβάσετε στις έντυπες εκδόσεις της εφημερίδας μας, αλλά και προσεχώς στην ηλεκτρονική πύλη μας. Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το εργασιακό τοπίο στον Δήμο, αλλά δημιούργησε νέα αγωνιώδη ερωτήματα που μόνο ο χρόνος μπορεί ν’ απαντήσει. Και, βέβαια, άφησε και μια πικρή γεύση σε ό,τι αφορά την υποτιμητική αντιμετώπιση των εργαζομένων, οι οποίοι -ως άλλοι μαθητές σ’ εξεταστικό κέντρο- κρέμονταν από το στόμα αυτών που διάβαζαν τις λίστες με τους «προνομιούχους» και τους όχι και τόσο «τυχερούς».