Με αφορμή τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα σας, σε άρθρο για την περίφραξη του Άλσους Μιμικόπουλου, τα οποία εκφράζουν απόψεις του προέδρου ενός συλλόγου της περιοχής, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.
Πρώτον, η σημερινή Δημοτική Αρχή και εγώ ο ίδιος προσωπικά, έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διαφύλαξη και ανάδειξη του δασικού χαρακτήρα του Άλσους Μιμικόπουλου. Είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια που δεν έχει «άλλα σχέδια» για τη συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί όπως όλοι γνωρίζουν στόχο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δεύτερον, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από την επομένη κιόλας μέρα της εκλογής μας, προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες για τη φύλαξη, συντήρηση και διατήρηση του χώρου στο κτήμα Μιμικόπουλου. Ενέργειες που θα ήταν μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικές, αν υπήρχε στο συγκεκριμένο χώρο περίφραξη.
Τρίτον, στο διάστημα που πέρασε, ο συγκεκριμένος χώρος έχει επανειλημμένα καθαρισθεί από συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές, ενώ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει και πυροπροστασία του Άλσους.
Τέταρτον, για όλες μας οι ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, έχει προηγηθεί διάλογος με τους κατοίκους και τους συλλόγους της περιοχής. Και πρέπει να μας αναγνωριστεί το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα ζήτημα που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δυστυχώς κληρονομήσαμε. Γιατί δεν μετατράπηκε επί των ημερών μας το Άλσος Μιμικόπουλου σε χώρο στάθμευσης και εναπόθεσης απορριμμάτων και μπαζών. Τη βρήκαμε αυτή την κατάσταση και προσπαθούμε να την εξαλείψουμε μια για πάντα.
Πέμπτον, για να πετύχουμε το στόχο μας και να προστατέψουμε το χώρο θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Θα συγκρουστούμε με το Κράτος και τις υπηρεσίες του, εφόσον δείξει αδράνεια. Και θα διαθέσουμε όσα χρήματα χρειαστούν για να διαφυλάξουμε το Άλσος. Δεν πετάμε χρήματα, όπως μικρόψυχα αναφέρει στην εφημερίδα σας ο πρόεδρος ενός συλλόγου, αντίθετα αξιοποιούμε με σύνεση και νοικοκυροσύνη μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουμε για να κάνουμε έργο που ωφελεί την πόλη. Αν πετούσαμε τα χρήματά μας, δεν θα κάναμε τόσα έργα στην πόλη αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, με κόστος στο 1/10 αυτού που μας ζητούν οι εργολάβοι. Πιθανόν ο συγκεκριμένος πρόεδρος έχει μείνει πίσω, στις εποχές του παρελθόντος, με τις εργολαβίες των εκατομμυρίων ευρώ και τα έργα μηδενικής απόδοσης για την πόλη. Τον ενημερώνω λοιπόν ότι οι εποχές άλλαξαν στο Μαρούσι και τα χρήματα των δημοτών μας δεν πάνε πια χαμένα. Ενώ αξιοποιούμε όσες δυνατότητες έχουμε να εκτελέσουμε έργα μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Έκτον, ο Δήμος μας δεν σταμάτησε λεπτό μέχρι σήμερα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, που εγκυμονεί η συστηματική καταπάτησή του και η χρησιμοποίησή του ως αποθηκευτικού χώρου εναπόθεσης μπαζών και απορριμμάτων, με τις όποιες επιζήμιες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συνέπειες. Γι αυτό το λόγο και με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαφύλαξη του Άλσους Μιμικόπουλου, αναθέσαμε στον νομικό μας σύμβουλο κ. Π. Αμούργη, να ερευνήσει σχετικά και να ζητήσει εγγράφως από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής – Δασαρχείο Πεντέλης, την έγκριση για την περίφραξη και αποκατάσταση του χώρου πρασίνου, με δικά μας μέσα και δαπάνες, ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της διαμορφωμένης κατάστασης, εκπονώντας συγχρόνως και τη σχετική μελέτη.
Έβδομον, κατά την έρευνα που έγινε στο Κτηματολόγιο Αμαρουσίου διαπιστώθηκε ότι: Το οικοδομικό τετράγωνο 530 και τμήμα του ΟΤ 522 ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (38.269 τ.μ.) και στο Δήμο Αμαρουσίου (3.532 τ.μ.) και το υπόλοιπο είναι ιδιοκτησίας αγνώστου.
Στις αρχές του 2009 η μελέτη που ανέφερα παραπάνω ενεκρίθη καταρχήν από το Δασαρχείο Πεντέλης, στη συνέχεια όμως η Γενική Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Ανατολικής Αττικής την επέστρεψε στο Δήμο μας θέτοντας επιπρόσθετες διαδικαστικές προϋποθέσεις. Ο Δήμος εναρμονίστηκε με τις νέες αυτές απαιτήσεις και επανεκκίνησε την όλη διαδικασία. Ειδικότερα επανακατέθεσε την εναρμονισμένη μελέτη στο Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο μετά την έγκρισή του την απέστειλε εκ νέου στη Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Αυτή, με τη σειρά της, αφού την ενέκρινε τη διαβίβασε στη Διεύθυνση Δασών της Περιφερείας Αττικής, όπου η τελευταία με την με αριθμό 2185/21.07.2009 απόφασή της ενέκρινε τη μελέτη, όπως αυτή εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σήμερα λοιπόν ο Δήμος έχει εκπονήσει και έχει καταθέσει στο Δασαρχείο Πεντέλης σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περίφραξη και αποκατάσταση του χώρου.
Θα πρέπει δε να επισημάνω ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας, που αφορούν την προστασία του Άλσους Μιμικόπουλου.
Επί της ουσίας της εγκρίσεως των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών, θα πρέπει δε να αναφέρουμε τα εξής:
1. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη των 445.000 ευρώ δεν είναι λεφτά για πέταμα, όπως ατυχώς αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Είναι το αναγκαίο ποσό που θα χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο έργο προστασίας και αναβάθμισης του χώρου που περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων, που αφορούν κυρίως στον καθαρισμό και αποκομιδή μπαζών, την περίφραξη, δενδροφύτευση, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και γενικότερα προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, με ήπιας μορφής επεμβάσεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς.