Δεν λείπουν οι οξείς τόνοι στην ανοιχτή επιστολή – απάντηση, που απευθύνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νώντας Γαρδέλης, προς τον καθηγητή Φυσικής και αντιπρόεδρο του του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Tα Ανάβρυτα», Αθανάσιο Σκαλωμένο. Ο αντιδήμαρχος απαντώντας σε άρθρο του Αθανάσιου Σκαλωμένου τον εγκαλεί ως… «μεταξεταστέο εξαιτίας πολλών απουσιών», από τους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησαν αρκετά από τα στελέχη της νυν διοίκησης του Δήμου.
Στην ανοιχτή επιστολή, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Αγαπητοί συμπολίτες,
Είναι θεμιτό και θα έλεγα επιβεβλημένο ο κάθε πολίτης αυτής της πόλης να ασκεί κριτική, να διατυπώνει τις απόψεις του ελεύθερα προς την οποιαδήποτε Διοίκηση αφού πρώτα έχει ενημερωθεί και δεν διεκδικεί αξιώματα μέσω αυτής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις διορθώσεις όπου αυτές χρειάζονται πάντα προς όφελος των πολιτών.
Με αφορμή λοιπόν, άρθρο του συμπολίτη μας κ. Αθανάσιου Σκαλωμένου, καθηγητή Φυσικής και Αντιπροέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου ‘‘Tα Ανάβρυτα’’, διατυπώνω και εγώ με τη σειρά μου τις απόψεις – απαντήσεις μου, πρώτα ως ελεύθερος πολίτης και κατά δεύτερο ως Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αρμοδιότητα που μου εμπιστεύτηκε ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Πατούλης.
Θα έλεγα λοιπόν ότι ο αγαπητός συμπολίτης μας παρόλο που είναι Καθηγητής Φυσικής έχει μείνει μετεξεταστέος εξαιτίας πολλών απουσιών.
Ήταν απών στους αγώνες που δώσαμε για τη μη ανέγερση των μεγαθηρίων Mall & Golden Hall.
Ήταν απών στους αγώνες που δώσαμε για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης στο Μαρούσι.
Ήταν απών στους αγώνες που δώσαμε για τη μη μετατροπή της εισφοράς γης σε εισφορά σε χρήμα.
Ήταν ακόμη απών στους αγώνες που δώσαμε για τα παράνομα υπόσκαφα στις πλατείες του Δήμου μας.
Και τελικά ήταν απών στις κινητοποιήσεις που πρωτοστάτησε ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαρουσίου για την ανάπλαση στο κέντρο του Αμαρουσίου με τους περίφημους κυβόλιθους, έργο το οποίο δεν είχε ούτε μελέτη και στοίχισε βέβαια στον μαρουσιώτικο λαό κοντά στα 18.000.000 και μάλιστα με δάνειο με ό,τι σημαίνει αυτό.
Ας μην ξεχνάμε ότι ειδική πτέρυγα στο ΚΑΤ εξυπηρετούσε τους Μαρουσιώτες όχι βέβαια από το σπάσιμο των τακουνιών τους αλλά από σπασίματα χεριών, ποδιών κ.λπ. Όσο δε για τους κυβόλιθους που αποξηλώνονται, τοποθετούνται προσωρινά σε οικόπεδο που είναι απαλλοτριωμένο από τον Δήμο και θα χρησιμοποιηθούν σε όσους δρόμους είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι.
Αν κατορθώσουμε ποτέ να διαλέξουμε πέτρες ίδιου σχήματος και ίδιου ύψους!!!!!!
Αυτές οι απουσίες του συμπολίτη μας ουδόλως του αφαιρούν το δικαίωμα της κριτικής, όπως δικαίωμα δικό μου είναι αλλά και της Διοίκησης, να αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα για λόγους ιστορικής συνέπειας.
Ερχόμαστε λοιπόν στο προκείμενο.
Ήταν πάγιο αίτημα σχεδόν όλης της μαρουσιώτικης κοινωνίας, η αποξήλωση των κυβόλιθων σε συγκεκριμένους δρόμους, όπως Βασ. Σοφίας, Χατζηαντωνίου, 28ης Οκτωβρίου, Θησέως και Σπύρου Λέκκα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης υπήρχε ένας εκτενής διάλογος με όλους τους φορείς της πόλης, ο οποίος είχε σαν κατάληξη αυτό που επιθυμούσε όλος ο κόσμος, δηλαδή την αποξήλωση των κυβόλιθων. Έτσι λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο με την 350/2008 απόφασή του, ξεκίνησε την εν μέρει ανάπλαση των παραπάνω δρόμων και μάλιστα με χρήματα, όχι των δημοτών, αλλά χρήματα από το πρόγραμμα ‘‘Θησέας’’’.
Αυτή η εργολαβία έχει και ένα διττό ρόλο, δηλαδή της οριοθέτησης του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Μαρούσι στους συγκεκριμένους δρόμους και με τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων, τυγχάνει της απόλυτης ικανοποίησης όλων των πολιτών που διέρχονται.
Ενημερώνοντας τους συμπολίτες μου, είναι σε εξέλιξη το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου, ένα έργο προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, που και αυτά δεν θα τα πληρώσουν οι δημότες μας, αφού είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα της Νομαρχίας Αθηνών και το οποίο παρουσιάστηκε εκτενώς στον Τοπικό Τύπο. Επίσης με την ευκαιρία αυτή θέλω να ενημερώσω τους δημότες ότι έχουν κατασκευαστεί σε ολόκληρο το Μαρούσι περίπου 170 δρόμοι και όσοι από αυτούς είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι έχουν πλακοστρωθεί και αξίζει τον κόπο κανείς να επισκεφτεί περιοχές, όπως, τον Άγιο Θωμά, το Ψαλίδι, το Σωρό, το Στούντιο Άλφα για να διαπιστώσει το πώς γίνονται τα σωστά έργα σε αντίθεση με τους δρόμους που αναφέρει ο κ. Σκαλωμένος, οι οποίοι ουδέποτε έχουν χαρακτηριστεί πεζόδρομοι ή ήπιας κυκλοφορίας.
Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με την αποξήλωση των κυβόλιθων σε τρεις (3) δρόμους στο Μαρούσι θα αλλάξει το μικροκλίμα του Κέντρου, όταν στο Μαρούσι την τελευταία εικοσαετία κατασκευάστηκαν με άναρχο τρόπο τεράστια γυάλινα κτήρια συνολικού εμβαδού περίπου 700.000 τ.μ, καθιστώντας την πόλη κέντρο εναπόθεσης έτοιμου σκυροδέματος.
Ναι, κύριε Σκαλωμένε, η Διοίκηση μιλάει με καμάρι για τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, γιατί είναι η μοναδική Διοίκηση η οποία εκπόνησε σχετική μελέτη μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του καθηγητή κ. Σανταμούρη.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, χωρίς και εγώ να διεκδικώ το αλάθητο αλλά ούτε και τις γνώσεις του περιβαλλοντολόγου, ο κάθε συμπολίτης που ασκεί κριτική και διατυπώνει τις απόψεις του ελεύθερα, σε τόσο σοβαρά θέματα, να είναι καλά ενημερωμένος και να μην απουσιάζει από τις δράσεις της πόλης, όταν μάλιστα εκπροσωπεί Συλλόγους, και μάλιστα Εξωραϊστικούς.
Με εκτίμηση
Επαμεινώνδας
Α. Γαρδέλης
Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου».